ZERO IRIGAŢII, MAI BINE AŞTEPTĂM PLOAIA! Sistemul naţional de irigaţii, în aşteptare

A.C.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 20 iunie 2013

Sistemul naţional de irigaţii, în aşteptare

Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: "Comisia Europeană trebuie să aprobe bugetul pentru sistemul naţional de irigaţii"

Laurenţiu Baciu, LAPAR: "Deocamdată, tot ce avem noi, agricultorii, de la MADR, sunt nişte vorbe"

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe oficialităţi şi-au declarat interesul pentru resuscitarea agriculturii în ţara noastră. Băncile declară că vor acorda credite avantajoase pentru agricultori, preşedintele Traian Băsescu doreşte finalizarea strategiei naţionale pentru agricultură cât mai curând, străinii vorbesc de ţara noastră ca fiind un "El Dorado" al terenurilor fertile, iar Danilel Constantin, ministrul Agriculturii, a afirmat, în repetate rânduri, că doreşte să resusciteze sectorul agricol plecând de la refacerea sistemului naţional de irigaţii.

Afirmaţiile ministrului Agriculturii cu privire la refacerea sistemului de irigaţii, la nivel naţional, datează încă din 2012 cînd domnia sa a declarat că demersul în cauză reprezintă o prioritate pentru mandatul său.

Potrivit declaraţiilor lui Daniel Constantin, de la momentul respectiv, finanţarea proiectului pentru repunerea în funcţiune a sistemului de irigaţii urma să se facă printr-un program european care va demara la începutul anului 2014.

La distanţă de aproape un an de când domnul Constantin punea la cale ambiţiosul plan, încă nu există informaţii concrete privind stadiul proiectului pentru revitalizarea sistemului de irigaţii.

În plus, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, ne-a declarat, ieri, că deocamdată proiectul este în aşteptare întrucât Comisia Europeană trebuie să-i aprobe bugetul, ulterior urmând să fie propriu-zis concretizat.

Cu toate acestea, există anumite voci apropiate proiectului care ne-au spus că nici pînă în momentul de faţă, promoterii reabilitării sistemului de irigaţii nu au pus pe hârtie coordonatele acestui plan, motiv pentru care, de fiecare dată, când este adus în atenţia publicului, se încearcă eludarea unui răspuns clar.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, ne-a declarat, ieri, că, în ceea ce priveşte sistemul naţional de irigaţii, încă nu există o informare concretă din partea MADR în legătură cu stadiul actual al acestui proiect.

Totodată, preşedintele LAPAR reclamă faptul că, deşi la nivel declarativ, agricultura este prioritatea zero a guvernanţilor, totuşi, în practică, ajutorul cel mai important pentru susţinerea acestui sector vine de la Uniunea Europeană, şi mai puţin de la MADR.

Situaţia deficitului de terenuri neudate devine şi mai alarmantă dacă ţinem cont de faptul că în ţara noastră, majoritatea culturilor agricole care merg către export sunt cele de vară-toamnă precum porumbul, grâul, floarea-soarelui, multe din acestea necesitând să fie irigate constant,în lipsa unor condiţii meteo nefavorabile.

Dacă este privită în retrospectivă, situaţia actuală a agriculturii este mult mai îngrijorătoare decât în urmă cu 23 de ani, deşi, în prezent, facem parte din marea familie europeană.

Astfel, dacă în 1989 suprafeţele irigate în România erau de circa 3 milioane de hectare, anul trecut nici măcar 100.000 hectare nu au fost irigate, potrivit unor date neguvernamentale.

În ceea ce priveşte infrastructura de irigaţii, aceasta a fost distrusă în mare parte, după 1990, ajungând să fie vândută la fier vechi.

Sistemul de irigaţii existent în România înainte de 1989 permitea alimentarea cu apă a aproximativ trei milioane de hectare de teren agricol, de zece ori mai mult decât în prezent.

Constantin: "Dacă nu vom considera prioritate reabilitarea sistemului de irigaţii, nu putem vorbi despre agricultură competitivă"

"Eu vreau ca, după mine, să rămână două proiecte majore - TVA redus la produsele alimentare de bază şi pornirea refacerii sistemului de irigaţii la nivel naţional. (...) Dacă nu vom considera prioritate un proiect amplu de reabilitare a sistemului de irigaţii, nu putem vorbi despre agricultură competitivă. Sunt discuţii pe care le facem aproape lunar la Bruxelles pe acest program, pentru că România nu-şi permite astăzi să aloce un miliard de euro pentru reabilitarea sistemului de irigaţii", declara Daniel Constantin, în octombrie 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb