"În ciuda unor elemente de îngrijorare care persistă în privinţa bătrânului continent, între care povara sprijinirii băncilor irlandeze de către stat, euro a fost alegerea inves-titorilor dornici să se pună la adăpost faţă de un dolar în scădere", este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a "X-Trade Brokers".
Moneda unică europeană a fost într-un trend ascendent susţinut începând cu luna septembrie, apreciindu-se cu aproximativ 10,2% faţă de dolarul american în intervalul menţionat.
Semnalele clare potrivit cărora Federal Reserve este dispusă să injecteze noi lichidităţi în sistemul financiar pentru a stimula o economie în încetinire şi niveluri ale inflaţiei sub cele dorite au stat la baza reevaluării poziţiilor pe dolar, sunt de părere analiştii. "Temerile care duseseră în prima parte a anului la vânzări masive de Euro în condiţiile în care erau semne de întrebare privind viabilitatea proiectului monetar comun au fost cu totul uitate în ultimele luni. Euro şi-a jucat rolul de contraparte a unui dolar slăbit de aşteptările unor noi măsuri de relaxare monetară neconvenţională", a adăugat Victor Safta.
Momentul de faţă are însă dificultăţile lui. Atitudinea prudentă în faţa inflaţiei a preşedintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a adâncit diferenţa de abordare a politicii monetare faţă de Fed conducând în schimb la un interes sporit pentru euro. Cu toate acestea, pieţele au tendinţa de a suprareacţiona, iar moneda europeană ar putea fi vulnerabilă la o corecţie. "Comitetul de politică monetară al Fed este departe de unanimitate în privinţa direcţiei de urmat. O abordare graduală ar putea surprinde unii participanţi la pieţe, creând posibilitatea unei corecţii pozitive a dolarului american", a declarat Victor Safta.
Moneda unică europeană a închis într-o uşoară scădere săptămâna trecută, după 4 evoluţii săptămânale anterioare pozitive.