Zi verde pe bursele europene, după volatilitatea recentă

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 8 septembrie 2020

Zi verde pe bursele europene, după volatilitatea recentă

Acţiunile europene din pieţele dezvoltate au urcat puternic ieri după consemnarea unor şedinţe volatile atât pe vechiul continent cât şi la New York la finalul săptămânii trecute, evoluţii venite pe fondul ameliorării impulsului de creştere dat pieţelor de sectorul tehnologic american. Investitorii au ţinut un ochi atent şi la dezvoltările din zona soluţiilor medicale în aşteptarea unui vaccin, potrivit Reuters.

În timp ce pieţele de peste ocean au fost închise ieri, titlurile de risc din Asia au început săptămâna în teritoriul negativ cu scăderile destul de pronunţate. Acţiunile SoftBank s-au prăbuşit cu peste 7% după ce publicaţiile internaţionale au scris că firma a pariat pe continuarea raliului tehnologic din Statele Unite fix înainte de dispariţia impulsului de creştere.

Deutsche Börse

- Australia se aşteaptă să primească primul lot dintr-un potenţial vaccin pentru Covid-19 în ianuarie după semnarea unui acord cu CSL (+1,10% la ora 17:50) pentru fabricarea a două vaccinuri, unul dezvoltat de rivala AstraZeneca şi Universitatea Oxford, iar celălalt la laboratoarele proprii ale CSL în parteneriat cu Universitatea din Queensland.

- Titlurile AstraZeneca urcau cu 3,75% la ora redactării, în timp ce sub-indicele sectorului medical urca cu 2,4%.

- Acţiunile Sanofi urcau la 18:00 cu 2,6% după ce compania a anunţat că vaccinul său anti-Covid, dezvoltat împreună cu compania britanică GlaxoSmithKline, este probabil să coste mai puţin de 10 euro.

- Indicele pan-european STOXX 600 se tranzacţiona de altfel la ora menţionată cu un plus de 1,7%, unul din cele mai mare avansuri din ultima lună, cu indicele german de referinţă DAX marcând şi el un raliu de 1,99% la 18:00. De notat totuşi că indicele pan-european se tranzacţionează în continuare, din iunie, într-un interval destul de strâmt, evoluţie venită pe fondul pierderii de impuls a revenirii economice.

- Indicele francez CAC 40 marca şi el un avans de 1,79% la ora 18:10, indicele pieţei londoneze FTSE 100 urca cu 2,26%, iar indicele polonez WIG 20 marca o apreciere de 1,14%. Indicele BET de la Bucureşti a terminat ziua cu un plus de 0,79%.

- Companiile din sectorul auto european au marcat şi ele evoluţii favorabile ieri după ce analiştii de la JP Morgan au afirmat că tonul general în privinţa perspectivei de producţie în sectorul auto este "optimistă". Analiştii au avut recent mai multe întâlniri cu liderii din industrie.

- Cursul euro/dolar a continuat să se tranzacţioneze într-un interval mai strâmt în zona de 1.1815 - 1.1845 euro/dolar după ce la mijlocul săptămânii trecute economistul şef al BCE Phillip Lane a spus că nivelul monedei euro "chiar contează" pentru politica monetară. Un euro mai puternic face exporturile continentului mai scumpe şi afectează încasările companiilor europene.

- Date publicate ieri au arătat că producţia industrială germană a urcat într-un ritm sub aşteptările pieţei în iulie, cifre ce sugerează o revenire mai lentă la nivelurile producţiei pre-pandemice în cea mai mare economie a Europei. Producţia industriei germane încă se află mult sub nivelurile lunii februarie.

- Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată joi să anunţe noi direcţii pentru politica monetară după ce inflaţia a coborât în teritoriul deflaţionist luna trecută. Şefa BCE, Christine Lagarde, este aşteptată să semnaleze o intensificare a ritmului de achiziţii de titluri de stat (QE) ca răspuns la perspectiva mai slabă privind inflaţia.

- Analiştii suspectează că piaţa nu este pregătită pentru un potenţial semnal de la Lagarde privind faptul că BCE este pregătită să reducă din nou dobânzile, acesta fiind singurul argument în favoarea unor astfel de tăieri suplimentare.

Nasdaq

- Pieţele americane au fost închise ieri pe fondul vacanţei de ziua muncii.

- Evoluţia din deschiderea burselor americane de astăzi va fi urmărită atent atât de investitorii din România cât şi de cei de pe întreg continentul după ce zilele de joi şi vineri au fost unele caracterizată de o volatilitate foarte ridicată. Închiderea de joi a fost puternic negativă iar vineri scăderile intraday au fost de asemenea foarte mari.

Shanghai Stock Exchange

- În Asia-Pacific, majoritatea pieţelor au urmat piaţa chineză în jos ieri pe fondul temerilor privind reîncordarea tensiunilor dintre Statele Unite şi China. Potrivit Reuters, Pentagonul are în vedere punerea pe o listă neagră a celui mai mare producător de chip-uri chinez, Semiconduct Manufacturing International Corp (SMIC). Titlurile companiei de la bursa din Hong Kong s-au prăbuşit luni cu 22,88%.

- Exporturile chineze au continuat revenirea, pe plus pentru a treia lună la rând, cu un plus de 9,5% în august faţă de luna august 2019. Importurile au scăzut cu 2,1% în ritm anual, iar China continuă să fie sub ţinta de importuri americane convenită în acordul comercial de primă fază cu Statele Unite - situaţie ce ar putea atrage noi dispute la nivel bilateral.

- Indicele Shanghai Composite a închis mai jos cu 1,87% faţă de referinţa din ziua anterioară, în timp ce indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut şi el 0,43%, a patra zi consecutivă de scădere. Majoritatea sectorului tehnologic de la cele două exchange-uri au marcat scăderi ieri.

- Indicele sud-coreean KOSPI a avansat 0,67% în condiţiile în care Coreea de Sud împreună cu Taiwan domină producţia asiatică de chipuri, excluzând China. Titlurile Samsung Electronic au urcat 1,62% după ce compania a câştigat o comandă pentru soluţii de telecomunicaţii wireless de la Statele Unite, contract de 6,64 miliarde de dolari.

- Indicele taiwanez de referinţă a scăzut marginal, în timp ce cel mai mare producător de chip-uri din lume, compania taiwaneză Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), a suferit o depreciere 0,70%.

- Indicele japonez Nikkei 225 a suferit şi el o scădere de 0,50% ieri, la debutul săptămânii de tranzacţionare. Titlurile SoftBank Group s-au prăbuşit cu 7,15%, cea mai mare scădere din martie, după ce la finele săptămânii trecute mai multe publicaţii financiare au scris că conglomeratul a făcut pariuri masive pe companiile americane din sectorul tehnologic exact înainte ca raliul Nasdaq Composite să-şi piardă din impulsul de creştere.

- Indicele de referinţă australian S&P/ASX 200 a urcat 0,33% după ce a început sesiunea în teritoriul negativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb