Consumul mondial de oţel pare că va creşte, în 2014 şi 2015, într-un ritm inferior estimărilor anterioare, ca urmare a evoluţiilor mai slabe de pe pieţele emergente, conform Asociaţiei Mondiale a Oţelului (WSA).
"Elanul cererii mondiale de oţel din a doua jumătate a lui 2013 s-a redus în 2014, fiind înregistrate performanţe sub aşteptări pe pieţele emergente şi în economiile în curs de dezvoltare", afirmă Hans Jurgen Kerkhoff, preşedintele WSA, adăugând: "În consecinţă, am decis să revizuim în jos cifrele din prognozele noastre din luna aprilie".
Cu prilejul reuniunii sale anuale, organizată la Moscova, WSA a estimat că, în 2014, consumul mondial de oţel va creşte cu 2%, la 1,562 miliarde tone, şi tot cu 2%, la 1,594 miliarde tone, în 2015. Anterior, asociaţia preconiza creşterea consumului mondial de oţel cu 3,1% în acest an şi cu 3,3% anul viitor, după un avans de 3,8% în 2013.
Potrivit WSA, consumul de oţel al Chinei va spori cu numai 1% în anul curent, iar tendinţa de încetinire va continua în 2015, când cererea de profil din ţara asiatică va creşte cu 0,8%. "Încetinirea cererii de oţel în China reflectă transformarea structurală a economiei", a menţionat Kerkhoff.
Conform WSA, regiunea CSI şi America de Sud ar urma să înregistreze o scădere a consumului de oţel de 3,8%, respectiv 2,4% anul acesta.
Asociaţia mai anticipează că, în Uniunea Europeană, consumul de oţel va creşte cu 4% în acest an şi cu 2,9% anul viitor. WSA arată că în Germania, cea mai mare piaţă europeană, cererea de oţel va spori cu 3,2% anul acesta şi cu 2,3% în 2015, iar o redresare semnificativă a pieţelor siderurgice poate fi observată, de asemenea, în Marea Britanie şi Polonia.
Pentru America de Nord, WSA mizează pe un avans de 6,4% al consumului de oţel în 2014 şi de 2,2% în 2015. Cu toate acestea, relansarea consumului de oţel în UE, SUA şi Japonia nu va fi suficientă pentru compensarea încetinirii cererii în economiile emergente, menţionează WSA.