Intervenţia din Ucraina a fost necesară pentru că Occidentul se pregătea "să invadeze pământul Rusiei, inclusiv Crimeea, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin ieri, în discursul susţinut cu ocazia Zilei Victoriei, conform Reuters.
Ieri, în Piaţa Roşie din Moscova a avut loc o paradă militară pentru marcarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, prilej cu care Putin a făcut referire la luptele actuale din regiunea Donbas (Ucraina): "Nu este familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. Este datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul.
În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbas, pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. Voi luptaţi pentru Patria voastră, pentru viitorul ei. Moartea fiecărui soldat şi ofiţer este dureroasă pentru noi. Statul va face totul pentru a avea grijă de familiile lor".
Liderul de la Kremlin a acuzat NATO că a creat "ameninţări de neacceptat" la graniţele Rusiei, susţinând că Moscova a făcut demersuri diplomatice pentru evitarea acestui lucru: "În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Occident pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă, ceea ce arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră. Pericolul creşte în fiecare zi. Rusia a respins aceste agresiuni prin acţiuni preventive şi aceasta a fost singura decizie corectă".
Preşedintele rus a mai spus că "datoria Rusiei este să facă tot posibilul astfel încât oroarea unui război global să nu se repete", mai ales că "nimeni nu va uita lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru călăi şi nazişti".
Putin şi-a încheiat discursul cu un îndem către soldaţi din Piaţa Roşie: "Pentru Rusia, pentru Victorie, Ura!".
Putin nu şi-a folosit discursul de Ziua Victoriei ca să declare oficial război Ucrainei sau ca să mobilizeze pe deplin rezerviştii Rusiei, aşa cum estimau unii oficiali occidentali.
Anterior paradei de ieri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat - citat de agenţia TASS - că, anul acesta, componenta aviatică a paradei militare din Piaţa Roşie nu are loc "din cauza condiţiilor meteo nefavorabile".
De ziua Victoriei, în Rusia au avut loc manifestări şi în alte 28 de oraşe, printre care Vladivostok şi Sankt-Petersburg.
• Volodimir Zelenski: "Drumul până la victorie este dificil"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ieri, cu ocazia Zilei Victoriei împotriva Germaniei naziste, că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia şi că Ucraina nu va ceda niciun teritoriu, transmite Reuters.
"În ziua victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga", a afirmat şeful statului ucrainean.
Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat pentru a-şi apăra pământul de multe ori în istorie şi care are "drumul său". Liderul de la Kiev a menţionat, conform Agerpres: "Astăzi ducem războiul pe această cale şi nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru şi nici măcar o singură bucată din istoria noastră. Suntem mândri de strămoşii noştri care, împreună cu alte naţiuni din coaliţia anti-Hitler, au înfrânt nazismul. Nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie furată. Nu există lanţuri care să ne încătuşeze spiritul liber. Nu există niciun invadator care poate dicta poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom câştiga. Foarte curând, vor fi două Zile ale Victoriei în Ucraina. Şi cineva nu va mai avea nici măcar una. Am câştigat atunci, vom câştiga şi acum".
• Jens Stoltenberg, NATO: "Îi cer din nou preşedintelui Putin să înceapă negocierile de pace"
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut ieri preşedintelui rus Vladimir Putin să pună capăt imediat războiului din Ucraina şi să reia negocierile de pace, dând totodată asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să sprijine Ucraina, transmite EFE.
"Îi cer din nou preşedintelui Putin, cu ocazia zilei de 9 mai, să pună capăt imediat războiului, să-şi retragă trupele din Ucraina şi să înceapă negocierile de pace. Rămânem fermi de partea Ucrainei şi vom continua să ajutăm ţara să-şi manifeste dreptul la autoapărare", a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Die Welt, potrivit Agerpres.
Stoltenberg a respins totodată cu fermitate acuzaţiile Moscovei potrivit cărora NATO se comportă "agresiv".
"Pe parcursul a mai bine de şapte decenii, am fost în stare să evităm războiul cu aliaţii noştri. NATO este o alianţă defensivă, iar criza actuală demonstrează că este vital ca Europa şi America de Nord să rămână unite în interiorul NATO pentru a garanta pacea şi a proteja valorile libertăţii şi democraţiei", a apreciat şeful NATO, menţionând că Alianţa Nord-Atlantică, la fel ca Uniunea Europeană, s-a clădit pe "ruinele celui de-al Doilea Război Mondial pentru a evita războiul".
Stoltenberg a amintit că, în trecut, Moscova s-a folosit cu regularitate de ziua de 9 mai pentru "a difuza informaţii false despre Occident şi pentru a critica NATO".
Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit ieri cu o substanţă roşie de manifestanţi pro-ucraineni, la o ceremonie de la Varşovia pentru marcarea a 77 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al doilea Război Mondial, relatează AFP, conform Agerpres. Într-o filmare fără sonor difuzată de agenţia de presă rusă RIA Novosti, diplomatul apare cu faţa şi cămaşa pătate cu roşu; la fel sunt surprinse şi alte persoane din jurul său. În spatele lor se văd drapele ucrainene fluturate de manifestanţi.
AFP precizează că ambasadorul urma să depună o coroană de flori la un cimitir din capitala poloneză, unde sunt înhumaţi soldaţi sovietici căzuţi în război.
-----------------------
Mihailo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, declară că NATO nu plănuia să atace Rusia şi că războiul corespunde doar "ambiţiilor imperialiste bolnave" ale acestei ţări, transmite EFE. "Ţările NATO nu intenţionau să atace Rusia. Ucraina nu intenţiona să atace Crimeea. Militarii ruşi mor nu apărându-şi patria, ci încercând să ocupe alta. Nu există motive raţionale pentru acest război dincolo de ambiţiile imperialiste bolnave ale Rusiei", a comentat Podoliak, pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.
-----------------------
Republica Belarus va continua să sprijine Rusia prin toate mijloacele şi nu va permite nimănui să rupă relaţiile ruso-belaruse, a declarat ieri preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timpul discursului său susţinut cu ocazia Zilei Victoriei, informează TASS. Lukaşenko a adăugat: "Belaruşii nu au dreptul să nu sprijine Rusia. Noi am fost mereu împreună, am fost mereu uniţi. Şi orice aţi face voi (Occidentul), orice săgeţi aţi arunca în direcţia noastră, nu veţi reuşi să ne rupeţi în bucăţi şi să ne dezbinaţi. Belaruşii nu sunt agresori. Însă, rămânând aliat şi partener strategic al Rusiei frăţeşti, noi o vom sprijini prin toate mijloacele".
-----------------------
Cancelarul german Olaf Scholz: "Am învăţat o lecţie esenţială din istoria catastrofală a ţării noastre între 1933 şi 1945. Apărăm legea şi libertatea, de partea victimelor. Susţinem Ucraina în lupta împotriva agresorului. Libertatea şi securitatea vor triumfa, la fel cum libertatea şi securitatea au triumfat împotriva violenţei şi dictaturii acum 77 de ani".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2022, 10:42)
Si marmota invelea ciocolata. Si evreii de la Auschwitz ii furase-ra lui Hitler boii de la bicicleta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de paul în data de 10.05.2022, 12:51)
firesc.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2022, 21:15)
Invazie poate e mult spus. Dar întinderea NATO sau influenței lui militare la granița Rusiei i-ar fi obligat pe aceștia la cheltuieli foarte mari și ar fi putut provoca destabilizarea Rusiei pe termen mediu.