Vosganian: Punctul de pensie va creşte la 37,5%, în 2008, şi nu la 45%, cum cere PSD

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 28 iunie 2007

Vosganian: Punctul de pensie va creşte la 37,5%, în 2008, şi nu la 45%, cum cere PSD

Valoarea punctului de pensie va creşte, în 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, în două etape, de la 31%, în prezent, iar majorarea până la 45%, cum a cerut PSD, va fi posibilă abia în 2009 sau chiar 2010, a declarat, ieri, la Comisia de muncă a Camerei, minis­trul Varujan Vosganian.

Prezent la dezbaterea proiectului de lege pentru majorarea pensiilor, propus de PSD, la Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian a spus că majorarea pensiilor la 45% din salariul mediu brut pe economie, cerută de social-democraţi, nu este posibilă anul viitor, din cauza resurselor bugetare insuficiente.

Vosganian a arătat că, potrivit calculelor Ministerului de Finanţe, majorarea pensiilor la nivelul propus de PSD necesită un efort bugetar de 6,4 miliarde lei, în condiţiile în care Guvernul va adopta, tot în 2008, alte două măsuri care vor diminua veniturile bugetare. Astfel, ministrul a precizat că reducerea contribuţiilor cu 6%, în 2008, precum şi trans­ferul a altor 2 procente la pensiile private obligatorii vor determina o presiune semnificativă asupra bugetului.

Ministrul a afirmat că majorarea punctului de pensie la 37,5%, de anul viitor, în două etape - de la 1 ianuarie şi de 1 iulie - va însemna o creştere reală a pensiilor cu 40%.

Prezent, de asemenea, la dezbateri, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a anunţat că majorarea va duce valoarea punctului de pensie la 523 lei începând de la 1 ianuarie, de la 396 lei, în prezent, şi la 568 lei de la 1 iulie anul viitor.

Păcuraru a preconizat că valoarea punctului de pensie va ajunge 747 lei, în 2009.

Referitor la sursele de finanţare a creşterilor punctului de pensie, Vosganian a anunţat că va face unele modificări ale bazei de impozitare la care se plătesc contribuţiile sociale, în scopul de a mări veniturile bugetare. Una dintre măsuri vizează eliminarea prevederii care limitează plata contribuţiilor sociale de către angajatori la cinci salarii medii brute lunare înmulţite cu numărul mediu de angajaţi. O altă măsură se referă la egalizarea bazei de impunere a contribuţiilor sociale la 9,5% pentru toate tipurile de venituri, precum prime sau stimulente.

Vosganian a estimat că, prin aceste măsuri, statul va strânge 6,2 miliarde lei, sumă care va fi folosită pentru majorarea pensiilor.

În pachetul de legi privind majorarea pensiilor, PSD cere dublarea indemnizaţiilor pentru pensionarii din agricultură, majorarea pensiilor din sis­temul de asigurări sociale cu o treime, prin creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, precum şi o pensie minimă garantată de 165 de lei. Premierul Tăriceanu a anunţat marţi că pensiile agricultorilor vor fi majorate, de la 1 septembrie, cu 50%.

Propunerea legislativă a PSD de majorare a pensiilor a fost blocată la Camera Deputaţilor, după ce preşedintele acestui for, liberalul Bogdan Olteanu a suspendat şedinţa plenului. Motivul invocat a fost faptul că miniştrii Muncii şi ai Finanţelor nu au putut veni în timp util la dezbateri, deşi prezenţa lor a fost reclamată de PSD şi PD.

Proiectul a fost retrimis, marţi, la comisia de specialitate, cu votul majorităţii PNL, PSD, UDMR şi PC. Mircea Geoa­nă a declarat, tot marţi, că partidul va cere o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a rezolva problema pensiilor, după ce, iniţial, a ameninţat guvernul că va depune moţiune de cenzură dacă proiectul nu va fi votat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb