Washingtonul avertizează că va riposta dacă Insulele Solomon acceptă instalarea unei baze militare chineze

G.D.
Internaţional / 22 aprilie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta ''în consecinţă'' dacă China va instala o ''prezenţă militară permanentă'' în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat astăzi Casa Albă, notează AFP, conform Agerpres.

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ''stabilirea unei prezenţe militare de facto'', aceasta va provoca ''îngrijorări serioase'' în Statele Unite, care vor ''riposta în consecinţă'', se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei ''instalaţii militare'' sau a unor ''capacităţi de proiectare a forţei'' care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.

''Răspunzând preocupărilor prezentate, premierul Sogavare a reiterat asigurările care garantează în mod precis că nu vor exista baze militare, prezenţe pe termen lung şi nici capacităţi de proiectare a forţei'' chineze, mai menţionează comunicatul Casei Albe.

Pe de altă parte, mai notează preşedinţia SUA, Washingtonul a asigurat Insulele Solomon că ''respectă dreptul'' acestora de a lua ''decizii suverane'', enunţând mai departe iniţiative menite să curteze această ţară, precum deschiderea unei ambasade americane, consolidarea cooperării privind resursele miniere neexploatate, trimiterea de vaccinuri şi a unei nave-spital ca ajutor sanitar.

Cele două ţări s-au angajat de asemenea să lanseze un ''dialog strategic la nivel înalt'', care va avea în vedere chestiunea sensibilă a securităţii.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. A nu le convine, pai de ce, ei cum au instalat rachete in Polonia si Romania!

    Cam ce sa le faca chinezilor? 

    1. LUMEA,se gaseste in pragul unui nou razboi mondial pe care niste mosnegi SENILI,ar dori sa il inceapa. poporul roman,asa sarac cum este el acum in pragul sarbatoriri Pastelui,se roaga sa fie liniste si pace nu numai in romania ci,pe tot globu. Ce te faci insa cu unii conducatori care deabia mai sufla care viseaza la razboi. Televiziunile si ANAL-istii romani,il prezinta pe TERORISTUL PUTIN ca pe un om BOLNAV GRAV. putin,a crezut ca daca ataca Ucraina,aceasta tara v-a fi cucerita in 3 zile si cand colo,in afara de uciderea a zeci de mii de civili,armata rusa a suferit pierderi si mai mari in vieti omenesti. In loc ca asazisele TARI democrate sa treaca la o BLOCADA totala a RUSIEI,prin care sa o sufoce pur si simplu,aceste tari,inarmeaza si mai tare Ucraina care v-a suferi pierderi si mai mari. Niste politicieni colorati de la noi,doresc ca Romania sa fie si ea atrasa in raboi,iar rusii,sa transforme si orasele romanesti in ruine si sa moara zeci sau poate sute de mii de romani.Marcel de la buzau,un fel de ELENA UDREA masculin insa,declara ca romania o sa trimita avioanele sale in Ucraina,probabil pe post de MUZEE zburatoare. Acest lucru,poate il intarata pe TERORISTUL PUTIN si incepe sa bombardeze intai Buzaul. Din partea cealalta de lume,unii ramoliti,ar dori sa atraga in razboi si CHINA. Cand auzi asa ceva,te ia cu TRANSPIRATII reci. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca armata Chinei,s-ar uni cu armata Rusiei,daca ar mai ramane pe glob decat DESERT.Ba NEBUNILOR,treceti la TRATAVIE de PACE si nu la escaladarea razboiului intruca o sa muriti si voi cu toate GAURILE in care o sa va ascundeti. DOMANE,dale IDIOTILOR,MINTEA CEA DE PE URMA.! PASTE FERICIT si LINISTIT.!

    Extraordinar cum ,uneori , viata ridiculizeaza ifosele de principialitate ale mai marilor lumii . America s- a pus singura in postura prezumtiva a Rusiei din prezent amenintand cu o "riposta in consecinta " in cazul in care Insulele Solomon .v , stat liber si independent indrazneste sa aiba oarece relati militare cu China .Situatie in oglinda cu dosarul Rusia -Ucraina - NATO cu principalul acuzator de azi in pozitie asumata de viitor faptas ! Rusia nu-si poate invoca securitatea la 500-1000km dar SUA se considera indreptatita sa intervina la 10000km de teritoriul sau ..Asta da ,democratie politica autentica !!

    1. ASTA MA PREGATEAM SA SPUN SI EU! MI-ATI LUAT-O INAINTE. TOTAL DE ACORD CU PARALELISMUL. HA-HA-HA!!!

      Si eu vroiam sa spun asta. Bravo 2.

    Un stat independent poate sa isi ia masurile de securitate asa cum considera fara ingerinte din afara... Asa ca SUA nu are nici un drept sa se amestece acolo.... Astea sunt legile internationale....

    Aha,nu le convine ,dar ei cand isi baga coada in Taiwan,sa-i nenoroceasca si pe aia,e bine?China nu are ce cauta in Insulele lui Solomon iar SUA nu are ce cauta in Taiwan!Simplu,nu?

    Acum stiti cum se simte Putin cu amenintarea NATO in Ukraina.

    1. Nu ne interesează cum se simte Putin!

      Folosesti pluralul majestatii "

    Quod licet Iovi non licet bovi.

    1. Problema consta in faptul ca este greu de decis cine este boul!Sau se vede de la o posta dar boul habar nu are ca e bou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb