Viruşii "malware", o sursă de venit pentru creatorii acestora

Tiberiu Bălan
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 august 2008

Viruşii "malware", o sursă de venit pentru creatorii acestora

Ameninţările informatice din prima jumătate a anului 2008 au urmat şi în România aceleaşi tendinţe de intensificare înregistrate la nivel global, se arată într-un studiu realizat de BitDefender. Potrivit studiului, clasamentul celor mai periculoase 10 tipuri de "malware" este dominat în proporţie de 70% de viruşii troieni.

Sorin Dudea, şeful Diviziei de analiză şi cercetare malware din cadrul laboratoarelor Antimalware BitDefender a declarat: "Principalele ameninţări analizate în această perioadă vizează obţinerea de profit, cel mai adesea de natură financiară. Pentru asigurarea unor câştiguri consistente este, însă, nevoie de compromiterea unui număr cât mai mare de sisteme, pe care să fie instalate cât mai multe varietăţi de "malware", precum bots, adware, spyware. Astfel, sarcina cea mai dificilă nu o reprezintă distribuirea de "malware", cât mai ales infiltrarea şi parazitarea propriu-zisă a sistemelor, în vederea creării de breşe de securitate care să permită, la rândul lor, expunerea sistemelor la alte ameninţări. Aşa se explică volumul sporit de troieni înregistrat în ultimele şase luni".

Viorel Canja, şeful Laboratorului antimalware al BitDefender a spus: "Clasamentul ameninţărilor software din România în intervalul ianuarie - iunie 2008 ne confirmă previziunile referitoare la tipurile de riscuri la care se expun utilizatorii noştri. Peisajul "malware" româ-nesc denotă în primul rând faptul că mulţi dintre beneficiarii accesului la Internet nu sunt protejaţi de nicio soluţie de securitate fiabilă. În al doilea rând, acest clasament mai evidenţiază o lipsă acută de informare în materie de ameninţări electronice, precum şi absenţa cunoştinţelor minime în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea lor. În al treilea rând, demonstrează că utilizatorii nu sunt pe deplin conştienţi de pericolele la care se expun şi care, în ultimă instanţă, le-ar putea compromite nu doar datele şi informaţiile, ci chiar întreaga activitate.", a declarat Viorel Canja, şeful Laboratorului Antimalware al BitDefender.

Cercetătorii Laboratorului Antimalware BitDefender au remarcat că autorii de "malware" preferă să profite în continuare de vulnerabilităţile sis-temelor informatice prin intermediul viruşilor camuflaţi sub aparenţa unor aplicaţii legitime.

Prima poziţie este ocupată de Trojan.Clicker.CM, deţinător al unui procent de 4,20 din numărul de sisteme infectate în Româ-nia, în semestrul întâi al anului 2008. Troianul alterează resursele sistemului, limitând lăţimea de bandă prin deschiderea în browser a unui număr sporit de ferestre pop-up cu un conţinut comercial, astfel încât să-l determine pe utilizator să acceseze site-urile care îşi fac reclamă în acest mod.

Locul al doilea, cu 4,19% din cifra totală a sistemelor infectate, îi revine lui Trojan.Downloader.JS.Istbar.B, o ameninţare JavaScript care, exploatând vulnerabilităţi de sis-tem, descarcă şi instalează "malware" sub formă de module ActiveX.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb