Von der Leyen: "Nu putem aştepta o schimbare a tratatelor pentru a avansa pe calea extinderii"

F.D.
Internaţional / 13 septembrie 2023

Von der Leyen: "Nu putem aştepta o schimbare a tratatelor pentru a avansa pe calea extinderii"

Uniunea Europeană trebuie să se îndrepte spre extindere fără a aştepta modificarea tratatelor sale, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Agerpres.

"Voi sprijini întotdeauna acest Parlament şi pe toţi cei care doresc să reformeze UE pentru a o face să funcţioneze mai bine pentru cetăţeni. Şi, da, asta înseamnă inclusiv printr-o modificare a Convenţiei Europene şi a Tratatului, dacă şi unde este nevoie", a spus şefa CE.

"Dar nu putem - şi nu ar trebui - să aşteptăm modificarea Tratatului pentru a avansa cu extinderea. O Uniune pregătită pentru extindere poate fi realizată mai rapid", a adăugat ea.

"Aceasta înseamnă să răspundem la întrebări practice despre modul în care o Uniune cu peste 30 de ţări va funcţiona în practică. Şi, în special, despre capacitatea noastră de a acţiona", a atras atenţia Von der Leyen.

Ea a subliniat în acelaşi timp că, "la fiecare extindere, cei care au spus că acest lucru ne va face mai puţin eficienţi s-au înşelat".

"Să ne gândim la ultimii ani. Am convenit toţi 27 asupra NextGenerationEU. Am fost de acord toţi 27 să cumpărăm vaccinuri. Am convenit toţi 27 asupra sancţiunilor în timp record. Am convenit să achiziţionăm gaze naturale - nu doar toţi 27, dar şi Ucraina, Moldova şi Serbia. Deci se poate face", a evidenţiat şefa CE.

"Dar trebuie să analizăm mai atent fiecare politică şi să vedem cum ar fi afectate de o Uniune mai mare. Acesta este motivul pentru care Comisia va începe să lucreze la o serie de revizuiri ale politicii anterioare extinderii, pentru a vedea cum ar putea fi necesar ca fiecare domeniu să fie adaptat la o Uniune mai mare", a precizat ea.

Şefa CE a subliniat totodată că "va trebui să ne gândim la modul în care ar funcţiona instituţiile noastre - cum ar arăta Parlamentul şi Comisia".

"Trebuie să discutăm despre viitorul bugetului nostru - ce finanţează, cum finanţează şi cum este finanţat. Şi trebuie să înţelegem cum să asigurăm angajamente credibile în materie de securitate într-o lume în care descurajarea contează mai mult ca oricând. Acestea sunt întrebări la care trebuie să răspundem astăzi dacă vrem să fim pregătiţi pentru viitor", a continuat ea.

"Iar Comisia îşi va îndeplini rolul. Aşadar, ne vom prezenta ideile în cadrul discuţiei liderilor care va avea loc în timpul preşedinţiei belgiene (a Consiliului UE - n.r.). Vom fi ghidaţi de convingerea că cea mai bună investiţie în pace, securitate şi prosperitate pentru continentul nostru este completarea Uniunii. Prin urmare, este momentul ca Europa să gândească încă o dată la scară mare şi să ne scriem propriul destin", a mai declarat Von der Leyen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb