ZEW: Perspectivele economiei pentru următoarele şase luni s-au îmbunătăţit

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 martie 2011

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României în următoarele şase luni s-a îmbunătăţit în martie, iar România a urcat faţă de februarie o poziţie, pe locul al treilea, între statele Europei Centrale şi de Est în această privinţă, potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari pentru România pe o perioadă de şase luni a urcat cu 11,1 puncte, la 44,5 puncte, potrivit Mediafax. O creştere mai mare a înregistrat în martie doar Ungaria, respectiv de 20,1 punc-te, la 52,6 punc-te. Înaintea României s-au situat Ungaria şi Croaţia (51,3 puncte), iar Cehia, Polonia şi Turcia au obţinut evaluări mai slabe. În februarie primele trei poziţii au fost ocupate de Croaţia, Cehia şi Polonia.

Pentru Europa Centrală şi de Est, perspectivele economice s-au înrăutăţit, indicele pentru regiune înregistrând un declin de 10,6 puncte, la 13,9 puncte, în principal din cauza evaluărilor mai slabe privind Polonia şi Slovacia, potrivit sondajului realizat de ZEW în colaborare cu grupul austriac Erste.

Dezastrul din Japonia nu a avut influenţă asupra percepţiei analiştilor privind situaţia economică din Europa Centrală şi de Est, notează ZEW.

După percepţia situaţiei economice actuale, România se situează pe penultimul loc în regiune, la fel ca în februarie, cu un indice de -29,6 punc-te, în pofida unei îmbunătăţiri de 8,2 puncte. Ungaria (-32,5 puncte) este singura economie evaluată mai slab. Croaţia este al treilea stat pentru care indicele percepţiei experţilor financiari este negativ (-14,4 puncte), în timp ce restul beneficiază de aprecieri pozitive.

Europa Centrală şi de Est a consemnat o înrăutăţire a indicelui situaţiei economice curente de 16,1 punc-te, la 2,3 puncte.

Aşteptările privind evoluţia bursei de la Bucureşti în următoarele şase luni s-au îmbunătăţit, indicatorul referitor la evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, avansând de peste două ori, de la 21,9 puncte la 44,8 puncte.

Indicatorul privind evoluţia indicelui NTX pentru regiunea Europei Centrale şi de Est a crescut cu nouă puncte, la 48,4. Pers-pectivele tuturor celor şapte burse din regiune analizate în martie au consemnat evoluţii pozitive, cele mai bune aşteptări existând pentru Croaţia (58 puncte), iar cele mai slabe pentru Slovacia (25,7 puncte).

Perspectivele la şase luni ale leului în raport cu euro s-au îmbunătăţit, indicele calculat în funcţie de estimările analiştilor financiari incluşi în sondaj avansând cu 16 puncte, la 31,2 puncte. Aşteptări mai bune exis-tă pentru kuna croată şi zlotul polonez, iar mai slabe pentru coroana cehă, forintul ungar şi lira turcească.

La sondaj au participat 80 de experţi financiari în perioada 28 februarie-14 martie. Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb