VISUL LUI MARCEL BĂRBUŢ - SĂ ÎŞI VADĂ COMPANIA LISTATĂ AdePlast apelează la Bursă, deşi băncile nu l-au refuzat

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 octombrie 2013

AdePlast apelează la Bursă, deşi băncile nu l-au refuzat

Producătorul de materiale de construcţii vrea între 13 şi 15 milioane de euro ca să investească într-o fabrică de vată bazaltică

AdePlast ademeneşte investitorii cu un plan de dividende prevăzut în prospectul de ofertă

AdePlast plănuieşte să investească 19,5 milioane de euro într-o fabrică nouă de vată bazaltică, iar pentru finanţare a apelat la piaţa de capital.

"Probabil aş fi putut să continui să iau bani de la bancă, dar am dorit să listez compania la Bursă", a declarat Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, care oferă până la 33% din companie investitorilor, prin oferta publică iniţială care începe astăzi.

De pe bursă, AdePlast vrea să strângă între 13 şi 15 milioane de euro. În plus, compania a solicitat şi un ajutor de stat, de 7,3 milioane de euro, pentru crearea de locuri de muncă, însă reprezentanţii companiei spun că investiţia în fabrica de vată bazaltică nu depinde de aprobarea acestui ajutor.

Marcel Bărbuţ: "Am vrut să mă listez la Bursă încă de la început"

De când a înfiinţat AdePlast, Marcel Bărbuţ a ştiut una şi bună - că trebuie să ajungă pe Bursă.

"De la bun început, am vrut să mă listez la Bursă", ne-a declarat domnia sa în exclusivitate, adăugând: "Când am înfiinţat AdePlast, mi-am luat asociaţii şi i-am dus în Austria să vizităm o fabrică. Le-am spus că la acel nivel trebuie să ajungem. Trebuie să vă spun că, în acest moment, AdePlast este peste nivelul acelei fabrici austriece. În aceşti ani, am reuşit să iau bani de la bancă, am făcut investiţii, însă tot ne mai lipsesc anumite lucruri".

Marcel Bărbuţ a mai spus că îşi listează compania la Bursa de Valori Bucureşti şi nu s-a gândit la o bursă străină pentru că este român.

AdePlast a mai dorit, în 2009, să se listeze la Sibex. Deşi spune că Teodor Ancuţa, directorul general al Sibex de atunci, ar fi meritat, ca persoană, această listare, Marcel Bărbuţ precizează că nu a simţit la vremea respectivă că va fi bine.

Având în vedere întâmplările ulterioare de la Sibex (fuga brokerului Cristian Sima, care devenise preşedintele bursei sibiene), presimţirile lui Bărbuţ par să fi fost corecte.

Sobolewski către intermediari: "Lăsaţi-l pe Bărbuţ să vorbească cu investitorii"

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, consideră că Marcel Bărbuţ are mult curaj şi determinare să facă primul IPO privat în ultimii cinci ani. Domnia sa a recomandat brokerilor intermediari ai ofertei să îl lase pe Marcel Bărbuţ să discute cu investitorii, pentru că îşi cunoaşte foarte bine afacerea.

Proprietarul AdePlast a spus că speră ca noul CEO al BVB să îi poarte noroc, având în vedere că provine din Polonia, o ţară a cărei piaţă de capital merge foarte bine. "Să ai noroc este important", a replicat Sobolewski.

AdePlast vrea o treime din piaţa de vată bazaltică

AdePlast intenţionează să deschidă fabrica de vată bazaltică la finalul primului trimestru din 2015 şi să muşte 30% din piaţa locală, care în prezent este reprezentată aproape în totalitate de importuri.

Marcel Bărbuţ a relatat: "A fost o fabrică de vată bazaltică la Vaslui, a fost cumpărată de Rockwool, tăiată şi abandonată. A mai fost una la Macon Deva. A fost luată de Cristian Nacu, a văzut că trebuie să facă investiţii, a oprit-o.

Mai este Saint Gobain, la Ploieşti, însă are tehnologie din anii "70. Face vată la densitate de 30 de kg pe metru cub. Pentru termosisteme este nevoie de o densitate de până la 100-130 kg. Pentru acoperişuri, până la 2-300 de kg".

Vata bazaltică este un izolator termic şi este rezistentă la foc.

Pe lângă piaţa locală, AdePlast intenţionează să exporte acest produs şi către Bulgaria şi Moldova, care nu au fabrici.

Până în 2020, trebuie să făcută termoizolarea blocurilor, conform directivei europene 20/20/20.

Potrivit prospectului de ofertă, vata bazaltică ce urmează să fie produsă va avea o densitate între 30-200 kg/m3, acoperind întreaga gamă de produse de vată bazaltică cerute pe piaţă, mare parte fiind în prezent importate şi nefiind produse pe plan local.

Marcel Băbuţ a mai precizat că, pe lângă oferta publică iniţială, a solicitat şi un ajutor de stat: "Avem depuse actele pentru un ajutor de stat. Acum doi ani, am mai încercat, însă am fost refuzaţi de fostul Guvern. Bosch a primit, noi nu. Mai încercăm o dată".

Răzvan Paşol, directorul general al Intercapital Invest, unul dintre intermediarii ofertei, a precizat că investiţia la fabrica de vată nu depinde de ajutorul de stat. "Dacă se aprobă ajutorul de stat, rămân şi alţi acţionari pentru alte proiecte, inclusiv preluări", a spus domnia sa (vezi insert).

Bărbuţ: "Zentyss, ca şi preluat"

O ţintă de preluare pentru AdePlast este Zentyss, furnizor de izolaţii pentru construcţii, cu care AdePlast are în derulare negocieri.

Marcel Bărbuţ ne-a declarat: "Avem ca şi preluat Zentyss, care produce XPS (polistirem extrudat) la noi, cu materia primă adusă de noi. Tot noi vindem produsele. Practic fac procesare pentru noi. Păstrăm şi marca lor, dar facem şi noi marca noastră. Şi cu asta avem tot termosistemul de la A la Z, mai puţin plasa şi diblurile".

Proprietarul AdePlast a mai explicat: "Preluarea Zentyss este la ora actuală în probe. Îl vom prelua, numai că trebuie să discutăm cu banca. Are părul cam lung şi se numeşte "haircut" (n.r. tăierea datoriilor). Ca să nu mai dăm bani, putem să negociem să le dăm nişte acţiuni în AdePlast".

Marcel Bărbuţ îşi propune ca AdePlast să ajungă, în trei ani, la afaceri de 100 de milioane de euro. Domnia sa ţinteşte şi extinderea exporturilor către Ungaria, Austria şi chiar Germania.

Dividende cash de 3 milioane de euro

AdePlast şi-a asumat, prin prospect, o politică de dividende, pe care o consideră atractivă.

Compania poate distribui integral sub formă de dividende, începând cu anul 2014, profitul anual net, doar dacă îndeplineşte condiţiile impuse prin contractele de credit încheiate cu UTB (n.r. UniCredit Ţiriac Bank), inclusiv indicatorii financiari prevăzuţi în contractele de credit încheiate de Emitent cu UTB, se arată în prospectul ofertei.

Potrivit acestuia, plăţile dividendelor vor putea fi efectuate în numerar în limita a maximum 3 milioane euro/an şi dacă fluxul de numerar al emitentului va permite aceste plăţi. "Orice dividend a cărui plată excede 3 milioane de euro sau depăşeşte limita fluxului de numerar se poate plăti prin emitere de acţiuni către acţionarii existenţi", se mai arată în prospect.

Răzvan Paşol: "Mizăm pe câteva mii de investitori"

"AdePlast este un produs investiţional de excepţie", consideră Răzvan Paşol. Domnia sa a spus că mizează pe cel puţin câteva mii de investitori să participe la oferta AdePlast. "Sperăm să avem cât mai mulţi investitori care să participe la o afacere românească, profitabilă şi care creşte", a precizat domnul Paşol.

Brokerul a mai spus că AdePlast este prima ofertă cu mecanism de stabilizare a preţului, adică societatea va putea face răscumpărări de acţiuni de pe piaţă, de până la 10% din valoarea ofertei. Totodată, acest IPO este primul la care ordinele sunt revocabile.

Pe lângă investitorii tradiţionali din ţara noastră - fonduri de pensii, fonduri de investiţii, SIF-uri sau Fondul Proprietatea -, Răzvan Paşol se aşteaptă ca la ofertă să participe şi investitori străini, mai puţin din ţările unde există restricţii.

"Sunt investitori regionali care se uită pe România şi îi aşteptăm", a spus domnul Paşol.

Producătorul de materiale de construcţii pune în vânzare un număr de 16.500.000 acţiuni (reprezentând 33,3% din capitalul social majorat al AdePlast în urma ofertei publice de vânzare).

Oferta este structurată în două tranşe: a Investitorilor Mari (subscrieri de peste 500.000 de lei), care reprezintă 85% din totalul acţiunilor oferite şi a Investitorilor Mici (subscrieri sub 500.000 lei), 15% din total.

Investitorii care subscriu în tranşa mare pot subscrie la preţuri cuprinse între 3,52 şi 4,06 lei /acţiune (inclusiv capetele intervalului), iar investitorii mici la preţul fix de 4,06 lei/acţiune.

Preţul ofertei se va stabili în funcţie de subscrierile de pe tranşa investitorilor mari astfel - dacă subscrierea este sub 120%, preţul de ofertă va fi egal cu cel mai mic preţ de subscriere, iar dacă gradul de subscriere va fi mai mare de 120%, atunci preţul de ofertă va fi egal cu preţul la care tranşa investitorilor mari este subscrisă cu 120%.

Investitorii de pe tranşa mică vor beneficia de un discount de 3%, în primele patru zile lucrătoare ale Ofertei, şi de 2%, în rest.

AdePlast vrea ajutor de stat de 7,3 milioane de euro pentru crearea a 115 noi locuri de muncă

AdePlast a solicitat finanţare în cadrul schemei de ajutor de stat al cărei obiectiv este dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii şi a creării de noi locuri de muncă, potrivit prospectului ofertei de listare. Aceasta prevede acordarea de ajutoare de stat regionale.

AdePlast consideră că această schemă îi este aplicabilă întrucât investiţia vizată va fi realizată în România, pe terenul în suprafaţă de aproximativ 5 ha situat în comuna Berceni, sat Corlăţeşti, jud. Prahova şi reprezintă o investiţie iniţială cu o valoare care se încadrează între 10 şi 20 de milioane de euro, echivalent în lei, şi creează minim 100 de noi locuri de muncă.

Potrivit estimărilor AdePlast, proiectul va genera 115 noi locuri de muncă începând cu ianuarie 2015, necesare în cadrul procesului de producţie în vederea realizării vatei minerale bazaltice.

Valoarea totală a investiţiei conform estimărilor realizate în cadrul devizului general de către Emitent se ridică la 19.468 mii euro, dintre care subvenţia de stat în cadrul schemei de ajutor de stat este în sumă de aproximativ 7,3 milioane euro, reprezentând 37% din valoarea totală a proiectului.

Bărbuţ: "Piaţa construcţiilor trebuie să îşi revină"

Piaţa construcţiilor trebuie să îşi revină, spune Marcel Bărbuţ, proprietarul AdePlast, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca "autorităţile să facă ceea ce trebuie".

Marcel Bărbuţ ne-a declarat, în exclusivitate: "În momentul de faţă, autorităţile ar trebui să angajeze profesionişti în cadrul Guvernului care să acceseze fondurile europene. În acest moment, există bani pentru termoizolaţii. Acesta este primul lucru - să facă un program, să acceseze bani pentru reabilitare, până în 2020. Trebuie să discute şi cu locatarii, să le explice ce economii vor face la costurile energiei: cel care şi-a schimbat fereastra, şi-a pus cei 10 cm de izolaţie, normal ar fi 16 cm, şi-a redus cu 40% factura. Asta înseamnă că, în câţiva ani de zile, îşi amortizează investiţia. Şi oamenii trebuie convinşi, pentru că nu poate statul să facă totul singur".

La reabilitarea blocurilor, sunt trei componente importante: termoizolaţia, fereastra şi manopera, care sunt aproximativ egale, potrivit domnului Bărbuţ. "Când faci contractul, ar trebui să îi dai voie antreprenorului general să facă cesiune de creanţă", consideră proprietarul AdePlast, adăugând: "Adică, producătorul de ferestre, când se dau banii, are dreptul să îi ia direct, prin cesiune de creanţă, de la primărie. S-a întâmplat ca antreprenorul general să nu mai dea banii celor pe care i-a subcontractat.

În acest fel, când am o cesiune de creanţă, nu numai că m-am asigurat, ci pot să mă duc cu ea la bancă şi pot lua credit. Aşa se împarte creditul. Fiecare îşi ia finanţarea lui. Problema, în prezent, este că antreprenorul general creşte şi el preţul faţă de cât a stabilit cu primăria".

Opinia Cititorului ( 55 )

  1. sunt alte oportunitati de investitii mult mai bune decat sa pariem pe ceva nesigur

    1. normal ca sunt si alte oportunitati la BVB, dar si Adeplast este o oportunitate, Barbut este un bun comunicator

      nu spune nimeni sa cumperi Adeplast, dar este o companie noua pe bursa si merita atentie, mai ales ca putine companii de la noi au planuri de dezvoltare atat de indraznete 

      Minciuni sfruntate cu prima fabrica din Romania. Mai sunt minim doua la fel, dar ce jurnalist sa caute

      Sunt de acord cu anonimul de mai sus, dar poate ca "sa fim seriosi..." face parte dintre "jucatorii" UTC-isto comunisti si nu este un Investitor. Este doar un mancator de rahat, care vrea sa "joace" la bursa pe un pont "sigur"! El nu vrea sa investeasca si mai rau, le da la cap celor care incearca asta! HUOOO!!

