Vremea Stângii antisemite

CĂTĂLIN AVRAMESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 19 octombrie 2023

CĂTĂLIN AVRAMESCU

Încă de la originile sale, socialismul s-a definit ca ostilitate faţă de Stat. La Marx, duşmanul absolut este Statul burghez. La Lenin, acesta este Statul imperialist. Pentru anarhiştii de Stânga, cel care trebuie distrus este Statul în general, oricare ar fi acesta şi sub orice formă s-ar ascunde. Acum, pentru Stânga contemporană, un stat anume trebuie să dispară. Statul Israel,

- Cu toate că tabăra "progresistă" se laudă adesea că luptă împotriva "rasismului", realitatea este că Stânga a fost, de regulă, profund anti-semită. Goebbels susţinea că "nu poţi fi socialist dacă nu eşti antisemit". Adolf Hitler, liderul Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani (de la iniţialele căruia avem cuvântul "nazist"), a instigat Holocaustul în care au pierit circa şase milioane de evrei europeni.

- Cu toate că provenea dintr-o familie de evrei (convertiţi), derapajele antisemite ale lui Karl Marx sunt notorii. În "Chestiunea evreiască", un pamflet de tinereţe (1843), Marx propagă clişeul despre evrei ca fiind esenţialmente interesaţi de bani. "Banul este Dumnezeul gelos al lui Israel... Naţionalitatea iluzorie a evreului este naţionalitatea negustorului".

- Alt antisemit notoriu din zona Stângii totalitare a fost I.V. Stalin. În 1948 acesta a ordonat asasinarea lui Solomon Mikhoels, preşedintele Comitetului Evreiesc Antifascist. În 1951-1953 poliţia politică stalinistă a orchestrat aşa-zisul Complot al Doctorilor. Probabil că în această fază paranoia lui Stalin îl făcea să vadă deja conspiratori evrei peste tot în jurul său.

- Nici în timpul Războiului Rece antisemitismul nu a dispărut complet din peisajul Stângii. Gruparea Baader-Meinhof, spre exemplu, s-a remarcat şi aceasta prin acte criminale la adresa evreilor şi prin colaborarea cu teroriştii palestinieni. Liderii aşa-zisei "Mişcări pentru Eliberarea Palestinei" erau sprijiniţi de practic toate statele din "lagărul socialist", inclusiv de regimul de la Bucureşti. Cu toate că Ceauşescu, la vedere, menţinuse relaţiile diplomatice cu statul Israel, acestea erau folosite mai degrabă ca o ocazie pentru ca evreii să fie vânduţi "la bucată", în schimbul valutei de care "economia socialistă" avea disperată nevoie.

- Marea revenire a Stângii antisemite s-a petrecut însă după căderea Uniunii Sovietice. Măcar de faţadă, URSS-ul a fost, totuşi, marele erou al "luptei împotriva fascismului şi nazismului". Aşa că dispariţia Uniunii Sovietice a lăsat terenul liber pentru a nouă generaţie de antisemiţi.

- Iată vazul partidului Laburist din Marea Britanie. În 2015 a încăput pe mâna lui Jeremy Corbyn, un admirator al Hamas-ului. Au urmat ani în care activiştii evrei au fost insultaţi sau ameninţaţi. Chiar şi în prezent, laburiştii britanici se disting mai puţin prin ostilitatea faţă de capitalisml, cât prin aceea faţă de Israel.

- Oficializarea antisemitismului s-a făcut prin mijloace diverse. Unul este un simplu truc de comunicare. Nu mai spui că eşti antisemit, ci "anti-sionist". Ca şi cum a nega unui întreg popor dreptul la un stat pe teritoriul unde a locuit de la începutul istoriei scrise ar fi altceva.

- Atacul mişcării teroriste Hamas asupra Israelului a scos la suprafaţă demonii Stângii. Pe 7 Octombrie 2023 mii de terorişti trecut graniţa în Israel. Au intrat în case şi au măcelărit oameni. Peste 1.200 de israelieni au fost ucişi. Unii dintre aceştia au fost arşi de vii sau decapitaţi. Inclusiv bebeluşi.

- Ai fi zis că măcar după asemenea grozăvii, va exista o minimă decenţă. Dimpotrivă. Ura s-a revărsat pe străzile Europei. Zeci de mii de indivizi au ieşit să demonstreze în favoarea criminalilor în masă. Şi să condamne... Israelul.

- Am în faţă site-urile unor partide de Stânga din Europa. Iată "Franţa nesupusă" (La France Insoumise), care are deputaţi în Adunarea Naţională (Parlamentul francez). După o condamnare de formă a masacrelor comise de Hamas, stângiştii francezi de dezlănţuie împotriva "ocupaţiei israeliene" şi a "bombardamentelor". Ca şi cum Hamas ar putea fi scos din vizuina sa pe bază de mandat de aducere, cu poliţia de proximitate...

- Pe site-ul Partidului Socialist Spaniol, de guvernământ, au senzaţia că "evenimentele" din Israel nu există. Ciudat, pentru că în alte privinţe, socialiştii spanioli sar în sus imediat. Am verificat toate postările de Twitter, ale partidului din 7 Octombrie încoace. Sunt multe. Nimic. Zero. Nada.

- Exemplele, din păcate, sunt multe. În universităţile britanice a devenit periculos să declari că eşti evreu. La Stanford, un profesor i-a pus pe studenţii evrei să se adune într-un colţ după care le-a spus că aşa trebuie să stea, separaţi, ca palestinienii presupus oprimaţi. La Harvard, câteva organizaţii studenţeşti au emis un comunicat infam, în care condamnă... Israelul.

- Credeaţi că în România e altfel? Verificaţi pagina de Facebook a PSD-ului. Nimic-nimic despre masacrele din Israel. O temă inexistentă pentru conducerea Partidului-Stat, angajat într-o campanie de promovare a naţionalismului economic. Marcel Ciolacu nu şi-a pierdut timpul cu ştirile externe. A fost la magazin şi a cumpărat "ce aveam nevoie: salată, castraveţi, ceapă şi nişte cartofi, mere, pateu Ardealul, salam săsesc, ulei şi zahăr, ouă, iaurt, telemea de oaie şi o bere Ursus... total 93.50 de lei". Un om practic.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb