Votul pe legea pensiilor, amânat încă o dată în Senat

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2018

Votul pe legea pensiilor, amânat încă o dată în Senat

Senatorii nu au reuşit nici ieri să voteze proiectul legii pensiilor, după prima tentativă pe care au avut-o în şedinţa de plen de luni a camerei superioare a Parlamentului. Ca şi la începutul săptămânii, senatorii social-democraţi au părăsit sala de şedinţă în momentul în care se trecuse la dezbatarea şi votarea amendamentelor respinse în comisii, fapt care a dus la lipsa cvorumului necesar, deoarece în sală mai erau prezenţi doar 55 de aleşi dintr-un total de 136 de senatori.

Înaintea acestui moment, dezbaterile generale cu privire la viitoarea lege a pensiilor au fost furtunoase, pentru că reprezentanţii opoziţiei parlamentare au punctat toate neajunsurile legii promovate de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi de coaliţia PSD-ALDE, căreia i s-au alăturat şi senatorii UDMR.

Aleşii USR şi PNL au susţinut că trebuie eliminate din dispoziţiile legii pensiilor, care este o lege organică, aplicabilă tuturor categoriilor de pensionari, dispoziţiile referitoare la pensiile speciale. Senatorii opoziţiei consideră că este inadmisibil ca în ţara noastră să fie plătite 150.000 de pensii speciale, al căror cuantum total, anual, este echivalentul bugetului Ministerului Sănătăţii.

Vlad Alexandrescu, senator USR, a propus retrimiterea proiectului la comisii, pentru două săptămâni, din cauza numărului mare de neconcordanţe, dar solicitarea sa a fost respinsă de către aleşii coaliţiei majoritare PSD-ALDE.

Carmen Hărău, senator din partea PNL, a arătat la dezbaterile generale de ce liberalii se opun votării legii pensiilor în forma trimisă de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. Domnia sa a menţionat: "PSD şi ALDE au ratat în comisii o şansă de a avea o lege a pensiilor votată prin consens. O astfel de lege ar trebui să beneficieze de atenţia aleşilor social-democraţi şi de atenţia guvernului, pentru că priveşte 5 milioa-ne de pensionari şi soarta celor care se vor pensiona. Majorările aşteptate de pensionari sunt amânate până în anul 2022. Legea creează false iluzii şi nu concretizează promisiunile PSD, care nu dă cât a promis. Punctul de pensie se va majora cum vrea şi când vrea guvernul. Până în anul 2022, guvernul nu dă, ci taie 2/3 din pensiile care s-ar cuveni românilor".

Carmen Hărău a vorbit şi despre situaţia pensiilor speciale, spunând că, din nefericire, nu se pot lua măsuri privind pensiile militarilor şi ale magis-traţilor, dar că este inadmisibil că sunt persoane care se pot pensiona la vârsta de 45 de ani, în timp ce părinţii lor, care lucrează în alt sistem decât cel public, rămân în continuare la muncă până la 65 de ani.

Senatorii liberali au precizat că nu sunt de acord cu dispoziţiile prin care statul se atinge de sumele depuse la Pilonul II de pensii şi că ar dori să fie cres-cută, în următorii doi ani, la 6% contribuţia la acest pilon. De asemenea, PNL nu este de acord cu penalizarea de către stat, la pensie, a angajaţilor cărora angajatorii nu le-au plătit contribuţiile sociale, deşi le-au reţinut pe statele de plată.

O situaţia specială este a persoanelor încadrate în grupele de muncă, despre care senatorul Carmen Hărău a spus: "Persoanele care au lucrat în grupa I şi în grupa a II-a de muncă se vor pensiona în 2021, pe actualul proiect de lege, cu pensii mai mici cu 30% faţă de cei care s-au pensionat anterior intrării în vigoare a acestui act normativ. Acest lucru va crea o stare de inechitate socială, pe care autorii şi iniţiatorii proiectului nu vor să o rezolve. Noi suntem interesaţi ca, prin viitoarea lege, pensionarii să poată să îşi asigure coşul minim lunar".

Faţă de afirmaţiile aleşilor liberali, senatorul social-democrat Ion Rotaru, preşedintele comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, a spus că nu este de înţeles atitudinea opoziţiei, care susţine că este necesară modificarea legii pensiilor, dar se opune, deoarece coaliţia majoritară nu a aprobat cele peste 40 de amendamente propuse de reprezentanţii PNL şi USR în comisia de specialitate.

Laszlo-Õdõn Fejer, senator din partea UDMR, a afirmat că proiectul legii pensiilor este bine venit, limpede şi stabileşte clar cine este pensionar: doar persoanele care au minim 15 ani vechime în muncă şi care au cotizat în aceşti 15 ani la sistemul public de pensii.

Laszlo-Õdõn Fejer a spus: "UDMR este de acord cu acest proiect şi a contribuit la această lege. Noi am propus reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani pentru mamele care au născut trei copii şi care i-au crescut până la vârsta de 16 ani. Iar acest text se regăseşte în proiectul de lege, drept pentru care UDMR va vota pentru".

Modificarea legii pensiilor nu a mai fost supusă, ieri, la vot, deoarece parlamentarii social-democraţi au părăsit masiv sala de şedinţă, ceea ce a dus la lipsa cvorumului necesar supunerii la vot a acestui proiect de act normativ.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ca examen?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb