Vosganian: Noua formulă a taxei auto va ţine cont de votul Parlamentului

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 20 februarie 2008

Vosganian: Noua formulă a taxei auto va ţine cont de votul Parlamentului

Ministerul Finanţelor va prezenta astăzi în Guvern un nou memorandum care vizează urgentarea Ordonanţei de Urgenţă privind noua variantă a taxei auto, care va ţine cont de votul Parlamentului, a arătat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la finalul şedinţei Comisiile reunite de Buget, Finanţe şi Bănci, din Senat şi Camera Deputaţilor. "Guvernul va ţine seama de votul Parlamentului, de faptul că majoritatea parlamentarilor sunt, în principiu, de acord cu existenţa unei taxe şi că ei socotesc că ea trebuie modificată. Mâine (miercuri) vom prezenta, în şedinţa de Guvern, împreună cu minis­trul Mediului, un memorandum în Guvern, care va ţine seama de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi), care să propună urgentarea actului normativ, ţinându-se cont şi de recomandările din Parlament. Noi nu ignorăm votul acordat în Parlament, ci dorim ca el să facă parte din fundamentarea OUG, pe care o s-o dăm foarte rapid, probabil până la sfârşitul lunii februarie", a explicat Vosganian, citat de Rompres. Acesta a reiterat necesitatea existenţei unei astfel de taxe, însă a ţinut să menţioneze că această taxă a fost introdusă de parlamentarii opoziţiei (PD).

În legătură cu posibilitatea ca banii să fie returnaţi, Vosganian susţine că "este o chestiune care ţine de evoluţia raporturilor cu CE". "În situaţia în care actul normativ va avea acordul Comisiei Europene şi procedura de infringement va fi suspendată, iar apoi, prin votul Parlamentului, va fi anulată, nu se va pune problema returnării, cu excepţia anumitor cazuri, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, în care, dacă jus­tiţia va decide, va fi returnată diferenţa. Eu îmi manifest speranţa că litigiul cu CE se va încheia, că ordonanţa va ţine seama şi de observaţiile de astăzi (n.r. ieri) din Parlament şi România va avea un act normativ care să-i protejeze şi pe cei care cumpără autoturisme şi viitorul României", a spus Vosganian. Parlamentul a adoptat ieri cu 158 voturi pentru moţiunea simplă "Anulaţi taxa de primă înmatriculare".

PD-L depune moţiune de cenzură dacă nu se desfiinţează taxa auto

Partidul Democrat-Liberal va depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului dacă acesta nu desfiinţează de urgenţă taxa de primă înmatriculare şi nu returnează banii încasaţi până în prezent, a afirmat liderul PD-L, Emil Boc. Votul dat în Camera Deputaţilor pentru adoptarea moţiunii simple depuse de PD-L obligă Guvernul să recurgă de urgenţă la îndeplinirea obligaţiilor pe care le impune un astfel de demers: desfiinţarea taxei de primă înmatriculare şi returnarea banilor încasaţi până în prezent, iar în cazul în care Guvernul va ignora aceste prevederi, Partidul Democrat Liberal va înainta o moţiune de cenzură, precizează Emil Boc.

PD-L citează, într-un comunicat de presă, Decizia nr. 148 din 21 februarie 2007 a Curţii Constituţionale, care arată că moţiunea simplă adoptată de Camerele Parlamentului are caracter de obligativitate pentru Guvern, iar ignorarea acestor aprecieri şi recomandări din moţiune, în raport cu consecinţele pe planul realizării politicii generale, a programului de guvernare, pentru care Parlamentul a acordat încredere Guvernului, poate atrage după sine răspunderi şi sancţiuni politice, mergând până la retragerea încrederii. Totodată, PD-L menţionează că, de la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis recent un nou avertisment la adresa României, care urmează a fi chemată în faţa Curţii Europene de Justiţie dacă nu modifică urgent legea privind taxa de primă înmatriculare.

"Termenul limită la care Guvernul convenise cu autorităţile de la Bruxelles să adapteze aceste prevederi la legislaţia europeană a fost depăşit cu două săptămâni. Încăpăţânarea Guvernului Tăriceanu de a menţine această taxă va avea ca efect penalizarea României prin amenzi plătite de la bugetul de stat, adică tot din buzunarul cetăţenilor", susţine PD-L.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană are în pregătire o Directivă specială care va uniformiza, la nivelul Uniunii, sistemul de taxare pentru autovehicule, în funcţie de emisiile poluante de CO2 - Directivă care ar putea intra în vigoare în anul 2009, iar PD-L propune renunţarea aplicării oricărei taxe de mediu interne până la decizia Comisiei Europene şi implementarea unui sistem unitar în momentul în care Directiva europeană va fi func­ţională.

Guvernul va propune o nouă formulă de taxă auto

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat ieri că Guvernul va face o nouă propunere cu privire la taxa de primă înmatriculare, care va fi strâns legată de protecţia mediului. Primul-ministru a afirmat că, în urma moţiunii simple iniţiată de PD-L , dar şi în urma discuţiilor avute cu mai multe organizaţii non-guvernamentale cu activitate în domeniul protecţiei mediului, s-a decis să se propună o nouă formulă simplă a taxei auto. "La nivelul Guvernului vom lua în considerare elementele din moţiune, dar deja am purtat discuţii cu ONG-urile din domeniul protecţiei mediului şi am primit semnale puternice conform cărora se consideră absolut obligatoriu ca şi România să se conformeze obligaţiilor pe care fiecare stat membru le are în privinţa protecţiei mediului şi acest lucru este un element care cine de interesul fiecărui cetăţean, pentru că lipsa protecţiei mediului afectează sănătatea şi viaţa fiecăruia dintre noi şi dintre semenii noştri. Vă pot spune că vom aduce în dezbatere, în curând, o nouă propunere de taxă auto, care să fie strâns legată de emisiile de dioxid de carbon, aşa cum începe să se contureze practica la nivelul celor mai multe ţări din Uniunea Europeană. O formulă simplă care să nu mai nască controverse sau confuzii", a explicat Tăriceanu.

Premierul a mai spus că a constatat că, din ce în ce mai mult, PD-L este caracterizat de demagogie şi populism. "Analizând poziţiile care au fost exprimate am constatat că cele mai multe partide fie s-au opus, fie consideră că este nevoie de o regândire a propunerii care a fost avansată. Şi un singur partid, în felul în care începe să se caracterizeze din ce în mai mult printr-un discurs demagogic şi populist, şi mă refer la PD-L, a susţinut contrariul prin moţiunea pe care au prezentat-o", a subliniat şeful Guvernului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. AM UN AUTOTURISM CU CARE POLUEZ RAR PENTRU CA SALARIUL DE MIZERIE NU-MI PERMITE SA UTILIZEZ MASINA DES. DECI "POLUATORUL PLATESTE"DIRECT PROPORTIONAL CU CANTITATEA DE COMBUSTIBIL CONSUMAT .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb