ZIARUL BURSA

17 august 2011
Ediţia din 19.10.2024
Spaniolii au adoptat numele de "dolar" pentru moneda lor, după anul 1690, derivându-l din germanul "taler" (prescurtarea lui "Joachimsthaler", bani al căror argint provenea din Valea- în nemţeşte "thal" - Joachim, din Cehia de astăzi).Dolarul spaniol este vechiul lor ban de argint de opt "Reali", emis de Imperiul Spaniol, după reforma din 1497, cu largă circulaţie în Europa, America şi Orientul Îndepărtat, devenind prima monedă internaţională, până spre sfârşitul secolului al XVIII-lea.Legea americană a sistemului monetar din 1857 l-a înlocuit, preluându-i, însă, însemnul Coloanelor lui Hercule (prezente pe dolarul spaniol), în cele două verticale ale $-ului care semnifică dolarul american.Coloanele lui Hercule reprezentau, în antichitate, limita lumii cunoscute (până unde Hercule a putut ajunge, în cursul celor douăsprezece munci), dincolo de care începe Hades-ul.Coloana nordică era stânca Gibraltar, cea sudică fiind, în unele variante, Monte Hacho din Ceuta (astăzi, oraş spaniol independent din nordul Africii, având un singur vecin - Marocul - care îl înconjoară).Tradiţia renascentistă a atribuit motto-ul "Nec plus ultra" (în latineşte, "Nimic mai mult") ca fiind înscris pe Coloanele lui Hercule - avertisment pentru navigatori să nu se avânte mai departe - prilejuindu-i împăratului Carol al V-lea (care a fost rege al Spaniei în anii de după descoperirea Americii) să stabilească deviza naţională a Spaniei: "Plus ultra".Adică, "Dincolo de limite".Astăzi, într-adevăr, finanţele spaniole se află dincolo de limite, acolo unde anticii localizau Infernul.

Dolarul spaniol, dincolo de limite

MAKEMacroeconomie / 17 august 2011

Patru zile înainte de Sfânta Marie Mare, restricţiile spaniole pentru muncitorii români au fost agreate post-factum de Comisia Europeană, la 11 august (ele intraseră în vigoare începând cu 22 iulie, căci Guvernul José Luis Rodríguez Zapatero nu a aşteptat girul european, care a fost acordat abia acum) - o măsură protecţionistă cu dublu efect: un efect electoral, în vederea alegerilor, programate în Spania pentru data de 20 noiembrie (românii stabiliţi în Spania reprezintă cea mai numeroasă comunitate de imigranţi - 861 de mii, în statisticile oficiale, întrecându-i pe marocani -, dar au o participare extrem de slabă la vot, de doar circa 2%, până în 5%); un efect economic, pentru contracararea şomajului spaniol (care a explodat la 21,3%, depăşind dublul mediei europene), în condiţiile uneia dintre cele mai mari vulnerabilităţi din Europa în privinţa datoriilor suverane, deşi Spania contează drept a cincea mare putere economică de pe Continent.

Conducerea SIF5 vrea mandat să negocieze cu Erste lichidizarea acţiunilor BCR

Ş.C.Piaţa de Capital / 17 august 2011

Conducerea SIF5 "Oltenia" vrea mandat din partea acţionarilor ca să negocieze cu conducerea Erste Bank mai multe modalităţi de lichidizare a deţinerii la BCR, precum vânzarea parţială a participaţiai la BCR către Erste, participarea SIF5 cu aport în natură constituit la din acţiuni BCR la la majorarea capitalului Erste sau schimb de acţiuni BCR contra acţiuni Erste, potrivit ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a SIF5, convocată pe 22 septembrie.

Profit cu 104% mai mare pentru Carbochim

Dragoş CarcigaPiaţa de Capital / 17 august 2011

Producătorul de discuri abrazive cu întrebuinţări multiple "Carbochim" Cluj (simbol CBC) a raportat în primele şase luni ale anului 2011 un profit net de 1,06 milioane lei, cu 104% în creştere faţă de primele şase luni ale anului trecut.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

Exporturile româneşti, promovate în SUA

C.P.Companii / 17 august 2011

Primul Centru de promovare a exporturilor româneşti în Statele Unite ale Americii, creat de Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) în parteneriat cu EXIMBANK, a fost lansat luni, 15 august, la Consulatul...

"Cargill" va cumpăra producătorul de furaje "Provimi"

F.A.Companii / 17 august 2011

Grupul american Cargill, cu activităţi în sectorul agricol, va cumpăra producătorul de furaje Provimi, cu operaţiuni şi în România, pentru 1,5 miliarde de euro, de la fondul de investiţii Permira, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Profitul "Avicola" Braşov a scăzut uşor

Profitul "Avicola" Braşov a scăzut uşor

OVIDIU VRÂNCEANUPiaţa de Capital / 17 august 2011 /

Compania Avicola Braşov, specializată în producţia cărnii de pasăre, a raportat la finele primului semestru al acestui an o cifră de afaceri în scădere cu 5,6% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 47,4 milioane de lei la 44,7 milioane...

"Electroargeş" şi-a sporit profitul cu 20%

MĂLINA BULAIPiaţa de Capital / 17 august 2011 /

Producătorul de electrocasnice "Electroargeş" Curtea de Argeş (simbol ELGS) a înregistrat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 4,3 milioane lei, cu 20,79% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Profit de 2,89 milioane de lei pentru "Romcarbon"

DRAGOŞ CARCIGAPiaţa de Capital / 17 august 2011 /

Producătorul de plăci, folii şi tuburi din material plastic "Romcarbon" Buzău (simbol ROCE) a înregistrat anul aceasta un profit brut de 2,89 milioane lei, comparativ cu perioada similară din 2010 când a raportat pierderi de 2,83...

Semnale greşite

Cornel CodiţăEditorial / 17 august 2011

Cornel Codiţă

Şoferii cu şcoală ştiu că anticiparea mişcării automobilului din faţă, mai ales în situaţiile cu probabilitate mare şi cu mai multe variante de schimbare a direcţiei de mers, este cheia siguranţei în trafic.

BNR a împrumutat 5 bănci cu 3,2 miliarde lei

Bănci-Asigurări / 17 august 2011

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat ieri cu 3,2 miliarde lei cinci bănci, printr-o operaţiune repo a cărei scadenţă a fost stabilită pentru 23 august, aceasta fiind cea mai mare sumă plasată de banca centrală după luna februarie, când a...

Finanţele au atras 700 milioane lei

Macroeconomie / 17 august 2011

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras ieri 700 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, la un randament mediu de 6,64%, peste cel plătit la licitaţia precedentă, de 6,34%.

REVISTA PRESEI 17.08.2011

Willy HomnerRevista Presei / 17 august 2011

ADEVARUL 

Noua criză loveşte Europa din toate părţile. Vezi cât pierd europenii

Economia Uniunii Europene a avut în intervalul aprilie-iunie cea mai slabă evoluţie trimestrială din ultimii doi ani, alimentând speculaţiile privind o nouă criză.

REVISTA PRESEI MONDENE - 17.08.2011

I. C.Revista Presei / 17 august 2011

Click 

Angelina Jolie, păzită de poliţie la cumpărături

Familia Jolie-Pitt s-a mutat de mai bine de două săptămâni în Londra, unde Brad filmează pentru noua sa ecranizare "World War Z".

REVISTA PRESEI INTERNATIONALE - 17.08.2011

V.R.Revista Presei / 17 august 2011

FINANCIAL TIMES 

Merkel şi Sarkozy promit să apere euro

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, au promis, ieri, să apere moneda euro prin consolidarea guvernanţei economice, chiar dacă economia...

UNSAR: Subscribed premiums fell 8.7% in Q1 2011

Elena Voinea (Translated by Cosmin Ghidoveanu)English Section / 17 august 2011

The 23 companies which are the members of the UNSAR (National Union of Romanian Insurance and Reinsurance Companies) reported total subscribed premiums of about 3.3 billion lei, down 8.7% (in nominal terms), compared to the same period of 2011,...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo