Voestalpine evaluează în prezent posibilitatea construirii unei oţelării în zona Mării Negre, iar până la sfârşitul anului va lua o decizie cu privire la locaţia viitoarei investiţii care ar urma să fie demarată în Bulgaria, România, Turcia sau Ucraina,a anunţat la finele săptămânii trecute, producătorul austriac de oţel.
Pentru a oferi flexibilitatea strategică necesară acestei decizii, voestalpine a început să îşi asigure o potenţială locaţie în Constanţa/Agigea, România, prin opţiuni de achiziţie, deşi acestea nu indică o preferinţă pentru România.
Conform legislaţiei române, reprezentanţii voestalpine vor intra în contact cu proprietarii parcelelor de teren din zona de interes şi vor oferi o opţiune de achiziţie. Acesta reprezintă o înţelegere unde proprietarii vor menţine un preţ fix, pentru terenul lor, pe o anumită perioadă de timp, primind în schimb compensaţie financiară.
Dacă Voestalpine decide să construiască în România proprietarii vor primi plata fixă pentru terenul lor, iar în cazul în care va hotărâ o altă locaţie, proprietarii îşi vor păstra sumele pentru menţinerea preţului fix de cumpărare. Prin această soluţie se evită riscul speculaţiei de terenuri legată de investiţia străină directă, preţul fiind fixat.
Din cele 12 locaţii luate iniţial în considerare în Bulgaria, România, Turcia şi Ucraina, voestalpine va examina în detaliu câte o locaţie în fiecare ţară. În urma examinării, voestalpine va fi în masură să ia o decizie în funcţie de costurile investiţiei, fezabilitatea tehnică şi profitabilitatea fiecărei locaţii. Locaţiile potenţiale din Bulgaria, Turcia şi Ucraina pot fi asigurate prin alte mijloace, iar decizia finală, care depinde de studiul de fezabilitate şi de disponibilitatea terenului, ar putea fi luată până la sfârşitul anului 2008.
În prezent se derulează studii de fezabilitate pentru cele patru locaţii din România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina. Încheierea studiilor este programată în cursul verii.
Producătorul austriac de oţel voestalpine va alege, cel mai probabil, între România şi Ucraina ca locaţie a viitorului combinat siderurgic la Marea Neagră, investiţie de şapte miliarde euro, potrivit ediţiei din 26 mai a publicaţiei "Der Kurier".
Boardul grupului austriac va transmite alegerea finală după întâlnirea conducerii companiei din luna septembrie, mai transmite publicaţia vieneză. Odesa are avantajul vecinătăţii cu minele de fier din Ucraina ale voestalpine, un plus fiind şi regimul favorabil al cotelor de emisii poluante pe care îl are Kievul.
România, pe de altă parte, se bucură de statutul de membru al UE, cu toate avantajele ce decurg din această poziţie, printre care, o legislaţie mai sigură şi stabilitatea politică, mai scrie "Der Kurier".
Premierul Tăriceanu s-a întâlnit în 14 mai, la Linz, în Austria, cu reprezentanţii grupului voestalpine, care au declarat că deciziile UE privind legislaţia de mediu sunt foarte importante pentru alegerea amplasamentului.
Venituri grupului voestalpine depăşesc 10 miliarde de euro şi peste are 40.000 de angajaţi în întreaga lume, mai mult de jumătate din acest număr, în afara Austriei. Grupul este format din 300 de companii de producţie şi vânzări aflate în peste 60 de ţări.