Fostul lider al Partidului Conservator William Hague consideră astăzi că este posibilă o moţiune de cenzură împotriva premierului Boris Johnson în iunie, în urma unei intensificări a criticilor care-l vizează din cauza "partygate", relatează AFP, potrivit News.ro.
Publicarea săptămâna trecută a unui raport administrativ care detaliază amploarea încălcării carantinei anticovid la Downing Street a relansat acest scandal ("partygate"), iar de atunci au loc apeluri zilnice la demisia lui Boris Johnson.
În total 54 de deputaţi conservatori este necesar să trimită scrisori "Comitetului 1922" al Partidului Conservator, în vederea organizării unei moţiuni de cenzură împotriva lui Boris Johnson.
Pentru moment, aproximativ 30 de deputaţi conservatori au îndemnat în mod public la demisia premierului, însă, în contextul în care această procedură este secretă, clasa politică speculează cu privire la o atingere a pragului necesar în zilele următoare.
"Cred că (conservatorii) se îndreaptă către un vot fie săptămâna vitoare, fie către sfârşitul lui iunie", estimează William Hague, un fost şef al diplomaţiei britanice, la Times Radio.
"Mulţi interpretează evenimentele de săptămâna trecută ca însemnând că problemele s-au terminat, iar Boris este în afara pericolului, însă nu aceasta este atmosfera în Partidul Conservator, foarte, foarte tulburat de raport", declară William Hague, şeful partidului în perioada 1997-2001.
Raportul prezentat de către Sue Gray, o funcţionară de rang înalt, constituie o plonjare copleşitoare în petrecerile organizate la sediul Guvernului britanic în timpul carantinei impuse din cauza pandemiei covid-19, care au însemnat sacrificii grele pentru britanici.
În raport sunt detaliate o serie de petreceri cu alcool - până la vomă -, altercaţii, muzică, plecări pe furiş în zori şi o lipsă de respect faţă de agenţi de securitate şi de întreţinere.
Boris Johnson, amendat în acest scandal - un lucru fără precedent în cazul unui premier în funţcie - a declarat că-şi asumă "întreaga responsabilitate a tot ceea ce s-a întâmplat", dar a apreciat că datoria sa este să-şi "continue" treaba.
Scandalul i-a scăzut deja popularitatea, mult timp de neatins, a lui Boris Johnson şi a antenat înfrângeri grave ale conservatorilor în alegeri locale, la începutul lui mai.
Boris Johnson s-a menţinut însă la putere, scoţând în faţă contextul Războiului din Ucraina, dar şi în lipsa unui succesor evident.
Două scrutine parţiale sunt prevăzute - la 23 iunie -, data susceptibilă a unei relansări a frondei interne împotriva şefului Guvernului.
În cazul în care este adoptată o moţiune de cenzură împotriva sa, urmează să aibă loc alegeri interne în vederea desemnării unui lou lider al Partidului Conservator.
În cazul în care supravieţuieşte unei moţiuni de cenzură, el nu poate fi înlăturat de la putere de către conservatori timp de un an de zile.