Expansiunea economiei Europei a încetinit peste estimări în trimestrul al doilea, pe fondul înrăutăţirii crizei datoriilor suverane din regiune.
Potrivit Biroului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), PIB-ul UE şi cel al zonei euro au crescut cu 0,2% în perioada aprilie - iunie 2011, comparativ cu trimes-trul întâi, când ambele regiuni au înregistrat un avans de 0,8%. Expansiunea este cea mai slabă de la momentul ieşirii zonei euro din recesiune, la finele lui 2009. Economiştii aşteptau o expansiune economică de 0,3%.
În ritm anual, creşterea a fost de 1,7%, după o expansiune de 2,5% în primul trimestru al anului curent.
Pentru comparaţie, economia Statelor Unite a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea, faţă de perioada ianuarie - martie, iar în ritm anual, avansul a fost de 1,6%.
• Economia Germaniei a stagnat
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, aproape a stagnat în trimestrul al doilea din anul curent. Biroul Federal de Statistică din Berlin a anunţat, ieri, că PIB-ul Germaniei (ajustat) a crescut cu 0,1% în perioada aprilie - iunie, comparativ cu trimestrul întâi, când a consemnat un avans de 1,3%. Economiştii anticipau că PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,5% în trimestrul al doilea. Comparativ cu intervalul aprilie - iunie 2010, economia germană a crescut cu 2,8%.
Evoluţia economiei germane este încă un semn că redresarea Europei este tot mai lentă.
Săptămâna trecută, Franţa anunţa că economia sa a stagnat în trimes-trul al doilea, iar în 5 august, Italia raporta un avans al PIB de 0,3%. Tot-odată, Spania a consemnat o creştere economică de 0,2% în perioada amintită, iar Austria - de 1%.
Specialiştii subliniază că economia Europei ar putea avea probleme în sensul redresării, date fiind reducerile de cheltuieli bugetare stabilite de guvernele din regiune.