Zăngănit de arme şi trompete de război

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 14 octombrie 2016

CORNEL CODIŢĂ

Înaintea porţilor aurite ale fiecărei mari civilizaţii, gata să le deschidă, stă furtuna unui război, după cum războiul este cel care veghează la căpătîiul măreţiei sale, atunci cînd e pregătită să ia drumul, cel de fără întoarcere, al risipirii în uitare şi neant. Ursitoare şi cioclu în acelaşi timp, războiul este întrecut în puterea lui de a modela omul şi istoria sa, doar de forţele nestăvilite ale naturii. Dacă distrugerea este o condiţie a creaţiei, atunci războiul este invenţia cea mai elaborată a omului, în această materie, ajunsă, o dată cu era nucleară, în faza în care poate întrece în consecinţe distructive forţele dezlănţuite ale elementelor. Lumea modernă nu face excepţie, dimpotrivă. Dacă modernitatea a însemnat industrializare, războiul s-a industrializat, atît în materie de unelte cu care este purtat, cît şi din punctul de vedere al concepţiei de desfăşurare. Dacă lumea modernă reprezintă o uriaşă deschidere a cunoaşterii ştiinţifice, războiul a integrat şi foloseşte cele mai moderne aplicaţii ale ştiinţei, războiul a devenit ştiinţă şi ştiinţa este parte intrinsec legată de război, din fondurile căruia se şi hrăneşte, de altfel, substanţial, de la fizică şi chimie, la geodezie şi electronică. Lumea modernă a permis noi abordări ale libertăţii, individuale şi colective, libertatea războiului nu a fost nicicînd mai mare decît în aceste vremuri moderne. În ultimul secol şi jumătate punctele nodale ale istoriei stau marcate de războaie uriaşe, prin desfăşurarea de forţe, pierderi umane şi consecinţe sociale, politice, culturale, economice: primul război mondial, al doilea război mondial, marele război rece iar acum...!

Acum am reintrat într-o lume în care războiul "cald" este iar parte a cotidianului, aproape fără excepţie, pe întreaga întindere a globului pămîntesc. În secvenţe repetitive, legate uneori diferit, războiul a fost rînd pe rînd sacralizat, inclusiv religios - "Binecuvîntat este Domnul Dumnezeul meu, Cel ce învaţă mâinile mele la luptă şi degetele mele la război", spune psalmul lui David; mercantilizat - războiul este, între altele, o uriaşă afacere; instrumentalizat în jucurile de putere ale politicii - războaie coloniale, războaie de eliberare colonială, războaie pentru putere locală, regională ori globală, războaie pentru a-ţi distruge competitorul, ori pentru a-i impune regulile tale, în jocul de pe "marea tablă de şah a lumii". În ciuda rezonanţei pozitive, a corzii umaniste a modernităţii, îngrădirea războiului în numele valorilor umane supreme şi inalienabile, începînd cu cel fundamental la viaţă, eşecurile au fost mai semnificative decît realizările. Nici celebrul Pact Briand-Kellog, nici Liga Naţiunilor şi nici ONU nu au contribuit semnificativ la reducerea incidenţei şi a consecinţelor războaielor care au bîntuit ultima sută şi mai bine de ani din istoria "părţii civilizate" a lumii. Mă rog, dacă are cineva nevoie de exemple concludente, să ia aminte la ceea ce a făcut şi cu ce efecte a intervenit ONU în conflictul nimicitor de vieţi umane, de infrastructură socială şi, în ultimă instanţă, de condiţii de viaţă pentru milioane de oameni, cel care se desfăşoară în Siria: nimic, spre zero, multe....multe zecimale, după virgulă!

S-ar putea spune că războiul este un semn şi al timpurilor noastre. Unde suntem, însă, la început, sau la sfîrşit?

Semne că suntem în faţa unui nou început nu sunt puţine. Cele mai stridente vin din magma civilizaţiei pe care am creat-o, al cărei eşafodaj stă să se prăbuşească sub acumularea, suprapunerea şi interacţiunile multiple dintre crizele simultane care o străbat: marea criză a finanţelor şi a economiei globale, criza fără precedent a modelului politic al puterii, criza mediului şi resurselor, indiferent dacă o considerăm în cea mai mare parte, doar parţial, ori numai în mică măsură, un efect al tehnologiilor şi al acţiunilor umane. Chiar dacă războiul nu este necesarmente singura cheie care ar putea deschide porţile "lumii noi", devine tot mai mult evident că desprinderea de trecut nu se va face nici treptat, nici sub condiţii controlate. Cel mai probabil model, cel puţin aşa arată datele de teren, rămîne, din păcate, cel al desprinderii radicale de trecut prin "război". Vestea bună, pentru supravieţuitori, desigur, este că vor vedea în sfîrşit, limanul unei lumi radical mai bune, mai temeinic aşezate şi poate, mai puţin predispusă la violenţă, decît cea pe care o părăsim.

Din perspectiva alternativă, ceea ce vedem astăzi este doar spectacolul funest prin care războiul se pregăteşte să incinereze resturile unei civilizaţii ajunse în impas. Semnul retrograd cel mai semnificativ, disperarea unor lideri politici de a reînvia războaie depăşite, doar pentru a se reîntoarce într-un trecut pe care îl cunosc, pe care îl stăpînesc şi care le asigura avantajele de care astăzi nu se mai bucură. De ce se străduie din răsputeri Rusia putiniană să reinventeze, să repună pe picioare un alt "război rece"? Pentru că aceea a fost era apogeului de putere imperială, regională şi globală, a URSS. Mai sunt astăzi necesare războaiele economice? Nu, neapărat, dar continuă să fie teribil de "fructuoase", pentru cei ce strîng roadele! Ar putea politica de astăzi să funcţioneze şi fără supra-ideologizarea violenţei? Cu siguranţă, dar cînd mijlocul se dovedeşte atît de lesnicios de instrumentalizat, iar beneficiile afirmării sunt atît de prompte şi de semnificative, cine mai rezistă tentaţiei de a recurge la "răboiul terorist" - una dintre formele primitive, istoric vorbind, ale războiului. Cînd comerţul liber şi mîna nevăzută a pieţelor concurenţiale nedistorsionate nu mai asigură profiturile scontate, de ce să nu recurgi la "războiul financiar"? Cînd nu poţi cîştiga onest şi pe merit competiţia politică, de ce să nu foloseşti instrumentele războiului psihologic, ori pe cele ale războiului de "imagine", sau de comunicare. Cînd o singură dimensiune a războiului nu este suficientă, de ce să nu le combini pentru a obţine unealta mult mai versatilă a războiului "hibrid"? O lumea care nu mai poate, nu mai are răbdarea, ori nu are ştiinţa de a-şi rezolva nici una dintre marile probleme care o cutreieră cu mijloacele obişnuite, clasice, raţionale este o lume care se lasă cu voluptate pradă mijloacelor extra-ordinare, non-raţionale. Iar dintre acestea, războiul rămîne cea mai "eficientă", dacă termini de partea învingătorului, desigur! O astfel de lume este o lume la apus, iar războiul nu poate fi decît groparul ei.

Dar, să nu ne lăsăm înşelaţi de aparenţe: războiul care încheie o lume, nu este de acelaşi fel, de acelaşi tip, cu cel care deschide porţile celei noi. Pentru o exemplificare literară magistrală, vă rog să (re) citiţi capodopera lui Vargas Llosa "La guerra del fin del mundo" (Războiul sfîrşitului lumii) sau pe cea mai puţin cunoscută şi din păcate încă şi mai puţin apreciată, dar de acelaşi calibru, a Hortensiei Papadat Bengescu, Balaurul.

Opinia Cititorului ( 29 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Sugestivă este scena în care Laura ţine în mâna sa o inimă bătând, fascinată de mişcările ritmice, „corecte” ale „maşinăriei” care pompează sângele, organ detaşat şi la propriu şi la figurat de corpul pe care îl servise.

    E fascinant cum inima continua sa bata si cand operezi pe cord si pacientul este anesteziat total. Asta inseamna ca nu creierul este computerul organismului ci inima...care are neuroni..dar ni se ascunde acest lucru,

    Intotdeauna mi-au placut barbatii xare au calitati feminine...atunci cand umanitatea va reusi sa realizeze echilibru intre atributele feminine si cele masculine iar la putere vor ajunge astfel de indivizi echilibrati...razboiul nu va mai fi posibil, prin absurditatea si lipsa lui de umanitate...

    Absurdul potenţiază sentimentul tragicului, câtă vreme, între beligeranţi, se învederează „o comunitate absolută în durere şi moarte”. Războiul se dovedeşte finalmente ilogic, antiuman,... 

    Laura, eroina cărţii şi alter-ego al „sorei de caritate” din Focşani are racţii pur feminine la ceea ce se întâmplă în jurul său. Dacă bărbatul implicat în război se goleşte total de sentimente şi devine cel mai adesea o brută care ucide, nu din convingere, ci de spaima morţii, reacţia feminină este total adversă la fenomenul războiului. Se produce o nebănuită descătuşare de dragoste şi compasiune.

    1. Asa se sterg datori, se creaza bogat sarac.

      Vezi leoaica cu pui cum ataca bivol, sansa 0 la 1 vs 1.

      Dragostea trece prin stomac. Toti gandesc si merg si cumpera carne si o manca. 

    Pe timpuri vechi, era o lege nescrisa: Indiferent de subiect, trebuia sa se dea macar un pic de Ceausescu, de marete realizari ale partidului, doua decenii de impliniri marete und so weiter.

    Pe timpuri noi, ce straniu, avem parte cam de acelasi lucru, dar pe invers. Se da obsesiv, pana la plictis, in Rusia, in Putin. Ca sa se stie peste mari si tari "cine suntem si ce vrem", care sunt convingerile noastre politice.

    Auzi intrebare intrebătoare in editorial: "De ce se străduie din răsputeri... 

    1. cand mama Rusia a facut cea facut cu estul Europei timp de 50 de ani (o viata de om!) nu ai cum sa nu te temi ; Rusiei -i sfaraie picioarele acum dupa vaca de muls ce-a pirdut-o(care ,fie spus ,au luat-o altii, ).Priviti-l pe Putin cum calca, ca sa te infiori :ce-ar insemna sa incapi iar pe aceste maini !Un limbric care abia asteapta sa intre in intestinele Europei, sa-i arate el vocatia mesianica a maicutei Rusia!

      Cum poti sa-i spui maicuta Rusiei? Maicute sunt admiratoarele maestrului Codita. Iata a aparut si Ana. 

      Războiul Rece a lăsat în urma sa o moștenire importantă, adesea menținută în cultura populară și în mass-media, teme precum spionajul (cum este, spre exemplu, seria filmelor de succes internațional avându-l ca erou pe James Bond ) și amenințarea războiului nuclear bucurându-se de o mare și constantă popularitate

      După douǎ decenii de destindere a relațiilor americano-ruse, urmatǎ, în 2008, de rǎcirea relațiilor diplomatice -... 

      Războiul Rece s-a atenuat odată cu prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, precum și din Mongolia, Cambodgia și Yemenul de Sud, urmată, doi ani mai târziu, în decembrie 1991, și de destrămarea Uniunii Sovietice. Lumea care a rămas este dominată de o singură superputere, SUA. Această situație este, de regulă, descrisă drept hegemonie globală a SUA într-o lume unipolară, deși unii autori consideră că lumea actuală este multipolară.

      Parca nici n-ar fi fost!

      Ca urmare invingatorul este SUA si aliatii! Nu-i clar?

      Ca urmare, incercarea Rusiei, portstindardul Comunismului, de a se erija in invingator, stradania ei de a se pune la masa invingatorilor este total absurda. Ar fi bine sa-si vada de treaba ei, sa se retraga in granitele de pe vremea lui Petru I, si,astfel, totul va fi bine. Daca nu intelege acest lucru o va lua in barba, urit de tot! 100 mil de rusi prajiti, cel putin! 

    Frumos

    1. Frumos?!?

      Groaznic! 

    Oare Codita doarme noaptea, are somn? Daca si in somn il bantuie cataclismele ce le asterne pe hartie, trebuie neaparat sa beneficieze de un consult serios. Pana nu-i prea tarziu.

    Sau o consiliere la maicute. 

    1. De unde pana unde ne spui maicute? Eu nu sunt maicuta...asa ma porecliti voi care ma cunaosteti mai bine. MI-am dorit sa studiez intr-o manastire si am avut parte de asta la Venezia, am studiat drepturile Omului intr-o manastire din insula Lido di Venezia. Tot ce imi doresc se implineste undeva, candva. De aceea e necesar sa ne dorim lucruri bune pentru noi si semenii nostri. Nu am dorit niciodata sa fiu maicuta ci doar sfanta Vineri sau Duminica...sa am grija de copii-animale si am primit...

      De unde pana unde ai dedus ca postarea 7. va vizeaza pe voi, maicutele?

      Mai sunt si alte manastiri. Ce te bagi in toate cele .... 

      ...bineneteles ca la fetele care posteaza se refera...nu ne numiti voi maicute pentru ca nu avem timp de nimic, decat sa fim sclavele statului? Am stat zilnic 10-12 ore la birou, pana la 9-10 seara..crezand ca imi face ministerul statuie si m-am pomenit cu apelativul de maicuta care imi displace total, de sfanta...asta mi-am dorit sa fiu...unii ma numesc fecioara Maria Salomeea,,,numele meu complet este Maria- Salomeea.

      Gasesti multe maicute pe la MFP ..pentru ca fetele nu mai au timp... 

      ....unii ma numesc fecioara Maria Salomeea 

      Interesant! chiar esti fecioara? 

      E o intrebare prea personala..Nu stiu de ce ne numesti maicute...de aici a pornit discutia. M-am obisnuit cu aceste apeative...nu e bine sa fii prea cuminte...ajungi de rasul lumii!

      Daca esti la polul opus ajungi sa fii respectata in comunitate..chiar sa primesti functii!  

      Mai bine maicuta harnicuta...Mai mult mi se potriveste copil bun..desi nu mai sunt copil...am suflet de copil.

      One of the "Three Marys" who served Christ. She was the mother of St. James the Great and St. John, and was the wife of Zebedee. Mary Salome witnessed the Crucifixion and was among the women who were at the burial place on the day of the Resurrection.

      De aici s-a ajuns la fecioara Maria Salomeea, cred. 

      Războiul Rece nu este posibil în absenţa unei armături ideologice şi a unor condiţii sociale bazate pe o dihotomie esenţială, pe macro-proiecte socio-politice, alternative. Această premisă lipseşte astăzi cu desăvîrşire. După cum lipsesc şi resursele politice, de care clasa politică ar avea nevoie, pentru a reuşi să mobilizeze societatea la eforturile şi sacrificiile pe care i le-a impus, spre exemplu, iluzia binefacerilor, respectiv spaima şi ameninţarea "comunismului".Alianţele organizate...

      Hotarastete odata; esti copil sau copila? 

      Cum vrei tu! Copilul din noi ne face mai puri, mai naivi mai buni. Cred ca e o calitate.

      Mai bine ma suni si comunicam cat vrei, nu asa public...ne si cunoastem mai bine. Te incurajez sa o faci. Vezi?!

      merci 

      Hotareste-te e corect! Sa nu imi spui ca sunt politista si vanez greselile....altora.Doresc sa corectez ca sa nu se fixeze greseala. orice profesor ar trebui sa procedeze la fel. Copiii sunt sinceri si daca gresesti iti atrag atentia, asa procedez si eu cu sufletul meu de copil. Nu pot fi decat sincera si atunci cand ma predau si asta apreciez si la domnul profesor...sinceritatea intelectuala.

      In rest sa fim sanatosi si sa ne mai bucuram de articolele pline de sinceritate ale domnului... 

      va predau...

      Nu, m-ai speriat deja.Daca esti o "acoperita" si din sfanta fecioara Maria Salomeea devii o karatista care din doua miscari ma pune la pamant?

      Mai bine nu! 

    Tensiunea dintre SUA şi Rusia a ajuns la cote maxime, iar Statele Unite au pus la cale un atac fără precedent pe care CIA îl pregăteşte în secret. Vicepreşedintele american, Joe Biden, a declarat pentru NBC News că Statele Unite vor transmite un mesaj preşedintelui rus, Vladimir Putin.

    „Am ezitat întotdeauna să folosim o serie de măsuri pe care le avem, dar aceasta este o decizie potică. Dacă cineva decide că ne-a ajuns ceea ce ne fac ruşii, sunt o mulţime de lucruri pe care le putem... 

    1. politica

      „Credem, bazându-ne pe motivaţia şi sensibilitatea acestor eforturi, că doar oficialii de cel mai înalt rang din Rusia ar fi putut autoriza astfel de activităţi”, se arată în comunicatul CIA.

      La începutul acestei săptămâni Vladimir Putin a negat orice implicare în acestă acţiune şi a susţinut că mai importante sunt informaţiile descoperite decât modul în care au fost obţinute acestea.  

      Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, a declarat că furtul acestor... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb