Vosganian: "Deficitul comercial poate coborî la 3-4% din PIB, în acest an"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iulie 2013

Deficitul comercial ar putea coborî la 3-4% din PIB, în acest an, având în vedere evoluţia exporturilor şi importurilor în primele luni ale anului, a declarat, ieri, ministrul economiei Varujan Vosganian.

Oficialul a precizat, citat de Mediafax: "Exporturile constituie una dintre marile şanse ale României de a depăşi criza economică. Cifrele sunt încurajatoare. Pe primele patru luni, exporturile au crescut cu 7,2%, la 15,6 miliarde de euro, iar importurile puţin peste 17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că deficitul comercial al României a scăzut sensibil faţă de anul trecut şi există semnale încurajatoare că el se va situa la un nivel de sub 5% din PIB până la sfârşitul anului. Este foarte posibil să se situeze între 3 şi 4% din PIB".

Deficitul comercial a scăzut, în primele patru luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4,2 miliarde lei (971,3 milioane euro), la 7,31 miliarde lei (1,67 miliarde euro), exporturile având un ritm de creştere mai mare decât cel al importurilor. Exporturile FOB au totalizat 15,66 miliarde euro, iar importurile CIF au fost de 17,33 miliarde euro.

Vosganian a arătat că România a înregistrat performanţa de avea excedent comercial cu câteva ţări competitive economic, precum Marea Britanie şi Ţările Scandinave. Domnia sa a apreciat că ţara noastră are un avantaj competitiv foarte mare comparativ cu pieţe cu o capacitate mult mai mare de absorbţie decât noi.

"În relaţia României cu Federaţia Rusă, de pildă, dacă nu luăm în seamă componenta energetică, România are un copleşitor excedent comercial, de peste un miliard de dolari, faţă de importurile de 400 de milioane de dolari din Rusia. Ceea ce arată că avem un ascendent extraordinar de calitate şi eficienţă faţă de o piaţă imensă şi trebuie să fructificăm acest avantaj", a spus ministrul de resort.

Ministerul Economiei vrea să înceapă o colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce priveşte reţeaua consulilor onorifici, care acoperă aproape toată lumea. Astfel, poate fi extinsă reţeaua comercială a ţării noastre, în vederea promovării nu doar a exporturilor româneşti, ci şi a investiţiilor locale în străinătate.

Ministrul economiei a mai spus: "Vrem să dublăm reţeaua de ataşaţi comerciali ai României în acest fel. Vrem să lărgim relaţiile comerciale în care investitorii noştri ar dori să aibă un câmp larg de acţiune, în ţări precum Irak, India, Pakistan, Indonezia, Vietnam, Brazilia. Vrem să creăm această instituţie, care este investitorul român. Am pornit deja şi pregătim o notă în Guvern joi, pentru a pregăti un atlas economic al României. În clipa de faţă, în România nu există nicio evaluare cu privire la situaţia economică a ţării".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb