Discountul acordat de Romgaz marilor consumatori de gaze în 2008 a fost de circa 14-15 milioane de euro şi a dus la salvarea a circa 9.000 de locuri de muncă din sectorul industriei chimice, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Domnia sa a explicat: "România a pierdut mare parte din industrie şi nimeni n-a fost tras la răspundere. Eu, prin decizia de a da un discount de 7% timp de şase luni, am salvat o industrie şi sunt acuzat acum de subminarea economiei. Am citit documentele procurorilor şi nu există nicio referire la mine, în legătură cu acte de corupţie. Nu există nici măcar stenograme ale unor discuţii telefonice ale mele. Tot dosarul cuprinde aprecieri ale procurorilor asupra unor decizii politice unde am avut sprijinul Guvernului".
Ministrul Economiei a subliniat că, în 2009, Guvernul Boc a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care producătorii de îngrăşăminte chimice primeau discount la gaze timp de 6 luni, iar în Parlament actul normativ, după modificări, a prevăzut acordarea acestui discount timp de 18 luni, la un nivel de circa 30%. Vosganian a precizat că această lege a fost promulgată "fără clipire" de preşedintele Traian Băsescu. "De ce Boc şi Băsescu nu sunt anchetaţi de procurori?", a întrebat, retoric, domnia sa.
Ministrul Economiei a ţinut să menţioneze că subminarea economiei naţionale, "o acuză a tribunalelor comuniste din anii "50, este însuşirea unor bani, şi nu transferul lor de la o companie la alta, pentru susţinerea unei industrii".
Domniei sale i se pare halucinant ce se întâmplă şi a menţionat că nu îşi explică ce au făcut serviciile secrete dacă a avut loc, în linişte, subminarea economiei naţionale în perioada 2005-2010, de către doi miniştri, secretari de stat, plus 40 de oameni din Romgaz, mai ales că au fost publicate acte normative în Monitorul Oficial: "DIICOT zice că am fost prevenit de SRI de existenţa acestui grup infracţional. Nici vorbă de aşa ceva. Eu am avut şi am o relaţie foarte bună cu SRI. Am apelat la SRI pentru Oltchim şi Cupru Min şi cred că SRI îşi face foarte bine treaba. De ce mai am atunci certificat ORNIS pentru că lucrez cu informaţii şi documente secrete? Cum se face că eu, care sunt acuzat de subminarea economiei naţionale, am semnat, astăzi (n.r. ieri), documente CSAT? Procurorii DIICOT vorbesc despre o suspiciune rezonabilă asupra unei decizii asumate de mine, dar şi de un Guvern întreg".
Procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, a solicitat, luni, procurorului general Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi faţă de fostul ministru Adriean Videanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu facilitarea livrărilor de gaze naturale de Romgaz către SC Interagro, companie deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae.
Varujan Vosganian a subliniat că nu numai Interagro a beneficiat de aceste facilită, ci toţi consumatorii interuptibi de gaze, înclusiv combinatul Azomureş şi CET-urile care asigură încălzirea populaţiei.
• Comisia juridică a Senatului are două săptămâni pentru a exprima un punct de vedere
Biroul Permanent al Senatului a primit solicitarea în legătură cu începerea urmăririi penale a senatorului PNL Varujan Vosganian, pe care a transmis-o, la rândul său, Comisiei juridice, pentru elaborarea, în termen de două săptămâni, a unui punct de vedere. Vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, a declarat, ieri, citat de Agerpres: "Am primit din partea procurorului general o solicitare, o sesizare cu privire la senatorul Varujan Vosganian în legătură cu începerea urmăririi penale, care a fost conform procedurilor uzuale în aceste situaţii transmisă Comisiei Juridice pentru un punct de vedere, iar în funcţie de poziţia şi raportul prezentat de Comisia Juridică vom aplica în continuare procedurile prevăzute de către Regulament în astfel de situaţii".
El a arătat că termenul acordat Comisiei Juridice pentru exprimarea unui punct de vedere şi elaborarea unui raport este de două săptămâni, arătând că Biroul Permanent a solicitat un răspuns "cu celeritate".
"S-a solicitat din partea Comisiei să prezinte raportul în legătură cu această solicitare şi deci termenul va fi stabilit în momentul în care raportul Comisiei va fi depus. Atunci se stabileşte înscrierea pe ordinea de zi în plen. Comisia are un termen rezonabil. Nu ştiu cum va proceda, dacă îl va audia, asta e problema Comisiei Juridice", a mai spus Cristian Dumitrescu.
• Antonescu: "Nu are niciun rost ca Parlamentul să obstrucţioneze cercetarea"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că din punctul său de vedere nu are niciun rost ca Parlamentul să obstrucţioneze activitatea de cercetare penală, referindu-se la cazul lui Varujan Vosganian, dar şi că PNL a avut întotdeauna o poziţie de principiu în acest sens. Antonescu a fost întrebat dacă decizia politică a PNL este de a vota pentru avizul de începere a urmăririi penale în cazul lui Vosganian, informează Mediafax.
"Nu am avut încă o şedinţă, sigur, vom avea la grupul parlamentar. Punctul meu de vedere a fost întotdeauna, şi de altfel PNL a votat întotdeauna, pentru ca justiţia, autorităţile, instituţiile să-şi poată desfăşura toate cercetările pe care doresc să le desfăşoare", a răspuns Antonescu.
El a fost chestionat dacă este vorba despre o cutumă la nivelul partidului.
"Nu este o cutumă, este un principiu, pentru că nu are niciun rost din punctul meu de vedere ca Parlamentul să obstrucţioneze desfăşurarea unei cercetări penale. Asta neînsemnând, evident, că prezumţia de nevinovăţie nu este respectată şi eu cred în nevinovăţia domnului Varujan Vosganian, categoric, până la proba contrarie", a mai spus liderul PNL.
Liderul PNL a fost întrebat dacă Varujan Vosganian ar trebui retras din Guvern: "Ieri, când am vorbit, cunoşteam doar comunicatul dat. Instituţional, procurorul general în urma solicitării DIICOT s-a adresat preşedintelui Senatului cu solicitarea pe care o cunoaşteţi. Am adus pe ordinea de zi a Biroului Permanent acest lucru, documentele vor fi transmise şi încredinţate Comisiei juridice, se va stabili un termen (...) Deocamdată, noi avem în legătură cu această situaţie documentul trimis cu acuzaţiile formulate, punctul de vedere al DIICOT comunicat de procurorul general, avem punctul de vedere al domnului Varujan Vosganian".
El a menţionat că nimeni nu va obstrucţiona nici demersurile justiţiei şi speră că în mod similar nimeni să nu obstrucţioneze nici dreptul lui Vosganian de a se apăra: "Nu s-a pus deocamdată problema prezenţei sau absenţei sale din Guvern, am văzut decizia domniei sale de a nu demisiona, voi avea o discuţie şi cu premierul pe acest punct de vedere. Pe de altă parte, odată procedurile parlamentare derulate, dacă începerea urmăririi penale este aprobată - cel puţin din punctul de vedere al PNL niciodată nu am obstrucţionat, nu vom obstrucţiona acest lucru - până la urmă sunt nişte chestiuni administrative".
Varujan Vosganian a mai spus, în conferinţa de ieri, că se încearcă o destabilizare nu numai a PNL, ci a tuturor partidelor politice.
• Videanu: "Extrasele din stenograme sunt prezentate fragmentat, creând o imagine falsă"
Fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu, susţine că extrasele din stenograme care circulă în mass-media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă. Domnia sa a spus: "Pentru o informare precisă şi corectă a opiniei publice şi pentru a elimina orice speculaţie sau deformare a realităţii, fac următoarele precizări: 1. Nu am negociat niciodată cu niciun om de afaceri, cu atât mai puţin cu cel invocat public, acordarea vreunei facilităţi. 2. Extrasele din stenograme care circulă în mass-media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă".
El menţionează că nu a primit nicio informare expresă din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infracţional.
Adriean Videanu a mai precizat: "Reamintesc faptul că în anul 2008 s-au aprobat facilităţi pentru toţi consumatorii întreruptibili din România în anumite condiţii, facilităţi care expirau în martie 2009, şi am propus Guvernului României, printr-un memorandum conform prevederilor legale în vigoare, luarea unei decizii de continuare a acordării acestor facilităţi. Conform legislaţiei în vigoare, decizia a fost a Guvernului României. Menţionez că < nu > am semnat în nume personal nici un ordin de ministru în acest sens. Sunt gata ca, în orice clipă, să prezint toate informaţiile pe care le deţin instituţiilor în drept pentru că nu am nimic de ascuns", susţine Videanu.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT când vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat să obţină pentru firma sa, Interagro, gaz la un preţ redus.
1. la fel cu refuzul maririi de capital din 2012
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.09.2013, 00:46)
Stimate domnule Ministru,
deoarece decizia UE de marire a capitalului Oltchim inca nu fusese publicata in Jurnalul Oficial al UE, acest lucru facandu-se in data de 1 iunie 2013, volumul 148 nu ati fi putut vota altfel. De aceea , la fel ca si cazul Monitorului Oficial orice act nepublicat nu poate fi pus in practica. Daca mai puneti la socoteala urmatoarele variabile: - faptul ca nu am intrat in spatiul Schengen in Septembrie 2012 si coroborat cu modificarea Tratatului Uniunii Europene din varianta Maastricht in Tratatul privind Modul de Functionare al Uniunii de la Lisabona si care a intrat in vigoare la 1 Decembrie 2009 (cineva acolo sus intr-adevar ne iubeste) veti observa ca totusi cel mai important merit al dvs. este salvarea concernului OLTCHIM si a minunatilor sai lucratori. Doar am spus domnului Schulz ca noi toti suntem prieteni , deoarece avem acelasi interes si anume o Europa Unita. Dansul m-a privit atunci putin cam buimacit, insa in momentul in care faci diferenta intre Letopiseturile 87, 88 si 107 ,108 atunci reusesti sa intelegi ca sintagma IDENTIC in ESENTA ar fi putut sa fie motivul pentru Goethe a postulat ca si din bolovanii care ti se pun in cale poti sa construiesti un drum!
2. fara speranta
(mesaj trimis de un oltchimist în data de 04.09.2013, 12:25)
Salvati OLTCHIMUL! Nu-l vindeti numai sa fie vandut spre fier vechi! Daca sunteti patati si corupti plecati din functii! Tara nu supravietuieste numai cu DACIA, FORD,INTERAGRO si alte cateva firme! Unde e reindustralizarea Domnule Ministru VOSGANIAN? Sper sa nu vorbim degeaba.