Zeci de jurnalişti, arestaţi în Turcia după lovitura de stat

Laura Boico
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie 2016

Zeci de jurnalişti, arestaţi în Turcia după lovitura de stat

Actualizare 19:20 Arestarea mai multor jurnalişti turci a fost denunţată de federaţiile internaţionale ale jurnaliştilor

O represiune în curs de desfăşurare care vizează mass-media turcă a dus la arestarea mai multor jurnalişti şi la organizarea unor raiduri în locuinţele acestora, precizează Federaţia Internaţională şi Europeană a Jurnaliştilor (FEJ / FIJ), potrivit unui comunicat de presă.

Federaţiile internaţionale au criticat astăzi, deteriorarea guvernării democratice, "în cadrul căreia libertatea presei este unul dintre piloni". Potrivit sursei citate, la 22 iulie, Zehra Dogan, pictor şi redactor la agenţia de ştiri pentru femei JINHA, a fost arestată de poliţie în Mardin, în sud-estul Turciei. Ea a fost dusă la biroul de poliţie Nusaybin în ziua următoare. În timpul interogatoriului, a fost acuzată de "apartenenţa la organizaţia teroristă PKK."

De asemenea, Anatolian News Agency a anunţat că procurorul anti-terorist Irfan Fidan, a emis astăzi mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti, cei vizaţi de anchete fiind: Abdullah Abdulkadiroğlu, Abdullah Kiliç, Ahmet DÖNMEZ, Ali akkuş, Arda Akin, Nazli Ilicak, Bayram Kaya, Bilal Şahin, Bulent Ceyhan, Bulent Mumay, Bunyamin Köseli, Cemal Azmi Kalyoncu, Cevheri Guven , Cihan Acar, Cuma Ulus, Emre Soncan, Ercan Gun, Erkan akkuş, Ertuğrul Erbas, Fatih Akalan, Fatih Yağmur, Habip Guler, Hanim Buşra Erdal, Haşim Soylemez, Huseyin Aydin, İbrahim Balta, Kamil Maman, Kerim Gun, Levent Kenez, Mahmut Hazar, Mehmet Gundem, Metin Yikar, Muhammed Fatih Uğur, Mustafa Erkan Acar, Mursel Genç, Selahattin Sevi, Seyid Kiliç, Turan Göruryilmaz, Ufuk Şanli, Ufuk Emin Koroglu, Yakup Sağlam şi Yakup Çetin.

"Noile mandate de arestare dezvăluite astăzi vizează jurnaliştii care îşi fac treaba. Poporul turc, care a mărşăluit pe străzi, la 23 iulie, a manifestat ataşamentul faţă de valorile democratice, prin susţinerea autorităţilor alese prin intermediul votului. Libertatea presei este o componentă esenţială a democraţiei. Şi, cu siguranţă, reprezintă o miză importantă", a declarat, astăzi, preşedintele IFJ Philippe Leruth.

(G.F.)

--------

Actualizare 16:30 Federaţii internaţionale ale jurnaliştilor: "Comunitatea internaţională trebuie să adopte o poziţie fermă împotriva încălcărilor libertăţii presei în Turcia"

Atacurile orientate către mass-mdia din Turcia au determinat Federaţia Internaţională şi Europeană a Jurnaliştilor (FIJ / FEJ) să alerteze Consiliul Europei cu privire la o serie de încălcări ale libertăţii presei, se arată într-un comuncat, publicat de Sindicatul Român al Jurnaliştilor.

De asemenea, Federaţiile fac apel la comunităţile internaţionale şi europene să ia măsuri concrete împotriva atacurilor guvernului turc asupra drepturilor fundamentale ale omului, care sunt contrare convenţiilor internaţionale şi europene.

La data de 19 iulie, Consiliul Suprem al Radiolului şi al Televiziunii Turce a desfăşurat o şedinţă extraordinară şi a decis să anuleze licenţa de emisie a 24 de canale de televiziune şi posturi de radio din cauza unor presupuse legături cu mişcarea clericului Gulen. Această măsură vizează STV, Samanyolu Haber, Samanyolu Haber Radyo, Can Erzincan TV, Kanal 124, Yumurcak TV, Hira TV, MC TV, Dunya TV, Kanal Turk, Bugun TV, Mehtap TV, Berfin FM, Kanal Turk Radyo, Burç FM, Samanyolu Haber Radyosu, Radyo Mehtap, Haber Radyo Ege, Dunya Radyo, Radyo Kure, Merkur TV, Esra Radyo, Tuna Shoping TV şi Samanyolu Haber Radyo Anadolu.

"Suspendarea radiodifuzorilor şi extinderea represiunii din Turcia este îngrijorătoare, deoarece în timp ce preşedintele Erdogan şi guvernul pot pretinde sprijinul alegătorilor care i-au ales, trebuie să ne amintim că democraţia se bazează pe libertatea de gândire, libertatea de exprimare, libertatea de asociere, libertatea presei şi că cenzura de orice fel este incompatibilă cu democraţia", a precizat preşedintele FIJ Philippe Leruth.

(G.F.)

--------

Actualizare 14:10 Turkish Airlines concediază peste 100 de angajaţi după lovitura de stat eşuată

Compania de stat Turkish Airlines a concediat peste o sută de angajaţi, printre care personal de bord şi de management, în cadrul epurării din instituţiile de stat pentru înlăturarea presupuşilor susţinători ai loviturii de stat eşuate de la 15 iulie, informează presa turcă preluată de Reuters.

Concedierile de către compania naţională aeriană au avut loc duminică seară, după ce s-a stabilit care dintre angajaţi au legături cu mişcarea religioasă despre care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus că a încercat să-i răstoarne guvernul la 15 iulie, scrie ziarul Sabah.

Un oficial al Turkish Airlines, a patra cea mai mare companie aeriană din Europa, a refuzat să comenteze informaţia.

Alte informaţii pun concedierile pe seama ineficienţei. Thelira.com, un site de ştiri financiare, relatează că în jur de 250 de angajaţăi din rândul personalului de bord au fost concediaţi, împreună cu o sută de oameni din direcţiile de management şi administrativă.

Site-ul de ştiri aeroportuare Airporthaber.com scrie că printre cei concediaţi se află şi adjunctul CEO-ului responsabil pentru afaceri financiare.

(G.F.)

-------

Autorităţile turce au emis astăzi mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalişti, a anunţat postul privat NTV, ultima dintr-o serie de măsuri de epurare ample care au urmat tentativei de lovitură de stat eşuate din Turcia, transmite Reuters.

Cunoscutul comentator şi fost parlamentar Nazli Ilicak se află printre cei pe al căror nume a fost emis un mandat de arestare, a relatat NTV.

Autorităţile turce au suspendat, reţinut sau plasat sub anchetă pete 60.000 de militari, poliţişti, judecători, profesori sau funcţionari publici în zilele care au urmat puciului eşuat din 15 iulie, precizează Reuters.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb