"Vrem să promovăm Africa de Sud ca destinaţie turistică"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 27 aprilie 2015

"Vrem să promovăm Africa de Sud ca destinaţie turistică"

Interviu cu Excelenţa Sa, doamna Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România

Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Africii de Sud în România începând cu 2014, este o militantă pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen. A lucrat ca jurnalist la Daily Dispach Newspaper, East London.

În momentul preluării conducerii statului de către Nelson Mandela, în 1994, Thenjiwe Ethel Mtintso a fost membru al Parlamentului Sud-African, Camera Inferioară. În perioada 1996-1998 a fost primul preşedinte al Comisiei de Egalitate de Gen din cadrul Parlamentului Sud-African. În perioada 2003-2014 a urmat calea diplomaţiei fiind Ambasador al Republicii Africa de Sud în Italia, Cuba şi Republica Dominicană. Domnia sa a avut amabilitatea să ne acorde un interviu, cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Africii de Sud (27 aprilie - aniversarea libertăţii).

Reporter: Excelenţă, care este opinia dumneavoastră despre România, la un an de la instalarea aici, ca ambasador al Africii de Sud la Bucureşti?

Thenjiwe Ethel Mtintso: În primul rând, România este o ţară foarte frumoasă, nu doar ca peisaje, dar oamenii sunt foarte ospitalieri, prietenoşi, primitori şi foarte deschişi faţă de persoanele de culoare.

Unul dintre neajunsurile pe care le-am observat până acum este că România nu este suficient promovată ca destinaţie turistică. De asemenea cred că Romania se dezvoltă prea lent in ceea ce priveşte turismul, şi aici mă refer la infrastructură.

Thenjiwe Ethel Mtintso: De exemplu, am mers la Timişoara şi am crezut că pot zbura cu avionul de acolo la Cluj. Dar nu s-a putut acest lucru, ci a trebuit să merg de la Timişoara la Bucureşti şi de acolo la Cluj.

Tot acest drum nu avea logică.

Pe urmă, de la Sighişoara la Timişoara a trebuit să merg cu maşina.

Şi toate acestea sunt destinaţii turistice. Sigur că a călători cu maşina poate fi un avantaj pentru că poţi să admiri peisajele, dar altfel...

Reporter: Cum este Africa de Sud pentru turişti, în condiţiile în care există informaţii potrivit cărora infracţionalitatea este ridicată?

Thenjiwe Ethel Mtintso: Africa de Sud este una dintre cele mai bune destinaţii turistice, mai ales în Africa.

În ce priveşte problema criminalităţii, dacă veţi căuta pe Google, veţi observa că niciunul dintre primele zece oraşe în topul criminalităţii nu este din Africa de Sud, şi doar unul este din Africa.

Şi când căutaţi primele zece destinaţii turistice din lume, una este din Africa de Sud.

Această discuţie despre infracţionalitatea care descurajează turismul din Africa de Sud nu corespunde realităţii. Noi suntem o destinaţie turistică, nu un centru infracţional.

În plus, Africa de Sud este foarte frumoasă. Avem un avantaj prin faptul că ţara noastră are oceane, oferă oportunităţi pentru alpinism, are animale sălbatice. Avem cel mai bun vânat din Africa, pentru că nu avem doar cele 5 animale mari (n.r. Big Five: elefantul, rinocerul, leul, leopardul şi bivolul), ci mult mai multe, răspândite pe toată suprafaţa ţării.

Este cunoscut faptul că Africa are temperaturi foarte ridicate, însă în Africa de Sud vremea este foarte plăcută.

De asemenea, avem cele mai bune vinuri. Ştiu că România crede că se poate compara cu noi, însă ale noastre sunt cele mai bune.

Mai mult, industria hotelieră este foarte dezvoltată şi din punct de vedere al serviciilor, şi al infrastructurii.

Dacă vrei să te plimbi cu masina, avem aşa numita "Garden Route", o autostradă care porneşte din Cape Town, pe coasta de sud-est a Africii de Sud, şi are peste 1000 de km. Aici peisajul este minunat, poţi admira lagunele, lacurile presărate de-a lungul coastei, munţii.

În plus, Africa de Sud are cele mai bune hoteluri.

Un alt avantaj, mai ales pentru Europa, este cursul de schimb, dacă schimbi euro, primeşti mai mulţi bani în ranzi. Un euro este 13 ranzi.

Un alt atu al Africii de Sud este diversitatea culturilor. Dacă mergi dintr-o provincie în alta este aproape ca şi cum ai vedea mai multe Africi de Sud.

În ciuda afirmaţiilor privind infracţionalitatea, avem peste zece milioane de vizitatori pe an. Anul trecut am avut 14 milioane. Şi nu este ceva periodic.

Oamenii vin în Africa de Sud pentru a vedea animalele salbatice, pentru a admira oceanele, pentru a face alpinism, ciclism. Datorită facilităţilor, suntem o bună destinaţie internaţională pentru sporturi.

Aici trebuie să mai adaug că suntem şi o destinaţie foarte bună pentru practicarea golfului, având cele mai bune terenuri.

Nu cred că problema criminalităţii a fost un factor care să descurajeze turismul. Cred că, în România, agenţii de turism nu sunt suficient de bine informaţi în ce priveşte Africa de Sud. În plus, ei preferă să îndemne românii să meargă în zonele cunoscute, din apropiere, cum ar fi ţări din Europa.

Agenţii români de turism nu au simţul aventurii, nu merg dincolo de ce este deja cunoscut.

Reporter: Câte vize pentru Africa de Sud au cerut românii în ultimii doi ani?

Thenjiwe Ethel Mtintso: A crescut numărul de vize.

Anul trecut, am avut 1255, incluzând noiembrie şi decembrie, când la noi este vară.

Anul acesta avem deja 552, ceea ce arată că, până la sfârşitul anului, vom avea probabil mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

Dar trebuie să facem multe pentru a promova cu adevărat Africa de Sud.

Reporter: Cum aveţi de gând să vă promovaţi ţara, ca destinaţie pentru turiştii români?

Thenjiwe Ethel Mtintso: În primul rând, vrem să utilizăm presa din România.

În al doilea rând, vrem să organizăm întâlniri cu agenţii de turism. Intenţionăm, de asemenea, să participăm cu un stand la Târgul de Turism de la Romexpo din noiembrie, lucru pe care nu l-am mai făcut până acum.

Trebuie să fim foarte agresivi în activitatea noastră ca misiune, dar mai ales pentru a promova Africa de Sud ca destinaţie turistică.

Reporter: Cum apreciaţi relaţia dintre investitorii sud-africani şi autorităţile române? Pentru că există o percepţie printre investitorii străini că autorităţile române nu fac nimic pentru ei.

Thenjiwe Ethel Mtintso: Unul dintre dezavantajele relaţiei dintre România şi Africa de Sud este absenţa unui protocol de înţelegere la nivel politic. Acest acord ar crea un cadru politic pentru oamenii de afaceri, să realizeze că sunt în siguranţă.

Ar fi trebuit ca acest acord să fie semnat anul trecut între cei doi miniştri de externe, dar nu s-a putut din motive independente. Nu este vina nici a României, nici a Africii de Sud, că nu s-a realizat acest lucru.

De asemenea, aş dori să mai adaug că, din 1999, nu am analizat mecanismele de cooperare la nivel economic.

Aceste cadre de lucru sunt foarte importante pentru cele două ţări, pentru ca, atunci când oamenii de afaceri analizează o ţară, să ştie imediat dacă există vreun risc acolo, că există o garanţie politică, chiar şi pentru siguranţa propriilor lor investiţii.

Un alt lucru pe care aş dori să-l spun este că există tendinţa nefericită ca guvernul şi oamenii de afaceri să se concentreze pe Uniunea Europeană. Aceasta este prioritatea pentru România.

Merg la diverse briefing-uri şi de multe ori întreb: "Aţi auzit de Africa?" Pentru că nimeni nu vorbeşte despre potenţialul Africii de Sud, în special, dar şi al Africii, în general.

Nu cred că românii se concentrează pe această zonă.

Pentru ei, pe primul loc se situează Uniunea Europeană, apoi restul Europei, SUA, China şi, abia după aceea Africa de Nord şi restul ţărilor de pe continent.

Reporter: Apartenenţa la BRICS a fost o oportunitate bună pentru Africa de Sud?

Thenjiwe Ethel Mtintso: Această aderare a fost una dintre realizările majore din ultimii ani.

În primul rând pentru că principalul nostru obiectiv, prin apartenenţa la BRICS, este interesul naţional. Şi de asemenea vrem integrare regională şi ne dorim să fim un jucător la nivel global.

Şi unele dintre lucrurile acestea sunt foarte greu de realizat pe cont propriu.

Am vrut multă vreme să facem parte din BRICS, dar nu se dorea ca noi să fim acel "S" din BRICS. În 2010, când am aderat, celelalte state au realizat importanţa Africii de Sud pe continent, pentru că suntem poarta de intrare in Africa.

În plus, Africa de Sud nu a fost afectată de criză şi toată lumea caută pieţe noi în afara Europei şi Americii.

Africa este în creştere, se estimează că, anul trecut, creşterea a fost de 5,2% şi anul acesta ar trebui să ajungă la un nivel general de 6%, aşa că nu vom mai fi tigri, ci vom fi lei.

Am investit sume uriaşe, peste 6 miliarde dolari în infrastructură, pentru a satisface cerinţele de a fi membru în BRICS.

Noi sperasem că banca BRICS va fi în Africa de Sud, dar în ultimul moment s-a decis să nu fie aici, deoarece concurenţa era foarte dură.

Credem că atât economic, cât şi politic, BRICS ne-a conferit avantaje serioase.

Reporter: Va fi Africa de Sud membru al Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?

Thenjiwe Ethel Mtintso: Circa 50 state au aderat deja la AIIB şi toate ţările membre BRICS sunt membre, cu excepţia noastră.

A fost o discuţie recentă, în guvern, dacă ar trebui sau nu să fim acolo. Cred că, datorită investiţiilor de 120 de miliarde de dolari, nu ne putem permite să nu fim membri.

Previzionez că decizia guvernului va fi favorabilă.

Reporter: Cum sărbătoriţi Ziua Naţională a Africii de Sud în România?

Thenjiwe Ethel Mtintso: Suntem recunoscători sponsorilor noştri, pentru că, pentru prima dată din 2008, artişti sud-africani vor veni în România ca să ne încânte. NEPI ne-a oferit un spaţiu neconvenţional, într-un mall din Bucureşti, pentru sustinerea unui concert.

Sperăm ca anul viitor să aducem o formaţie sud-africană de dans tradiţional.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Militanta da, la altceva nu o duce capul. Garantat

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb