XTB - profit net în creştere cu 17,7%, în primul semestru

F.D.
Piaţa de Capital / 7 august

XTB - profit net în creştere cu 17,7%, în primul semestru

XTB, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale, anunţă venituri record de 217,6 milioane EUR înregistrate în prima jumătate a anului 2024, o creştere cu 20% faţă de S1 2023, în ciuda costurilor de marketing şi de personal, mult mai ridicate din ultimele luni. În acelaşi timp, compania a depăşit obiectivul de clienţi noi, fiind atins un număr impresionant de 232,300 de investitori noi, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 39%, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Compania a înregistrat cifre impresionante şi în ce priveşte profitul net, care s-a ridicat la 107,4 milioane EUR, comparativ cu 91,3 milioane EUR, profit înregistrat cu un an înainte.

Acest lucru demonstrează că grupul XTB poate genera un rezultat net repetabil, în creştere, în ciuda costurilor, care s-au majorat cu 21,1 milioane EUR, ajungând la 95,2 milioane EUR în prima jumătate a anului.

Creşterea costurilor este legată de dezvoltarea dinamică a societăţii şi rezultă, în principal, din majorarea cheltuielilor de marketing, a costurilor privind angajaţii şi din comisioanele plătite furnizorilor de servicii de plată.

"Suntem extrem de mândri, pentru că aceste date nu reprezintă doar cifrele activităţii din 2024, ci reflectă şi dedicarea şi munca intensă a întregii noastre echipe. Această performanţă solidă subliniază angajamentul nostru constant de a oferi servicii de calitate clienţilor noştri şi de a inova în sectorul financiar", declară Irina Cristescu, general manager XTB România.

CFD-urile, bază importantă din totalul veniturilor

Analizând veniturile XTB în funcţie de clasele de instrumente, se poate observa că cea mai profitabilă clasă de active a fost cea a CFD-urilor bazate pe mărfuri - acestea reprezintă 48,2% din structura veniturilor (faţă de 38,5% în prima jumătate a anului 2023). Performanţa este o consecinţă, printre altele, a profitabilităţii ridicate a instrumentelor CFD bazate pe aur, gaze naturale şi cacao.

A doua cea mai profitabilă clasă de active a fost reprezentată de instrumentele CFD bazate pe indici, a căror pondere în structura veniturilor a ajuns la 37,2% (faţă de 51,8% cu un an înainte). Aceasta este o consecinţă a profitabilităţii bazate pe indicele american US 100, indicele german DAX (DE40) sau indicele american US 500.

Veniturile aferente instrumentelor CFD bazate pe valute au reprezentat 10,3% din totalul veniturilor, faţă de 7,7% cu un an înainte. Cele mai profitabile instrumente financiare din această clasă au fost instrumentele CFD bazate pe criptomoneda Bitcoin, perechea valutară USDJPY şi criptomoneda Ethereum.

"Prima jumătate a anului este record în multe privinţe. În 6 luni din acest an, am generat venituri mai mari decât în întregul 2020 sau 2021, ceea ce arată amploarea dezvoltării XTB din ultimii ani. Aceasta este dovada că modelul nostru de afaceri funcţionează ca o maşină bine unsă, permiţând companiei să genereze rezultate repetabile, în creştere", declară Pawe³ Szejko, director financiar şi membru al Consiliului de administraţie al XTB.

Ritm puternic de creştere a numărului de clienţi noi

XTB a înregistrat cifre impresionante şi în privinţa numărului de clienţi noi: 232,3 mii de clienţi noi, adică semnificativ peste obiectivul trimestrial, care presupunea o creştere de 65-90 mii de investitori. La sfârşitul lunii iunie, un total de 1,11 milioane de clienţi au utilizat platforma de investiţii şi aplicaţia mobilă XTB, cu mult peste numărul de anul trecut, de 762,6 mii.

Numărul clienţilor activi a crescut, de asemenea, în mod semnificativ - în prima jumătate a anului, acesta s-a ridicat la 462,7 mii faţă de 307,5 mii la sfârşitul primului semestru din 2023.

Acest lucru a dus la creşterea volumului tranzacţiilor clienţilor cu instrumente CFD exprimate în loturi - în prima jumătate a anului 2024, acesta a crescut la 3,93 milioane de tranzacţii faţă de 3,61 milioane în aceeaşi perioadă a anului 2023 (o creştere de 8,7%). Profitabilitatea pe lot în prima jumătate a anului 2024 a crescut cu 11,1% şi s-a ridicat la 55 EUR.

"Suntem deosebit de încântaţi de creşterea cu 50% a numărului de clienţi activi - aceasta este dovada că interesul pentru investiţii, atât pasive, cât şi active, este în continuă creştere. Acesta este un pronostic bun pentru noi, în contextul lansării planificate a produselor de pensii la sfârşitul anului", adaugă Pawe³ Szejko.

Transformarea într-o aplicaţie universală de investiţii

XTB continuă transformarea dintr-un broker CFD într-o aplicaţie universală de investiţii care va deveni, în cele din urmă, principala alegere a clienţilor din Europa. Compania oferă modalităţi eficiente de tranzacţionare, investiţie şi economisire, dar şi acces imediat la bani.

Transformarea este vizibilă în preferinţele noilor clienţi, dintre care aproape 80% încep să investească prin achiziţionarea de acţiuni, ETF-uri sau prin crearea propriilor planuri de investiţii.

După ce XTB a oferit clienţilor săi dobândă pentru fondurile lor libere, valoarea depozitelor nete a crescut cu 118,0% şi a ajuns la 0,88 miliarde EUR la sfârşitul primului semestru din 2024, faţă de 0,40 miliarde EUR cu un an înainte.

Planuri privind lansările de produse şi extindere globală

XTB se concentrează, în prezent, pe extinderea ofertei de produse. Începând cu sfârşitul lunii septembrie, investitorii pasivi vor putea investi în obligaţiuni de trezorerie şi corporative emise de ţări precum Polonia, SUA şi Germania, precum şi de companii globale bine stabilite cu un rating relativ stabil (de la AAA la BBB-). Mecanismul de investiţii fracţionate va permite investitorilor să achiziţioneze obligaţiuni în cantităţi mai mici.

Mai târziu, în al treilea şi al patrulea trimestru al anului 2024 este planificat debutul unui produs mult aşteptat de investitori - conturile IKE, fiind analizată introducerea acestora şi în România. În paralel, datorită interesului crescut pentru investiţiile pe termen lung, oferta de produse de pensii va fi dezvoltată şi pe alte pieţe, inclusiv pe cea din ţara noastră.

Sfârşitul anului va fi unul intens în ceea ce priveşte noile produse lansate - oferta va include un portofel virtual cu un card multi-valută, care va permite clienţilor să utilizeze aplicaţia mobilă XTB pentru a efectua plăţi şi transferuri, tranzacţii cu cardul şi schimb valutar.

În 2025 şi în anii următori, XTB intenţionează să îşi extindă în continuare oferta de produse. De asemenea, XTB lucrează intens la obţinerea licenţelor şi autorizaţiilor necesare şi la pregătirea infrastructurii tehnologice pentru începerea operaţiunilor în Brazilia şi Indonezia.

Conform planului, la începutul anului 2025 va fi posibilă începerea operaţiunilor XTB în Indonezia. În prezent, compania este în curs de obţinere a unei licenţe în Brazilia, proces care ar putea fi încheiat, conform procedurilor, până în 2025.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb