Electoratul autohton face cu greu trecerea de la pungile cu ulei, făină, zahăr la micile pacheţele cu brichete, insigne, pliante. În aceste condiţii, pentru mulţi campania şi-a pierdut din farmec, dar chiar şi în absenţa pachetelor de alimente, oamenii încă sunt interesaţi de "oferta" candidaţilor. Corturile electorale sunt luate cu asalt când "se bagă" şepci, fulare, tricouri, nu de puţine ori apărând şi incidente din această cauză.
O mare parte a votanţilor au încă nostalgia "cadourilor" electorale, fiind în mod evident nemulţumiţi de noile reguli ale jocului. Este ştiut faptul că în această campanie candidaţii nu vor mai putea oferi alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei şi obiecte de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.
Un exemplu de felul în care oamenii îşi manifestă interesul pentru campania electorală a fost oferit duminică seară. Câteva sute de persoane s-au înghesuit la un spectacol electoral organizat de Dan Diacones-cu la Târgu Jiu, pentru a primi căciuli şi fulare, oamenii devastând corturile unde erau împărţite materialele electorale. Pachetele pregătite pentru a fi oferite participanţilor la finalul spectacolului desfăşurat pe insuliţa de pe râul Jiu au fost depozitate în corturi amplasate în apropierea scenei, pe care au urcat Irina Loghin, Like Chocolate şi Pepe. Oamenii au dat însă năvală la corturi şi nu au mai aşteptat să primească fularele, pixurile sau căciulile cu însemnele PPDD, fiecare luând "pe apucate", iar corturile au fost în mare parte devastate. "A fost făcut un apel la calm, ca să spunem, aşa, dar oamenii nu au mai ţinut cont de nimic. Pe parcursul acestei zile (n.r. - luni) vom vedea exact care dintre corturi mai poate fi folosit. Nu avem o estimare a pagubelor, dar o vom face", a spus Niculina Mocioi, candidat PPDD. Spre finalul spectacolului, Dan Diaconescu i-a anunţat pe participanţi că va organiza încă două spectacole de acest gen, iar cel mai mare spectacol pe care vrea să îl organizeze la Târgu Jiu va fi cel din 9 decembrie, el promiţându-le oamenilor că atunci va da "mâncare şi băutură".
Şi voluntarii care împart diverse materiale promoţionale recunosc că oamenii sunt mult mai puţin amabili atunci când sunt deranjaţi doar cu pliante, ziare şi fotografii ale candidaţilor, devenind mai receptivi atunci când primesc şi ceva palpabil: "Le-am spus şefilor mei că nu are rost să mai mergem din uşă în uşă dacă pe lângă pliante nu avem măcar un pix, o brichetă, o şapcă, un fes, ceva acolo... altfel ne alegem mai mult cu înjurături". "E clar că suntem în criză, nu mai e nimic de furat, nu vedeţi că nu mai dau nimic ca să votăm?", a fost concluzia unui alegător, dezamăgit că niciun cort de campanie dintr-o zonă a Capitalei nu a reuşit să-i împlinească aşteptările.
Pe de altă parte campania "Tu decizi! Votează Legal!" este în plină des-făşurare la nivel naţional. Studenţii Academiei de Poliţie au împărţit în centrul Capitalei mii de fluturaşi prin care alegătorii sunt avertizaţi că riscă între şase luni şi cinci ani de închisoare dacă primesc mită electorală. Aceleaşi sancţiuni sunt prevăzute în lege şi pentru cei care oferă bani, produse alimentare sau băuturi alcoolice. După alegerile locale din acest an, poliţiştii au deschis peste 1.000 de dosare penale pentru dare sau luare de mită electorală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Jan Jack în data de 20.11.2012, 08:44)
Multi nu ar trebui sa aiba drept de vot, au transformat acest drept intr-o marfa pe care o vand pe preturi derizorii. Isi amaneteaza viitorul pe ulei, zahar si mai nou pe fularele lui D,