    6, 5 % comision

    Ebitda cat china

    Cu spaga il face, dar nu gaseste o suta de persoane atat de proste in romania 

    nu stiu cum va iesi ipo, dar ar merita premiat pentru curaj cu mai multe subscrieri....e roman, e harnic si e cinstit!!!felicitari si jos palaria, dle barbut!

    1. Vinde-ti (...) casa, daca ai, si subscrie. Te vom admira pt curaj si ti vom face cadou o palarie sa ai inmormantare decenta, curajos sinistru ce esti. La cimitirul vesel cu tine, inteligentule!

    Draga domnule Barbut,

    felicitari pentru initiativa pe care ati inceput-o. Presa internationala si mai ales unele publicatii financiare care nu sunt indeajuns de conectate la pulsul economiei romanesti au o privire nu intocmai pozitiva despre posibilitatea de a obtine performanta in Romania. Mi-a placut foarte mult sloganul dvs. "achizitia actiunilor AdePlast nu reprezinta o simpla investitie a unor bani, ci un insemn al invingatorilor care vor sa fie alaturi de industria romaneasca performanta." si mi-ar face placere sa transmit acest mesaj si domnului Jain, caruia i-am propus a pastra expresia Performanta din Pasiune. Comprimand mesajul dvs. as spune Industria inseamna Performanta.Celmai frumos este insa faptul ca numele firmei dvs. este genial pentru investitorii vorbitori de limba germana deoarece expresia Ade Plast ar insemna in traducere libera a ne lua ramas bun (Ade) de la orasul care se baza pe exploatarea aurului (Plast) si a ne increpta spre orasul care ne da posibilitatea sa fim creativi, intreprinzatori,sa valorificam inteligenta si deprinderile tehnice pe care le avem. Este foarte important ca aveti bilantul in IFRS, Deloitte este o firma recunoscuta pe plan international si avand deja un site un germana trebuie doar un pic formatat cu niste css. Intre 11-13 Noiembrie este Deutsches Eigenkapital Forum, eventual vorbiti cu domnul Sobolewski si faceti o prezentare impreuna pentru piata de capital romaneasca. Va urez mult succes! 

    1. Am inteles ca s-a dat legea pt eutanasierea maidanezilor. Pe cand o lege pt medicamente gratuite pt acest gen de domni? Virgilica, hai sictir, boule.

      caci incepeti propozitia despre maidanezi si o terminati cu vocatia boului. Probabil ati citit poezia mea. In caz negativ v-o redau din nou aici :-)

      4. Zapada inocentei noastre 

      (mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.02.2012, ora 18:19) 

      Fulgii ca neaua cadeau molcom, 

      Sufllete goale strigau sunt totusi om, 

      Si totul pare doar un basm, 

      Si realitatea un marasm,/ 

      Incerc acum sa ma ridic, 

      Sa fac un pas , doar unul mic, 

      Eu cad prea des, gandesc din nou, 

      Sunt totusi cel mai mare bou/ 

      Ma las la jug sa ma inhame, 

      Flamand de munca si de bame, 

      Flacaii toti in cor ranjesc, 

      Iar fetele doar chicotesc/ 

      Incep sa ar si sa suspin, 

      Sa fie viata doar un chin, 

      Sa fie fericirea chiar sii un strop, 

      M-as bucura ca de potop,/ 

      Incep sa plang ca sa inteleg, 

      Misterul pildei din baltag, 

      Cu Sadoveanu si ai lui drepti, 

      Par cei de azi niste inepti/ 

      E seara acum si glia-i gata, 

      Hectarul de pamant si toaca, 

      Care a incetat sa mai suspine, 

      Sa ne aminteasca de Rovine./ 

      E timpul totusi sa ne urnim, 

      Sa incercam si sa vorbim, 

      Sa fim mai blanzi , sa fim mai buni, 

      Le spune un bou la oameni buni.  

      Have a nice day! 

      Da, domnule ai dreptate, esti cel mai mare bou. Poet fara talent, probabil sarac si bineinteles analfabet. Nu-ti mai explic de ce dar te las sa te documentezi. Du tecla corlatesti poate ti da barbut o votca!

      deoarece cuvintul sictir provine din limba turca, infinitivul acestui verb fiind siktir.

      insa nu pot sa pretind acest lucru. Ca nu am talent sunt de acord cu dvs., insa cel putin ma straduiesc. Daca as fi bogat atunci as semna cu un pseudonim pentru a nu fi nevoit sa hranesc dobermani in loc de maidanezi. Cat despre analfabet datorita varstei de care dispun sansa de a fi indeplinita caracteristica dvs. este relativa mica, tinand cont de faptul ca atunci cand vroiam sa chiulesc in Cismigiu ne asteptau directorii la baza paratraznetului pentru a nu sunta orele de compunere, astfel neputand participa la studiile inalte pe care dvs.le-ati absolvit.

      Cred ca de la paratrasnt vi se trage. Sigur nu conduceti bine curentul

      acum am inteles de ce nu sunt un main stream. Pentru ca oricum as da-o intotdeauna sunt impotriva curentului. Sunteti un doctor adevarat ! Am auzit ca nu prea sau facut prunele anul asta, da candva trebuie sa bem o licoare de pruna adevarata. Nu sunt adeptul vodcii ca ma scoate din spatiul mioritic.

      Bravo dle Bestea, apreciem mesajul dumneavoastra. Suntem mai multi din aceasta categorie insa nu scriem de obicei. Scriu mai mult cretinii de genul celui ce v-a raspuns si de genul celui care a grohait prima opinie!

      Oameni cu capul pe umeri, continuati sa scrieti, scrieti si mai mult, altfel scriu doar neghiobii si avem impresia ca doar ei au mai ramas in Romania! 

    Se pare caxtoti sunteti intr-o mare confuzie. Nu barbut se chinuie sa vanda mortul ci tembelii de la unicredit care i-au dat nebunului banii sa-i toace pe fiare faravaloare si sa-si mai traga si parandaraturi de le-aduce chipurile sub forma de imprumuturi pt mort cand nu mai are banii de cecuri. Ati inebunit toti ? Nu vedeti ca l-au trimis bancile la furat in piata? Cine da banii ca sa plateasca bancile disperate? Lasa-ne pasoale cu vrajitoriile! Sobolevski, te credea lumea mai profi da te bati pe burta cu toti cacialmistii ca barbut asta.

    Aho, aho, piata de capital. Am venit si eu barbut, mare patron mare, sa te viclenesc, poate te prostesc, cu o uratura, cu-o cacialmatura. Bancile nebunele nu ma mai ajuta si cu tupeu mare vor si banu tare sa mi-l ramburseze sa ma tracaseze......ne dati? Ne dati? Sau cu paru ne luati?

    1. nu am vazut sa apara ceva negativ in presa, la adresa domnului Barbut

      eu cred ca e de laudat pentru faptul ca a reusit ca creasc compania atat de mult si sa devina transparent, intr-o Romanie unde se lucreaza mai mult pe usa din dos 

      toata stima pentru Barbut, nu stiu de unde ti-a venit ideea cu viclenia, poate ne spui si noua

      nu inseamna ca daca altii au procedat asa, se intampla si acum 

    Am si eu o pajiste de nisip in liban si nu-mi ajunge...mai imi trebuie 1 tir de nisip la sac sa finalizez. Sunt si distribuitor de nisip la beduini...cu cine sa i-au legatura pentru distributia pe liban? Si inca o intrebare ...daca am niste tepe pot sa le las la sediul dumneavoastra din Beirut? Macar pana ma listez un pic...daca nu pot vb la unicredit sa le tina ei un pic?

    Multumesc! 

    la 15 mil euro OPI

    valoarea companieie va fi de 200 mil lei 

    Cifra de afaeri in 2013 de circa 200 mil lei. 

    Raport 1:1 

    Pai nicio societate nu sa vandut la un asemena raport. 

    La Juma de pret, si tot ar fi putin cam scumpa. 

    Asta cu banii luati pe OPP, practic isi rasumpara societatea si pe uram o sa aiba si profit din "sifonare" 

    Dividendele sunt maxim 3 mi l euro , adica 14 mi lei. 

    De unde atita profit? sa fim seriosi.

    PASOL nu se dezminte, iar incepe cu manipularea ca pe vremuri. 

    1. tu vrei ca o companiei sa iti dea tot profitul dividend si sa nu mai aiba bani pentru dezvoltare ? Pui gresit problema cu cifra de afaceri de 200 milioane lei

      banii din IPO sunt pentru o investitie care urca cifra de afaceri la 100 miliane de euro

      capitalizarea companiei este de 26 milioane euro acum, fara banii din IPO, si subevaluata in comparatie cu cifra de afaceri de 50 milioane euro estimata pe 2013 

    Astia de la ADEPLAST puteau sa faca si ei ca la ERSTE

    Cine subscrie la OPI va avea 5 ani dividende asigurate, 

    si nu MAXIM 3 mil euro

    ca atunci o sa avem si minim ZERO 

    Bravo pasol! I-ai luat banii nepriceputului, i-ai promis marea cu sarea, l-ai facut sa fie penibil, i-ai dat sperante si acum te gandesti sa-i spui de ce n-a iesit. Voi sunteti nebuni? Cine sa plAteasca datoriile nebunului asta? Voi nu vedeti ca e cu apa la gura? Si-a amanetat sinperna de sub cap si firma-i a bancii. Utb a dat si, cand sa ia, a vazut caxn-are ce. Omul e disperat, da reclama si face cifre din polistirene si povesti. Nu poate rambursa si a venit pe piata ultima solutie. Asta de fapt e in insolventa si incearca marea cu degetul. Pun pariu, pasoale ca-i cauti administrator judiciar in 3-4 luni de zile. Recomand casa transilvsnia.

    nu imi vine sa cred cati critici sunt, cand avem o listare a unei companii de succes din Romania

    In primul rand, Adeplast face IPO deci cei 13 milioane de euro nu sunt ai lui Barbut, ci ai actionarilor, inclusiv cei care subscriu 

    Randamentul la dividend, daca se dau 3 milioane de euro, e 7%, aproape dublu decat la banca 

    in plus, se specifica faptul ca se pot da gratuite, pentru o parte din profit, deci randamentul poate creste 

    capitalizarea de 40 milioane euro la un profit de peste 4 milioane euro in 2013, nu mi se pare exagerata, avand in vedere ca o treime din bani sunt cash de la IPO si valoarea companiei urca cu aceasta suma

    oferta mi se pare ca este la un pret bun, dar voi nu vedeti asta pentru ca nu cititi bilantul si informatiile despre companie 

    1. Pasol na turbinca vitma! Nu va e rusine pasoale si barbuta ca dupa ce stiti ca incercati sa pacaliti lumea cu chiftele umflate si periate sa va mai si lamentati ca niste babe menopauzate ca de ce se comenteaza? Nesimtitilor! N-o sa vindeti nimic ba! O sa va faceti de ras, iar prostii de la UTB vor vedea in ce chiftea au bagat banii si probabil, va cadea minim un cap.

    Sa ne spuna specialistii implicati in afeasta listare de ce nu apar provizioane constituite in ultimii 7 ani, in conditiile in care, in prospect se face vorrbire de constit de provizioane. Cumva toate gaurile sunt ascunse in creantele uriase? Deasemenea, in prospect scrie ca, avand o capacitate de 20000 de tone la oradea pt tenc decorative si vopsele si iin conditiile in care a vandut in 2012 cca 2400 de tone, si-a marit capacitatea cu inca 20000 de tone. Pt ce sa faci asemenea capacitati si cu bani imprumutati? Care e logica domnule barbut? Care e logica domnilor de la UT B? Sau B-ul UTB-ului vine de la Barbut?

    1. Cum adica nu a constituit provizioane? Poate nu a avut nevoie sa o faca, poate el nu are clienti in insolventa...

      tu vrei sa-si mareasca capacitatea dupa ce piata constructiilor isi revine, sa acest lucru se face inainte, sa fi pregatit ?

      mi se pare logic planul de afaceri, omul are viziune si vrea sa-si creasca afacerile, care e problema ? 

      Problema inteligentule e ca piata nu si revine, creditele tb platite capacitatile sunt la nivelul pietei si banii nu e. Asa ca teoria cu investitiile in criza nu functionaza in cazul de fata pt ca businessul nu e finantat si domnul nebunicq barbut joaca la ruleta banii bancii. Acum iti da posibilitatea sa joace si banii tai. Asaca subscrie!

    Respecte pt Barbut ca iese cu oferta publica. Pretul imi pare exagerat, poate daca ar fi listat 51% sa fi gasit doritori la valoarea aceasta. Insa ce investitor sa mai vina sa dea bani pe o oferta Intercapital, atit timp cit pasol si-a prajit clientii pe cele doua fonduri IFG si IFR, unde a ierdut bani grei. Daca nu e discutata deja cu ceva investitori mari, sunt sceptic de succesul ofertei.

    1. pretul mi se pare corect pentru o afacere in crestere

      evaluarea nu se face cu banii de la IPO inclusi, pentru ca aceia sunt pentru o investitie care aduce alti bani

      ADEPLAST este 27 milioane euro fara IPO , la cifra de afaceri de 45-50 milioane euro si profit peste 4 milioane euro in 2013, vi se pare mult ? E mai ieftina ca multe actiuni de pe BVB 

    Te anuntam pe aceasta cale domnule barbut ca noi, concurentii domniei tale suntem foarte fericiti. Acum, pentru ca ne-ai dat ocazia sa te studiem in toata splendoarea goliciunii tale ( tot putin coafata) ne-am dat seama ca noi am avut dreptate. Doar cu inconstienta unicreditului ai facut tot raul in aceasta piata pe care ai distrus-o. Acum ai ajuns acolo unde ti-e locul: la fundul sacului. Iti garantam ca vei avea parte de o aterizare fortata. Sfat: pune-ti centara si apleaca-te cu capul inainte. Vine FALIMENTUL!!!!

    1. hahaha

      acum se vede cat de mult face o listare la bursa 

      concurenta tremura

      domnule Barbut, toata lauda pentru faptul ca ai acceptat ca Adeplast sa vina la bursa, sa fie transparenta si consumatorii sa poata lua parte la afacere 

    cei care criticati aici, nu cred ca ati construit vreo afacere de succes, sa vadeti cat e de greu sa ajungeti sus

    1. Barbut, tu ai construit ceva care a costat 5 lei cu 9 lei, ai distrus o industrie si ai ajunsin gard. Nu ai nici o sansa. invidia e de fapt satisfactia ca te vom vedea falit in curand. Nu mai poti, gafui si transpiri rece. Adu banii sifonati si pune-i si pe cei de la unicredit pe care i-ai platit sa-i aduca. Vine la plata scadenta

      Alo, concurenta ?

      v-a cam luat pe nepregatite Barbut cu aceasta lectie si isi ia viteza, voi ramaneti cu afacerile de familie si o sa va uitati zilnic cum se vorbeste de Adeplast 

      Corect...Barbut isi i-a viteza....sa traga apa si sa inchida usa...si falimentul nu e o rusine .." e o institutie"...zilnic se va vorbi de falimentul circarului....zilnic...in prima zi...apropos dom' barbut intre credite pe termen scurt si lung ce alegeti...pentru a prinde viteza ? ( vez propspect - opinia auditorului)

      toate marile afaceri se construiesc cu credite bancare si finantari de la actionari, obligatiuni

      important e ca afacerea sa aduca profit, iar Adeplast indeplineste aceasta conditie

      prospectul de listare la BVB arata ca finantarea este fezabila, are un scop precis, iar banii care au fost luati de la banci au fost utilizati cu folos, afacerea s-a dezvoltat 

    Bravo... Nu luati in seama mesajele unor frustrati, eu personal o sa subscriu. Pacat ca nu a fost promovata mai mult, este timpul scurt... Dar inca odata, bravo!!! pentru aceasta listare

    1. Apropos, vezi ca grupul dobitocilor care subscriu a ajuns la nr de 2. Ia-te de mana cu dobitocul care-si vinde casa si mergeti la corlatesti. Piate va angajeaza stapanul vostru.

      felicitari domnului Barbut pentru tot ce a facut pentru aceasta tara si pentru ca vine la bursa

      nu uitati ca plateste impozite si taxe, are salariati, are profit, participa la dezvoltarea economica a Romaniei , este un om de afaceri corect, nu a apaurt nimic in presa care sa fie impotriva lui 

      sper ca Adeplast sa fie urmata si de alte companii de succes 

      bursa are rol de finantare, asa ca e normal sa atraga bani in companie prin IPO

      bravo lui ca a avut curaj si sa-i uram bun venit la BVB 

      Anonimus, bursa nu e cimitirul elefantilor. Aici trebuie sa convingi lumea nu sa vii cu datoriile sa ti le plateascs fraierii.

      ai citit prospectul ? vezi ca banii din IPO sunt pentru noua fabrica, nu pentru plata datoriilor ?

      nu sti sa citesti ?  

      iar la bursa se vine pentru finantare ?  

      canadienii de la RMGC s-au finantat la bursa pentru Rosia Montana si proiectul nici nu e sigur ca se face, iar oamenii au subscris sute de milioane de dolari

      la Adeplast e o afacere care se vede, totul e palpabil, se dau dividende cu randament mai mare decat la banca, totul se intampla ca pe orice bursa dezvoltata din lume 

    cred ca astia ce tot criticati nu aveti bani sa subscrieti la Adeplast si defulati aici pe forum

    a facut cineva calculul mai sus si e corect 

    Adeplast, fara IPO, este evaluata la 27 milioane de euro 

    mi se pare chiar ieftina la ce afaceri are si a dat profit in fiecare an

    in plus are perpective foarte mari de dezvoltare, v-a da omul mura-n gura in prospect, dar cred ca nu aveti bani sa cumparati actiuni si de aici frustrarea 

    1. Domnuuu....vedeti ca faceti o confuzie in tabel....27 de milioane este suma ce reprezinta creditele luate .....uuppss...nu am vrut..mi-ascapat...orcum imi rup de la gura 4 lei sa ma duc la AGA sa intreb: UNDE SUNT BANII MEI?

      Domnuuu....vedeti ca faceti o confuzie in tabel....27 de milioane este suma ce reprezinta creditele luate .....uuppss...nu am vrut..mi-ascapat...orcum imi rup de la gura 4 lei sa ma duc la AGA sa intreb: UNDE SUNT BANII MEI?

    miercuri 21 august 2013 - sursa articol presă

    Antreprenorul orădean Marcel Bărbuţ continuă consolidarea producătorului de materiale de construcţii AdePlast cu o nouă achiziţie. Omul de afaceri a preluat licenţa, producţia şi distribuţia din România a producătorului german Schomburg.

    Acţiunile de preluare ale lui Bărbuţ au început în vara anului trecut, când AdePlast a achiziţionat liniile de producţie pentru panouri de polistiren expandat deţinute de compania Zentyss în Buzău şi în Arad. Extinderea companiei a continuat la începutul acestui an cu preluarea licenţelor de producţie a vopselelor Düfa pentru România şi Bulgaria de la grupul german Meffert. Producţia a fost transferată la Oradea şi în primă fază produsele premium ale brandului vor fi importate din Germania. 

    1. AdePlast tocmai a finalizat programul investitional de dezvoltare de peste 23 de milioane de euro demarat anul trecut, prin care viza înglobarea producţiei de mortare uscate, vopsele şi tencuieli decorative şi polistiren expandat pe toate cele trei platforme industriale ale companiei din Oradea, Ploieşti şi Roman.

      Schomburg =companie pe pierdere- nu auzit nimeni de acesti"specialisti"

      Zentyss - rezultate 2012 -2007 ! Toate cu minus dupa cum urmeaza: 

      -7,193,403 

      -4,627,3 66 

      -2,233,113 

      -4,452,552 

      -1,216,701 

      -571,182

      Dufa ...si Volvo a ajuns la chinezii de la Geely ...dar macar aia au platit preluarea/ licenta. 

      acesti domni de la Schomburg. Cat despre faptul ca s-ar putea sa aiba rezultate negative in anii trecuti nu este necesar sa exageram. Concurenta pe care trebuie sa o ia in calcul pe acesta piata este imensa, tinand cont de faptul ca inca nu exista o cadru concret pentru eficienta energetica. Totusi in acest an se va stabili un set de masura, exista o procedura in acest fel. Mottoul ar putea fi "Die Energiewende ist bei uns in trockenen Tüchern". Eu sunt de parere ca domnul Barbut are un plan de afaceri stabil. Deci Ade Plast, Willkommen Marcel! (domnul Doctor de la 4.3 , daca sunteti pe fir va rog un comentariu :-)

      Stimate domnule Bestea,

      Dvs aveti halucinatii ...ce legatura are eficienta energetica cu taietorul de facturi schonburg...a ca poate Mr BARBUT are nevoie de ajutor de stat..sa-i fac lui schonburg niste adezivi halucinanti ..este o alta poveste....dar nu are legatura ...si va las sa credeti ca daca strangem multe minusuri si le lipim facem vaza la loc....astept si eu comentarii si pe zentyss si pe dufa...dar mai ales sa vina doctoru' 

      iar cu domnul doctor am comnunicat de curand.In privinta teutonilor inseamna ca-mi dati dreptate. Zentyss si Düfa(probabil la acestia va referiti) au de asemenea bune referinte,de exemplu vopseaua Düfa fiind oferita in magazinele Hornbach.Credeti-ma ca am studiat problema(in limita posibilitatilor unui analfabet , cum zice domnul doctor, eventual chiar al celui mai mare dintre consecventi,asa cum a fost data o atestare binevoitoare). Nu e usor sa activezi in acest domeniu, iar aceasta linie a energiei rregenerabile va fi extrem de utila pentru cei care vad piata in formare. Cu putina dibacie , dezinvoltura si dinamism (cei 3D), asa cum Petrom are cei 3P si BCR cei 3D, de ce nu ar reusi si domnul Barbut?De asemenea profilul sau psihologic il caracterizeaza pentru un bun strateg.

      Din pacate lipsa dvs de coerenta in argumentatie ma face sa-i dau dreptate Doctorului...si va recomand sa nu mai stati nici langa paratrasnete nici langa prize..FURATI CURENT...stimate mediocru..

      Cei 3P ai lui Petrom sunt furati de la niste adevarati , cei trei D ai lui bcr ? - datorii, datorii, datorii de recuperat din piata....never....iar Barbut cred ca cel mai bine....3F ...faliment...faliment....fali ment...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb