De la începutul anului, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 656 milioane de euro, cu 16,5% mai mult faţă de aceeaşi perioada din 2021, din care 330 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat în trimestrul 3. Se Observă o creştere de 28% faţă de trimestrul anterior şi de 26.5% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform sursei citate, pentru 2022, în funcţie de evoluţia unor tranzacţii importante în perioada următoare, am putea atinge un volum total de tranzacţii de aproximativ 1,2 miliarde euro. Acesta ar fi cel mai mare volum anual de investiţii înregistrat după criza economică mondială din 2008.
Creşterea lichidităţii de pe piaţa locală se înscrie în acelaşi trend cu activitatea din regiune, unde se aşteaptă, de asemenea, volume istorice.
În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele) prime, nu s-au înregistrat schimbări în România în cursul celui de-al treilea trimestru, ele rămânând pentru sectorul de birouri la 6,75%, pentru retail la 7,25%, iar pentru segmentul de industrial la 7,50%.
Este important de remarcat că, în cazul randamentelor, evoluţia înregistrată în România nu este pentru moment aliniată cu trendul la nivelul regiunii. În Polonia, de exemplu, cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, putem observa o creştere semnificativă a randamentelor pe parcursul acestui an, de 100 bps pentru sectorul industrial şi 50 bps pentru sectorul de birouri, ceea ce reflectă o ajustare a preţurilor cu 22% pentru industrial, respectiv 11% pentru birouri, contrabalansată parţial de creşterea chiriilor, arată sursa citată.
"Trendul înregistrat în regiune poate fi explicat atât de creşterea aversiunii la risc, cât şi de creşterea costurilor de finanţare. Motivele principale pentru care România nu a urmat aceeaşi traiectorie în ultimele trimestre sunt nivelurile semnificativ mai mari ale randamentelor oferite de piaţa locală cât şi tipul şi sursa capitalului investitorilor interesaţi de achiziţii în ţara noastră", a explicat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
În primele 9 luni din 2022, sectorul de birouri continuă să ocupe prima poziţie ca pondere în volumul tranzacţiilor, cu 46,5% (305 milioane de euro), fiind urmat de retail, cu aproximativ 36% (235 milioane de euro) şi de industrial, cu aproximativ 14% (89,5 milioane de euro).
63% din totalul tranzacţiilor înregistrate în România în primele 9 luni din 2022 au vizat proprietăţi din Bucureşti, cu o valoare cumulată de 414,5 milioane de euro.
Din punctul de vedere al sursei capitalului investitorilor, cea mai pare pondere au avut-o investitorii din Africa de Sud cu 29% din total, fiind urmaţi de cei din România (20%), Austria (19%) şi Belgia (14,6%), se mai arată în comunicat.