Virusul pestei porcine se extinde în Buzău

ANA FELEA
Miscellanea / 8 octombrie 2020

Virusul pestei porcine se extinde în Buzău

Un fermier a pierdut peste 8000 de suine, în mai puţin de o lună

Un crescător de porci din judeţul Buzău a pierdut două ferme de suine în care avea peste 8000 de capete în mai puţin de o lună. Buzoianul avea două exploataţii comerciale în localităţile Zărneşti şi Amaru. În prima fermă creştea porcii mari pentru comercializare, iar cea de la Amaru erau animalele de reproducţie şi tineretul.

Drama crescătorului a început la mijlocul lunii septembrie când şi-a găsit primele animale moarte. În urma analizelor a constatat că suinele erau infestate cu virusul pestei porcine. Atunci Direcţia de Sănătate Publică a luat decizia uciderii a tuturor celor peste 1700 de capete.

În urmă cu o zi, virusul a fost depistat şi în cea de a doua fermă de la Amaru. Aici pierderea financiară este şi mai mare dat fiind faptul că numărul animalelor era de aproape 3 ori mai mare. În total peste 6.500 de animale. Aici primele semne de boală au apărut în urmă cu câteva zile când, la fel, au fost găsite mai multe animale moarte. În urma analizelor prelevate s-a constatat că şi restul porcilor au pestă porcină.

"Virusul a fost depistat la o fermă de reproducţie din comuna Amaru care are acelaşi administrator cu ferma de la Zărneşti unde avem deja înregistrat un focar unde au fost afectate 1751 de capete. În momentul sosirii echipajului, la Amaru am găsit deja 35 de porci morţi, urmând ca restul animalelor din fermă, respectiv 6.551 , să fie ucisi de DSV Buzău", a declarat pentru sansanews.ro. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău

Virusul pestei porcime se extinde în Buzău şi în rândul gospodăriilor, iar cea mai afectată comună este Glodeanu Sărat. Aici, la începutul acestei săptămâni a fost depistat un nou focar, la o gospodărie aflată în apropierea celorlalte focare deja existente.

"La momentul sosirii un porc era mort, iar unul a fost ucis preventiv, pentru că cel găsit mort avea semne clare de boală. Exploataţia se află în vecinătatea celor în care au fost declarate alte focare de boală", a spus purtătorul de cuvânt DSV Buzău.

Astfel, în prezent pesta porcină la porcul domestic evoluează în 4 localităţi din judeţul Buzău, respectiv Calvini, Zărneşti, Glodeanu Sărat şi Amaru, cu un număr de 7 focare (dintre care 5 în exploataţii nonprofesinale şi 2 în exploataţii comerciale) şi 64 cazuri la mistreţ din 18 fonduri de vânătoare.

Pentru a preveni răspândirea virusului, medicii veterinari vin cu o serie de recomandări.

"Subliniem din nou obligaţiile şi responsabilităţile crescătorilor de porcine. Anunţaţi imediat medicul veterinar de apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie. Se interzice creşterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum şi pe suprafaţa gropilor de gunoi şi în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populaţia de porci mistreţi. Creşteţi porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă, microclimat şi bunăstare. Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar că, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, de la intermediari fără a fi identificaţi şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate, Este interzisă scoaterea din gospodărie a cărnii de porc şi produselor provenite de la aceştia. Nu comercializaţi carnea proaspătă şi produsele din carne de porc rezultate din taierea porcinelor în exploataţia proprie ( consumul acestor produse se face numai în exploataţia respectivă, după examenul de specialitate asigurat de către medicul veterinar arondat)", au spus reprezentanţii DSV Buzău.

De asemenea, reprezentanţii DSV solicită cetăţenilor care desfăşoară diverse activităţi în păduri pe raza judeţului Buzău să anunţe autorităţile cu privire la orice caz de mortalitate la mistreţ identificat cu această ocazie pentru că în Buzău sunt deja numeroase focare şi la porcul mistreţ, care la rândul lui poate deveni vector de transmitere a virusului.

Până în prezent, în judeţul Buzău au fost stinse 104 focare. În total la nivelul judeţului au fost eliminaţi de la debutul bolii şi până în prezent un total de 16.056 de porci domestici şi 64 porci mistreţi afectaţi de boală. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiţi de stat în condiţiile prevăzute de lege .

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Asta cu pesta este mai mult ca o decimare a industriei interne in favoarea Germaniei ce a monopolizat europa.

    1. Sau o forma de acces la asigurare financiara pe rute ocolitoare in timp ce vanzarile a cazut in gol.

      Adica boli fictive pe hartie....

      Asemenea mecanisme financiare se fac in multe industrii. 

    Acum numai este vina guvernului pnl,uitasem guv, meu nu es

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb