Vladimir Putin se declară satisfăcut de reacţiile faţă de revendicările sale în domeniul securităţii

S.B.
Internaţional / 23 decembrie 2021

Vladimir Putin se declară satisfăcut de reacţiile faţă de revendicările sale în domeniul securităţii

Vladimir Putin consideră "pozitive" primele reacţii americane la cerinţele ruse în vederea soluţionării crizei ruso-occidentale în centrul căreia se află Ucraina, care clatină echilibrul securităţii europene de după Războul Rece, informează news.ro.

Rusia a propus două tratate - unul Statelor Unite, iar celălalt statelor membre NATO - în vederea unei interziceri a extinderii Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina şi unei încetări a oricărei activităţi militare în apropierea frontierei ruse.

"Nu trebuie să aibă loc nicio înaintare a NATO către est. Mingea este în terenul lor. Ei trebuie să ne răspundă", a subliniat el în această conferinţă de presă-maraton anuală.

"Pentru moment, noi vedem o reacţie pozitivă. Partenerii noştri americani ne spun că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie, aceste negocieri, încă de la începutul anului, la Geneva", a adăugat liderul de la Kremlin.

El a reitarat apoi că orice viitoare extindere a NATO este "inacceptabilă" pentru Rusia, care nu va tolera sistemul de armamwnt occidental "pe pragul uşii" sale.

Putin face aceste declaraţii la două zile după ce a ameninţat Occidentul cu "măsuri miltare şi tehnice", în cazul în care nu acceptă aceste revendicări.

Cerinţele sale - grele în consecinţe asupra arhitecturii europene de securitate - au fost respinse drept "inacceptabile" de către numeroase voci în Occident.

Preşedintele rus este suspectat de faptul că pregăteşte o invazie a Ucrainei, o fostă republică sovietică prooccidentală, din teritoriul căreia Rusia a anexat deja o parte, în 2014, Crimeea.

Peste 100.000 de militari ruşi ar fi desfăşuraţi la frontiera Ucrainei.

Vladimir Putin a respins aceste acuzaţii, însă a subliniat joi că politica antirusă a Ucranei şi a aliaţilor săi occidentali, mai ales în cadrul războiului împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, constituie o ameninţare la adresa Mocovei.

"Trebuie să ne gândim la securitatea noastră, nu doar de azi, ci şi de mâine", a subliniat el.

"Noi nu putem trăi uitându-ne peste umăr şi spunându-ne «ce se va întâmpla? când ne vor lovi?»", a adăugat Putin.

El a acuzat din nou Occidentul de faptul că a "înşelat în mod sfruntat" Rusia în anii '90, încălcând o presupusă promisiune de a nu extinde NATO.

Întrebat despre reprimarea opoziţiei ruse, accentuată în mod considerabil în 2021, Putin a apreciat că nu este vorba despre a le pune căluş criticilor săi, ci de a opri operaţiuni influenţate din străinătate.

"Vă amintesc ce spun adversarii noştri de secole: Rusia nu poate fi învinsă, ea nu poate fi distrusă decât din interior", a declarat el.

În opinia sa, acesta este lucrul care a antrenat căderea URSS în urmă cu 30 de ani.

În ultimul an, presa, ONG-uri, jurnalişti, avocaţi şi activişti au fost vizaţi de urmăriri judiciare.

Anul a început cu arestarea principalului opozant, Aleksei Navalnîi, care tocmai supravieţuise unei otrăviri ordonate, acuză acesta, de Kremlin şi FSB.

Apoi, întreaga sa mişcare a fost interzisă ca "extremistă".

Şeful statului rus l-a catalogat joi încă o dată drept un infractor, referindu-se la condamnarea acestua într-un dosar de fraudă, denunţat de către opoziţie drept construit piesă cu piesă.

"Puşcăriaşi au existat mereu. Nu trebuie să comiţi infracţiuni", a declarat Vladimir Putin.

El a fost întrebat, de asemenea, despre ravagiile epidemiei covid-19.

"Există lucruri care nu pot decât să ne îngrijoreze, de exemplusperanţa de viaţă", a declarat el, notând că aceasta se află "în scădere" pe fondul unei "mortalităţi în creştere".

Slaba acoperire vaccinală, alimentată de neîncrederea populaţiei, şi absenţa unor restricţii sanitare au condus la un bilanţ uman greu.

Vladimir Putin a anunţat că vizează o imunitate colectivă prin vaccinarea a 80% din populaţie sau prin vindecarea de covid-19 "la sfârşitul primului trimestru sau trimestrului doi".

În prezent, Guvernul său estimează că acest indicator se află la mai puţin de 60%, la vaccinarea a 44% din populaţie.

"Trebuie să convngem" populaţia, a subliniat Putin.

Peste 520.000 de persoane au murit din cauza covid-19 în mai puţin de doi ani, potrivit statisticilor oficiale ale agenţiei Rosstat, ceea ce consolidează declinul demografic al Rusiei, care a pierdut peste un milion de locuitori în mai puţin de doi ani.

Pe plan economic, Vladimir Putin a dat joi asigurării că Rusia este "ma bine pregătită de acestşoc (al pandemiei covid-19) decât cele maidezvoltate economii dn lume".

"Noi ne-am refăcut mult mai repede ca alţii", a declarat el, anunţând că aşteaptă o creştere economică de 4,5%, o realitate favorizată de restricţii sanitare minime şi o scumpire a cursului hidrocarburilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb