WELLS FARGO ANTICIPEAZĂ Sectorul bancar american va tăia 200.000 de posturi în următorul deceniu

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 mai 2021

Sectorul bancar american va tăia 200.000 de posturi în următorul deceniu

Reducerea va fi cea mai mare din istoria industriei de profil a SUA

Mike Mayo, Wells Fargo: "Băncile trebuie să devină mai productive ca să rămână relevante, iar asta înseamnă mai multe computere şi mai puţini oameni"

Băncile americane vor pierde 200.000 de locuri de muncă, respectiv 10% din angajaţi, în următorul deceniu, în condiţiile în care aceste instituţii iau măsuri care să le crească profitabilitatea într-un context al schimbării comportamentului clienţilor, potrivit lui Mike Mayo, analist la banca Wells Fargo & Co. din SUA.

Mayo declară, citat de Financial Times: "Aceasta va fi cea mai mare reducere a personalului din industria bancară americană. Locurile de muncă cel mai expuse riscului de eliminare sunt cele din sucursale şi call center, pe măsură ce băncile îşi reduc reţelele ca să se alinieze noilor realităţi ale activităţilor bancare post-pandemice".

Dacă previziunile lui Mike Mayo se vor îndeplini, anul acesta va marca un punct de cotitură pentru sectorul bancar american, unde numărul locurilor de muncă a rămas aproximativ stabil, la două milioane, în ultimul deceniu.

Conform FT, statisticile Departamentului Muncii din SUA anticipează scăderea cu 15% a locurilor de muncă în casieriile băncilor americane, în următorul deceniu.

Reprezentantul Wells Fargo susţine că ameninţarea companiilor de tehnologie şi a instituţiilor creditoare nebancare care operează plăţi şi împrumuturi, activităţi care în mod tradiţional erau derulate de bănci, s-a intensificat în ultimul an, ceea ce face necesară reducerea locurilor de muncă în sectorul bancar. Mike Mayo afirmă: "Băncile trebuie să devină mai productive ca să rămână relevante, iar asta înseamnă mai multe computere şi mai puţini oameni.

Majoritatea reducerilor de personal pot fi realizate mai degrabă prin pensionare în următorii zece ani, decât prin disponibilizări, ceea ce diminuează riscul apriţiei unor situaţii nedorite".

Estimările lui Mike Mayo vin în urma publicării unor date dezamăgitoare privind locurile de muncă din SUA, care au arătat că economia americană a creat numai 266.000 de posturi luna trecută, în timp ce estimările se situau la un milion. Economiştii au declarat, după lansarea acestor date, că factori precum automatizarea accelerată care a avut loc în timpul pandemiei, ar putea avea un impact mai mare decât s-a anticipat pe piaţa muncii.

Sursa notează că pandemia a determinat creşterea numărului de angajaţi bancari cu aproximativ 2% anul trecut, în condiţiile în care aceste instituţii au angajat personal ca să poată acoperi cererea mare de credite ipotecare şi împrumuturi pentru întreprinderi mici, susţinute de stimulentele guvernamentale. Dar, această tendinţă va fi inversată, probabil, pe termen scurt, pe măsură ce creditorii se concentrează pe eficienţă ca să poată concura mai eficient cu societăţile de tehnologie care şi-au extins cota de afaceri în timpul crizei generate de coronavirus, conform FT.

Potrivit sursei, concurenţa sporită din partea companiilor ce beneficiază de reglementări mai relaxate, cum sunt PayPal şi Amazon, care derulează servicii financiare, este una dintre principalele preocupări aduse în atenţie, în noul context, de directorul executiv al gigantului bancar JPMorgan Chase, Jamie Dimon.

Mike Mayo: "Băncile reprezintă doar o treime din piaţa globală a finanţării"

Mike Mayo estimează că, în prezent, băncile reprezintă doar o treime din piaţa globală a finanţării, explicând: "Digitalizarea s-a accelerat şi a sprijinit consolidarea companiilor fintech, respectiv a altor furnizori de tehnologie. Multe dintre sucursalele băncilor care au fost închise în timpul pandemiei vor rămâne probabil închise şi, chiar şi cele care sunt deschise vor avea mai puţin personal, pe măsură ce sucursalele devin mai concentrate pe furnizarea de consiliere decât pe facilitarea tranzacţiilor. Multe posturi de back-office trebuie, de asemenea, automatizate, dar aceste cifre sunt mai greu de cuantificat".

Mayo a menţionat că, în urmă cu 20 de ani, echipa sa era de două ori mai mare decât în prezent, iar responsabilităţile erau la jumătate faţă de nivelul curent. "Să faci mai mult cu mai puţin este noua normă în întreaga industrie bancară", declară Mayo, concluzionând: "Dacă le-aş da sfaturi copiilor mei, le-aş spune să nu intre în industria financiară. Tehnologia şi posturile care necesită contactul cu clienţii vor fi singurele domenii care vor creşte. Industria bancară va fi în scădere, per ansamblu, pe partea de personal".

Mii de disponibilizări în sectorul bancar din Spania

În Spania, băncile elimină mii de posturi de casieri bancari, pe măsură ce tendinţa de consolidare a sectorului, resimţită de zece ani, accelerează pe fondul pandemiei.

Presa spaniolă scrie că, luna trecută, două mari bănci au anunţat mii de disponibilizări: 8.300 de locuri de muncă urmează să fie eliminate la grupul CaixaBank (20% din total) şi 3.800 la rivalul său mai mic BBVA (16% din forţa de muncă de care dispune).

Anunţurile au atras un răspuns furios din partea marilor sindicate din Spania, UGT şi Uniunea Muncitorilor (CCOO), care au calificat reducerile drept "brutale" şi "scandaloase".

La sfârşitul anului trecut, Banco Santander, cea mai mare bancă din Spania, a informat că va reduce 3.500 de locuri de muncă, în timp ce Banco Sabadell a decis să elimine 1.800 de angajaţi.

Toate băncile spaniole au acelaşi argument pentru disponibilizări: într-un context al ratelor dobânzilor scăzute, care se aşteaptă să continue, trebuie să îşi diminueze costurile prin reducerea numărului de sucursale ce se dovedesc inutile pe fondul extinderii serviciilor bancare online. În cazul BBVA, tranzacţiile online au crescut cu 87% în ultimii doi ani, în timp ce operaţiunile din sucursale au scăzut cu 48%.

Aceste reduceri masive de personal din sectorul bancar al Spaniei nu reprezintă ceva nou: între 2008 şi 2019, acesta a pierdut circa 100.000 de angajaţi - aproape 40% din total - după ce a reuşit să evite colapsul în timpul unei crize financiare, când băncile au supravieţuit doar datorită unui ajutor masiv din partea statului.

Astfel, în ultimul deceniu, sistemul bancar spaniol a suferit unul dintre cele mai profunde procese de consolidare din Europa: între 2008 şi 2019, Spania a înregistrat cel mai mare număr de închideri de sucursale şi reduceri de locuri de muncă din Europa - 48% din sucursale închise, comparativ cu o medie de 31% la nivelul UE, respectiv 37% din personal disponibilizat, faţă de 19% în Europa.

Conform Băncii Mondiale, Spania avea 105 sucursale bancare la 100.000 de rezidenţi în 2008, de trei ori mai mult faţă de media din Europa. În 2019, cifra a scăzut la 46, dar tot este dublă faţă de media europeană.

"Procesul de restructurare a forţei de muncă nu s-a încheiat încă, nici consolidarea sectorului bancar din Spania", consideră Robert Tornabell, specialist bancar la şcoala de afaceri Esade. În opinia sa, ca să rămână profitabile, "băncile trebuie să devină mai mari şi să închidă sucursale care au nevoie de mult personal, dar nu îşi justifică costurile, în special în zonele rurale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb