WORLD VISION ROMÂNIA: Propunerea legislativă privind direcţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile

V.G.
Companii / 20 octombrie 2022

Propunerea legislativă privind direcţionarea a 3,5% din impozitul pe venit către şcoli discriminează comunităţile vulnerabile

Fundaţia World Vision România atrage atenţia că propunerea legislativă prin care cetăţenii vor putea direcţiona 3,5% din impozitul pe venit către bugetul unei şcoli va adânci inechitatea dintre şcolile din oraşele mari, în care părinţii au posibilităţi financiare, şi şcolile de la sat, din comunităţile vulnerabile, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.

Mai mult, scopul redistribuirii impozitului pe venit prin formulare de 3,5% este ca aceste fonduri să ajungă în sectorul privat, neguvernamental, nu tot în bugetul gestionat de către stat. În cazul în care modificarea legislativă propusă este aprobată, acest mecanism al redirecţionării impozitului de venit prin completarea formularului de 3,5% pierde scopul pentru care a fost creat.

Potrivit sursei citate, în acest moment, Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal care conţine şi prevederea menţionată mai sus este înregistrată la Senat pentru dezbatere şi aşteaptă punctul de vedere al Guvernului României şi avizele necesare pentru intrarea în procedură legislativă. Astfel, World Vision România solicită respingerea modificarea articolului 72, alineatului (8) al legii prin introducerea unităţilor de învăţământ pe lista entităţilor către care pot fi redirecţionaţi 3,5% din impozitul pe venit.

"Această modificare legislativă poate părea una benefică, însă dacă ne uităm cu atenţie realizăm că posibilitatea redirecţionării a 3,5% din venit către şcoli va aduce beneficii exact în cazurile şcolile bune, din marile oraşe, acolo unde părinţii au salarii mari. În cazul copiilor pe care noi îi reprezentăm, copiii din familii vulnerabile, în care părinţii lucrează de cele mai multe ori cu ziua, şcolile vor rămâne cu un buget la fel de mic, ba chiar mai mic, deoarece organizaţiile care le pot ajuta nu vor mai avea fondurile din 3,5%. Şi un alt aspect foarte important: bugetul şcolii este parte din bugetul de stat, astfel că banii din impozit se vor întoarce în gestionarea statului, ceea ce face ca această redirecţionarea a fondurilor să-şi piardă principalul obiectiv", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Unde sunt investiţi banii redirecţionaţi către World Vision România

Fundaţia World Vision România a reuşit să integreze la început de an şcolar încă 100 de copii în programul Pâine şi Mâine, datorită oamenilor care au redirecţionat 3,5% din impozitul pe venit. Prin acest program, copiii de la sate din clasele I-IV primesc zilnic la şcoală o masă caldă şi două ore de ajutor pentru teme, cât şi rechizite, îmbrăcăminte, echipamente digitale sau consiliere psihologică în funcţie de nevoi. Totodată, părinţii copiilor beneficiază de educaţie parentală, iar profesorii de programe de formare.

Din februarie şi până în luna mai, organizaţia a desfăşurat o campanie pentru colectarea de formulare de redirecţionare a 3,5% din impozit. În această campanie, World Vision România a fost susţinută de persoane publice şi influenceri ca Tudor Chirilă, Teo Trandafir, Anca Serea, Moise Guran, Alina Ceuşan sau Andreea Perju. Cu toţii au promovat, prin canalele lor de comunicare, celor interesaţi de educaţia copiilor că pot redirecţiona gratuit 3,5% din impozit pentru a susţine educaţia elevilor de la sate.

Datorită banilor redirecţionaţi, în anul şcolar 2022-2023, fundaţia va putea să includă toate clasele de I-IV din Şcoala Gimnazială nr.1 Unirea, judeţul Călăraşi, adică aproximativ 100 de copii, majoritatea din familii în risc de sărăcie şi excluziune socială. În total, doar prin programul Pâine şi Mâine, World Vision România susţine în prezent peste 1.400 de copii de la sate care învaţă în ciclul primar.

Judeţul Călăraşi este pe locul IV în clasamentul celor mai sărace judeţe, potrivit INS. Totodată, este şi printre judeţele cu cele mai multe medii sub 5 la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat..

"Ne dorim să ţinem copiii cât mai mult în şcoală şi să le putem asigura o educaţie de calitate, alături de siguranţa fizică şi psihologică atât de necesară formării unor viitori cetăţeni activi şi responsabili. La noi în comună, nivelul de dezvoltare economică şi socială este scăzut din cauza lipsei locurilor de muncă. Majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura şi pescuitul, dar numai la nivel de subzistenţă", a declarat Moise Liviu, directorul Şcolii Gimnaziale Nr.1 Unirea.

O altă provocare cu care se confruntă elevii din Şcoala Gimnazială nr.1 Unirea este absenţa părinţilor, mulţi muncind în străinătate sau în afara localităţii. Astfel, în multe cazuri singurii adulţi prezenţi constant în viaţa copiilor sunt bunicii.

Câteva dintre rezultatele programului Pâine şi Mâine:

Jumătate dintre şcoli raportează o prezenţă a copiilor de 99%, iar o treime de 100%;

74% apreciază că prezenţa la şcoală a copiilor a crescut cu mai mult de 40%;

85% dintre copii şi-au îmbunătăţit rezultatele la Matematică, iar 82% la Limba Română.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb