VLAD ŢURCANU: "Lui Timofti i-a fost impusă o candidatură şi a fost ameninţat voalat că se vor întâmpla lucruri rele cu doi dintre fiii săi"

S.A.
Internaţional / 23 ianuarie 2016

Actualizare 10:58 Andrian Candu: "Alegerile anticipate nu sunt o soluţie bună în acest moment pentru Republica Moldova"

Alegerile anticipate nu sunt o soluţie bună în acest moment pentru Republica Moldova, a declarat vineri seara preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, formulând astfel răspunsul majorităţii parlamentare la una din revendicările celor care protestează împotriva învestirii noului guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit mass-mediei de la Chişinău, şeful legislativului Republicii Moldova a apreciat că în prezent nu sunt motive pentru alegeri înainte de termen, precizând că acestea ar putea fi organizate în mod legal doar în cazul în care nu se va reuşi alegerea şefului statului, mandatul actualului preşedinte Nicolae Timofti urmând să se încheie în luna martie 2016.

Andrian Candu a subliniat totodată că, în viziunea actualei majorităţi parlamentare (formată din democraţi, liberali, un grup de deputaţi liberal-democraţi şi 14 parlamentari foşti comunişti), alegerile anticipate pot crea un blocaj economic şi social profund. ''Considerăm că ţara trebuie guvernată pentru a evita un colaps economic şi social, trebuie să asigurăm stabilitate ca acest guvern să acţioneze repede şi ferm pentru a obţine primele rezultate'', a precizat Candu, citat de IPN.

Cu toate acestea, Andrian Candu i-a invitat pentru luni, 25 ianuarie, pe liderii protestatarilor la o întâlnire în cadrul căreia aceştia să prezinte argumentele lor juridice care ar justifica declanşarea de alegeri anticipate. ''Am decis să cerem o analiză din partea liderilor protestatarilor, o argumentare juridică a declanşării alegerilor parlamentare anticipate, iar anularea votului din 20 ianuarie, la un act consumat, este ilegală, despre asta nici nu se discută'', a afirmat Candu, potrivit Unimedia.

În contextul acţiunilor de protest declanşate după învestirea guvernului Filip, şeful parlamentului de la Chişinău a făcut apel la calm şi responsabilitate, cerând liderilor grupurilor protestatare să respecte legea.

La Chişinău au continuat vineri, pentru a treia zi consecutiv, protestele împotriva noului guvern al democratului Pavel Filip, învestit miercuri de parlamentul Republicii Moldova pe fondul unor manifestaţii ample care au degenerat în violenţe, aminteşte Agerpres.

Protestatarii au cerut anularea votului de învestire a guvernului premierului Pavel Filip şi organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestaţiilor sunt platforma civică "Dreptate şi Adevăr" şi formaţiunile de stânga proruse Partidul Socialiştilor şi Partidul Nostru. O nouă acţiune de protest a fost anunţată pentru duminică, 24 ianuarie.

(S.A.)

----------

Vlad Ţurcanu, fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, a declarat că Nicolae Timofti a fost şantajat pentru a desemna un anumit candidat pentru funcţia de premier şi chiar a fost ameninţat voalat că se vor întâmpla lucruri rele cu doi dintre fiii săi, relatează Jurnal de Chişinău.

"Preşedintele a vorbit despre faptul că i s-a impus o candidatură şi i s-a sugerat, de către cine nu ştiu, că nu se vor întâmpla lucruri prea bune cu doi dintre fiii săi. Cei doi ar fi fost urmăriţi. Că nu li se dorea binele", a afirmat Vlad Ţurcanu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV7, precizând că este vorba despre candidatul Vladimir Plahotniuc.

Mai mult, fostul consilier prezidenţial a declarat că preşedintele ar fi discutat despre acest incident cu ambasadorii. "A furnizat informaţii despre acest caz atât cât a considerat el că este necesar. Nu cunosc prea multe. Mai multe detalii a oferit, probabil, şefilor diplomaţiilor străine. Preşedintele le-a descris şi unele detalii", a menţionat Ţurcanu.

Şeful statului a declarat anterior că este supus unor presiuni din partea liderilor PD pentru a desemna un candidat propus de acest partid.

Timofti a respins propunerea de a-l desemna pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru, argumentând că acesta nu întruneşte criteriile de integritate necesare.

Fostul purtător de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, a mai afirmat, în cadrul emisiunii de la TV7, că Nicolae Timofti a fost convins să primească jurământul Guvernului în seara de miercuri, după ce cu doar puţin timp înainte se stabilise ca ceremonia de depunere a jurământului să aibă loc a doua zi.

"Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am fost luat pe la ora zece seara de acasă, iar în timp ce ne deplasam spre Preşedinţie am aflat că va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către Guvern. Nici nu am putut să particip, pentru că nu mă îmbrăcasem corespunzător. Poate că sunt de modă mai veche, dar ţin foarte mult ca cetăţenii să fie informaţi corect", a precizat Ţurcanu.

El a adăugat că şeful statului are dubii în privinţa formării majorităţii parlamentare, însă a fost nevoit să se conformeze, deoarece nu a avut probe asupra coruperii politice. "În ultimele luni, preşedintele a avut o poziţie mai fermă, dar în cele din urmă a fost nevoit să accepte majoritatea parlamentară".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au cam furat tot ce s-a putut fura din Moldova în perioada 2009-2015, cu Filat-Leancă ca premieri. Are băsescu vreo problemă cu asta? Hell no. Că și el a furat aproape la fel. Pare a fi un cost al pro-europenismului cu papion și ifose de valori superioare ... propagandă ieftină pentru cretini.

     

    „Dacă mai adăugăm datoria curentă externă (1,3 miliarde USD), internă (0,35 miliarde USD), garanţiile de stat cu furtul din bănci de 1 miliard USD (la cursul din noiembrie 2014), obligaţiile statului ar ajunge la 3,65 miliarde USD! Adică 66% din PIB. În creştere de 4 ori (!) faţă de 2009. Iar datoria totală a Moldovei (cu sectorul privat) ar atinge aproximativ 9 miliarde USD. Sau 162% din PIB! Aceasta e „perfecta” noastră guvernare din 2009. Trebuie menţionat că sectorul energetic este sub patronajul politic al PDM. Acest „merit” a fost câştigat în mare bătălie cu PLDM”, mai dezvăluie Ion Sturza. 

    „Sustenabil? Nu. Faliţi complet, dragi moldoveni, mai rău ca în Grecia! Bun business din politică, nu? P.S. Datele sunt aproximative, dar, la fel ca la sondaje, importate sunt tendinţele. Tendinţe de furt astronomic!”, punctează fostul premier. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb