Valurile de căldură din timpul verii au devenit din ce în ce mai ... mortale. După 2014, între 30.000 şi 35.000 de persoane au murit în timpul verii în Franţa din cauza efectelor căldurii, a estimat Agenţia franceză de sănătate publică, subliniind că acest număr de decese nu se referă doar la episoadele de caniculă.
"Trebuie remarcat faptul că o parte semnificativă - o treime - se referă la persoane cu vârsta sub 75 de ani", subliniază studiul publicat de Agenţia franceză de sănătate publică, unul dintre primele studii care evaluează legăturile dintre căldură şi mortalitate în Franţa în ultimii ani, într-un context marcat de efectele probabile ale încălzirii globale. Ultimii ani au fost într-adevăr marcaţi de o creştere a numărului de episoade de caniculă - perioade cu căldură foarte mare -, în special în 2019 şi 2022. Deşi este imposibil să se stabilească în mod sistematic o legătură între fiecare dintre aceste valuri de căldură şi încălzirea globală, aceasta din urmă poate contribui la creşterea frecvenţei episoadelor de caniculă. Agenţia de sănătate publică a publicat deja cifre care arătau un număr crescut de decese în timpul acestor canicule. Astfel, ea înregistrase aproape 3.000 de decese în plus vara trecută în timpul celor trei valuri de caniculă. Ultimul studiu merge însă mai departe, evaluând mortalitatea legată de toate perioadele de căldură estivale şi nu doar de vârfurile valurilor de căldură. Într-adevăr, "expunerea populaţiei generale în zilele călduroase în afara valurilor de caniculă (...) este adesea percepută ca neprezentând o problemă de sănătate, deşi ea este asociată cu un risc crescut de deces", subliniază studiul.
Agenţia franceză de sănătate publică estimează că între 29.612 şi 34.975 de decese pot fi atribuite căldurii din timpul verii în perioada cuprinsă între 2014 şi 2022, de trei ori mai mult decât decesele legate doar de episoadele de caniculă.
50 de grade Celsius în Asia
Autorităţile pakistaneze au avertizat populaţia în legătură cu un val de căldură mortal în condiţiile în care temperaturile în timpul zilei în unele zone din ţară au atins 50 de grade Celsius, forţând locuitorii să-şi oprească activitatea şi să rămâne în case, relatează dpa. Temperaturile la amiază s-au încadrat între 46 şi 50 de grade Celsius în oraşele din sudul şi sud-vestul provinciei Balochistan, considerată una dintre cele mai calde regiuni de pe planetă, a anunţat agenţia de meteorologie pakistaneză. Cea mai mare temperatură a fost de 50 de grade Celsius şi a fost înregistrată în oraşul Naukundi din provincia Balochistan, a precizat agenţia. Zona se află în apropiere de graniţa cu Afganistanul. Majoritatea regiunilor din Pakistan au fost afectate de un val de caniculă săptămâna trecută, iar agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor a afirmat că s-ar putea înregistra decese din cauza caniculei. "Se simte ca şi cum ai fi într-un cuptor. Nici măcar nopţile nu sunt mai sunt răcoroase", a afirmat Noor Ahmad, proprietarul unui magazin din Naukundi. "Străzile şi pieţele sunt total pustii în timpul zilei", a spus Ahmad, care s-a declarat îngrijorat de cum vor supravieţui copiii lui dacă va continua canicula. În capitala Islamabad, compania de distribuţie a energiei electrice a afirmat că sistemul său se confruntă cu întreruperi constante din cauza suprasolicitării reţelei în condiţiile în care majoritatea oamenilor şi-au pornit aparatele de aer condiţionat. Cel puţin trei valuri de caniculă au provocat zeci de morţi anul trecut în Pakistan şi au declanşat incendii masive în pădurile de pini, lăsând mii de persoane fără mijloace de trai.