• Din cele peste 190.000 de hectare cu livezi pe rod, 155 de hectare au fost afectate de ploi
Producţia de legume şi fructe din acest an va fi mai mică cu circa 10-20%, din cauza îngheţurilor tîrzii de primăvară, în special, dar şi a ploilor în exces, ne-a declarat Iulia Bosoancă, specialist în cadrul Direcţiei Producţie Vegetală din Ministerul Agriculturii. "Producţiile obţinute pînă în prezent ne indică faptul că cele mai multe dintre speciile de legume şi fructe au fost în scădere, dar cele mai mari pierderi au fost sesizate la tomate şi ardeioase (capia, gras), iar la fructe a fost afectată producţia de cireşe, caise şi piersici", a spus doamna Bosoancă. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, anul acesta au fost calamitate, în urma inundaţiilor şi a vremii nefavorabile, 9.177 ha de legume din cele 240.849 ha cultivate. "Cu toate acestea, producţia de legume de anul acesta va asigura necesarul de consum", a subliniat specialistul din MAPDR. Micii producători, care deţin circa 90% din suprafaţa cultivată cu legume, au trebuit să aplice tehnologie mult mai dificilă pentru menţinerea în viaţă a legumelor de cîmp şi mult mai costisitoare. Zonele din sudul ţării au fost mai mult afectate de ploile care au căzut şi au favorizat apariţia de boli. Pe de altă parte, marii producători, organizaţi în societăţi comerciale, au realizat investiţiile necesare, obţinînd producţii bune şi sănătoase. Deşi aceştia deţin 10% din suprafaţa cultivată, ei asigură peste 30% din cantităţile de legume destinate pieţei. În ceea ce priveşte fructele, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, livezile pe rod se întindeau pe o suprafaţă de 191.793 ha, circa 155 de ha de plantaţii pomicole fiind distruse în urma ploilor şi a vremii nefavorabile. Pînă la sfîrşitul lunii septembrie a fost recoltată, o suprafaţă de 164.347 ha legume, iar cu fructe din livezi - 73.174 ha. Ministerul Agriculturii a acordat despăgubiri pe unitatea de suprafaţă pentru culturile de legume în cîmp afectate de inundaţii, respectiv 10.950 RON/ha la culturile afectate în totalitate în perioada aprilie-iunie. Anul acesta, Ministerul Agriculturii a alocat pentru susţinerea producţiei de legume de seră circa 18 milioane RON şi 8 milioane RON pentru legume şi fructe proaspete destinate prelucrării industriale. Totodată autorităţile au acordat producătorilor agricoli sprijin financiar pentru 21.830 tone de legume seră, 1.063 tone de mazăre, 19,1 tone de mere. Înfiinţarea şi întreţinerea unui hectar de legume de cîmp costă, în medie, circa 20.000 RON, iar înfiinţarea şi întreţinerea unui hectar de livadă - între 11.000 - 15.000 RON, în funcţie de specie şi producţia obţinută. Lipsa lichidităţilor agenţilor economici pentru îmbunătăţirea verigilor tehnice privind irigarea, protecţia culturilor, utilizarea seminţelor cu valoare biologică ridicată şi numărul mare de hibrizi cultivaţi, de multe ori, netestaţi în condiţiile de cultură ale ţării noastre sînt alte probleme cu care se confruntă acest sector. Potrivit reprezentantului MAPDR, la nivelul acestui sector există un grad scăzut de organizare în asociaţii de marketing pentru valorificarea producţiei de legume şi fructe, acest lucru fiind susţinut şi de nefuncţionarea pieţelor agricole. Consumul anual de legume pe locuitor în România este de circa 164 kg, iar cel de fructe de 73 kg, mult sub media ţărilor din UE.