Proiectul Nabucco ar putea deveni o realitate până la sfârşitul acestui an, singurele probleme fiind legate de ruta aleasă pentru conductă - prin mare sau pe uscat - şi de volumul de gaz, a declarat, ieri, ministrul finanţelor, Varujan Vosganian.
"Sperăm ca, până la sfârşitul lui 2008, proiectul Nabucco să devină o realitate. Singurele probleme cu care se confruntă, în momentul de faţă, consorţiul din care face parte şi România se referă la drumul conductei - dacă va trece prin mare sau pe uscat - şi la volumul de gaz. În cazul în care este aleasă ruta pe uscat, vom avea nevoie de acordul Rusiei. A doua problemă se referă la volumul de gaz, pentru că, deocamdată, nu se întrevede posibilitatea ca Iranul să devină furnizor de gaz", a explicat Vosganian, citat de NewsIn.
Lucrările la gazoductul Nabucco sunt programate să înceapă în 2010, iar conducta urmează să devină operaţională trei ani mai târziu. Ea va ocoli Rusia şi va contribui la reducerea dependenţei Europei Occidentale de gazul furnizat de Moscova.
Directorul proiectului, Reinhard Mitschek, a declarat, recent, la Ankara, că gazoductul european Nabucco ar putea transporta gaz din Iran, dacă va exista o cerere suficient de mare, în pofida opoziţiei Statelor Unite.
Din consorţiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), România (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz), Turcia (Botaş) şi Germania (RWE).
Proiectul South Stream, la care participă gigantul energetic italian ENI şi cel rus Gazprom, este un concurent serios pentru Nabucco. Vosganian a adăugat că South Stream nu ar fi întărit deloc autonomia energetică a României, deoarece gazul transportat de această conductă este "tot de provenienţă rusească".
Vosganian a subliniat, în schimb, importanţa pe care o va avea pornirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă pentru autonomia energetică a României. "Atunci când reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor produce energie, România va fi independentă din punct de vedere al generării de energie electrică", a mai spus Vosganian.
Tot pe partea energetică, ministrul economiei şi finanţelor a precizat că va avea întâlniri "cu toate forţele politice, pentru a vedea modul în care se va realiza compania integrată de energie".