Valoarea punctului de pensie va creşte, în 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, în două etape, de la 31%, în prezent, iar majorarea până la 45%, cum a cerut PSD, va fi posibilă abia în 2009 sau chiar 2010, a declarat, ieri, la Comisia de muncă a Camerei, ministrul Varujan Vosganian.
Prezent la dezbaterea proiectului de lege pentru majorarea pensiilor, propus de PSD, la Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian a spus că majorarea pensiilor la 45% din salariul mediu brut pe economie, cerută de social-democraţi, nu este posibilă anul viitor, din cauza resurselor bugetare insuficiente.
Vosganian a arătat că, potrivit calculelor Ministerului de Finanţe, majorarea pensiilor la nivelul propus de PSD necesită un efort bugetar de 6,4 miliarde lei, în condiţiile în care Guvernul va adopta, tot în 2008, alte două măsuri care vor diminua veniturile bugetare. Astfel, ministrul a precizat că reducerea contribuţiilor cu 6%, în 2008, precum şi transferul a altor 2 procente la pensiile private obligatorii vor determina o presiune semnificativă asupra bugetului.
Ministrul a afirmat că majorarea punctului de pensie la 37,5%, de anul viitor, în două etape - de la 1 ianuarie şi de 1 iulie - va însemna o creştere reală a pensiilor cu 40%.
Prezent, de asemenea, la dezbateri, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a anunţat că majorarea va duce valoarea punctului de pensie la 523 lei începând de la 1 ianuarie, de la 396 lei, în prezent, şi la 568 lei de la 1 iulie anul viitor.
Păcuraru a preconizat că valoarea punctului de pensie va ajunge 747 lei, în 2009.
Referitor la sursele de finanţare a creşterilor punctului de pensie, Vosganian a anunţat că va face unele modificări ale bazei de impozitare la care se plătesc contribuţiile sociale, în scopul de a mări veniturile bugetare. Una dintre măsuri vizează eliminarea prevederii care limitează plata contribuţiilor sociale de către angajatori la cinci salarii medii brute lunare înmulţite cu numărul mediu de angajaţi. O altă măsură se referă la egalizarea bazei de impunere a contribuţiilor sociale la 9,5% pentru toate tipurile de venituri, precum prime sau stimulente.
Vosganian a estimat că, prin aceste măsuri, statul va strânge 6,2 miliarde lei, sumă care va fi folosită pentru majorarea pensiilor.
În pachetul de legi privind majorarea pensiilor, PSD cere dublarea indemnizaţiilor pentru pensionarii din agricultură, majorarea pensiilor din sistemul de asigurări sociale cu o treime, prin creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, precum şi o pensie minimă garantată de 165 de lei. Premierul Tăriceanu a anunţat marţi că pensiile agricultorilor vor fi majorate, de la 1 septembrie, cu 50%.
Propunerea legislativă a PSD de majorare a pensiilor a fost blocată la Camera Deputaţilor, după ce preşedintele acestui for, liberalul Bogdan Olteanu a suspendat şedinţa plenului. Motivul invocat a fost faptul că miniştrii Muncii şi ai Finanţelor nu au putut veni în timp util la dezbateri, deşi prezenţa lor a fost reclamată de PSD şi PD.
Proiectul a fost retrimis, marţi, la comisia de specialitate, cu votul majorităţii PNL, PSD, UDMR şi PC. Mircea Geoană a declarat, tot marţi, că partidul va cere o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a rezolva problema pensiilor, după ce, iniţial, a ameninţat guvernul că va depune moţiune de cenzură dacă proiectul nu va fi votat.