REVISTA PRESEI 17.08.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 august 2011

ADEVARUL

Noua criză loveşte Europa din toate părţile. Vezi cât pierd europenii

Economia Uniunii Europene a avut în intervalul aprilie-iunie cea mai slabă evoluţie trimestrială din ultimii doi ani, alimentând speculaţiile privind o nouă criză. Cei mai optimişti analişti spun că ne aşteaptă cel puţin doi ani de creştere economică "anemică". Cei mai pesimişti susţin însă că există şanse să intrăm iar în recesiune. Epoca austerităţii din care Uniunea Europeană nu mai reuşeşte să iasă şi-a pus iar amprenta pe avansul economic. Media creşterii Produsului Intern Brut (PIB) în cel de-al doilea trimestru din cele 27 de state comunitare s-a ridicat la numai 0,2% faţă de primele trei luni ale anului, reprezentând astfel cea mai slabă evoluţie din 2009 şi până în prezent, potrivit datelor publicate ieri de ­Eurostat, agenţia oficială de statistică a UE. Comparativ cu perioada similară din 2010, media creşterii economice în UE se ridică la 1,7%.

Nu scapă nici Germania

Nici măcar Germania, cea mai mare economie comunitară, nu a scăpat, înregistrând un avans de numai 0,1% faţă de primele trei luni ale anului. Nemţii au pus rezultatele sub aşteptări pe seama balanţei comerciale negative (valoarea importurilor a depăşit-o pe cea a exporturilor), a consumului slab şi a volumului mic al investiţiilor în construcţii. Scăderea exporturilor a avut un cuvânt greu în ceea ce priveşte aceste cifre. Contracţia resimţită de Japonia în urma dezastrului din martie a afectat puternic exporturile Uniunii.

Reacţia burselor

Nici bursele nu au rămas indiferente. Publicarea datelor privind evoluţia PIB a determinat scăderi pe mai multe burse internaţionale. Cea de la Hong Kong încă tranzacţiona în momentul publicării datelor şi a închis ulterior în scădere cu 0,2%. Indicele Shanghai Composite a pierdut şi el 0,7 procente, după patru zile consecutive de creştere. Indicii europeni au fost însă primii care au reacţionat. FTSE Eurofirst 300, care urmăreşte evoluţia principalelor 300 de companii europene, a înregistrat o scădere de 1,1%. Indicele italian MIB a pierdut 1,7% din cauza temerilor legate de impactul pachetului de măsuri de austeritate introdus recent.

Încetinirea creşterii la nivel european ne va afecta şi pe noi.

"Depindem în mică măsură de cerere internă. Încetinirea pe plan internaţional va determina şi o dinamică mai slabă a pieţei exporturilor", arată profesorul de economie Daniel Dăianu. Evoluţia sub aşteptări a reaprins discuţiile privind reintrarea în recesiune. Cât de plauzibil este acest scenariu? "Există şanse de 50% să se întâmple acest lucru, însă nu cred că este inevitabil. Trebuie însă să se ia măsuri concrete, nu doar o amânare a problemelor", continuă Dăianu. Nu cred că vorbim însă de o nouă recesiune, ci de evoluţii mai slabe", crede Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României. La polul opus, statele cu cele mai mari creşteri economice din al doilea trimestru au fost Letonia şi Estonia, cu avansuri de 2,2%, respectiv 1,8% faţă de primele trei luni ale anului.

Merkel şi Sarkozy anunţă crearea unui guvern economic al UE

Pieţele financiare au stat toată ziua cu ochii pe întâlnirea de la Paris dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, în speranţa că vor anunţa măsuri suficient de puternice pentru a calma nervozitatea bursieră. Cei doi au anunţat că vor "un adevărat guvern economic european" - o suprastructură care să fie format din şefii de stat şi de guvern din statele Eurozonei. Structura ar urma să fie condusă, teoretic, de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Sarkozy şi Merkel au cerut tuturor celor 17 state care folosesc moneda europene să înscrie în Constituţiile proprii prevederi legate de echilibrul bugetar. Decizia ar trebui aplicată până vara următoare, relatează Reuters, pentru a împiedica statele să mai ajungă la deficite excesive şi să prevină, pe viitor, o altă criză a datoriilor.

Financial Times: România, singura surpriză pozitivă din Europa Centrală şi de Sud-Est

Dintre toate economiile din centrul şi sud-estul Europei, România a fost singura surpriză pozitivă, după ce statele europene şi-au anunţat astăzi evoluţia economică în trimestrul al doilea, se arată într-un articol publicat de Financial Times (FT) pe blogul său Beyond Brics. "România, care s-a luptat mai mult decât alte economii din regiune să iasă din recesiunea de după 2008, a însemnat singura surpriză pozitivă dintre toate cifrele de astăzi. Deşi creşterea anuală a trimestrului al doilea, de 1,4%, a fost mai mică decât cea înregistrată în primul trimestru, 1,7%, valoarea indicatorului a fost mult peste estimările de 0,8%", scriu jurnaliştii publicaţiei financiare.

Străinii, vinovaţi de problemele SUA

Preşedintele Obama a plecat prin ţară să le explice oamenilor cine e de vină pentru criză. Moody"s Analytics a modificat previziunile privind creşterea PIB-ului american pe termen scurt: 2% în a doua jumătate a anului, faţă de 3,5%, cât era precedenta estimare. Pierderea încrederii investitorilor şi a consumatorilor sunt principalele motive pentru această revizuire negativă a creşterii economice, a explicat Moody"s Analytics. Previziunile sunt în scădere şi pentru 2012, când PIB-ul real al SUA ar urma să crească cu 3% şi nu cu 3,5%. Încrederea consumatorilor americani a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, potrivit unui sondaj realizat de Reuters şi de Universitatea din Michigan.

Fitch a confirmat ratingul maxim "AAA" pentru SUA, cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a confirmat astăzi ratingul maxim al Statelor Unite, "AAA", cu perspectivă stabilă, transmite Reuters. Anunţul vine ca o gură de oxigen pentru cea mai puternică economie a lumii, după ce a fost retrogradată de Standard&Poor"s pe 5 august. "Confirmarea ratingului suveran la nivelul "AAA" reflectă faptul că principalii piloni ai solidităţii financiare ai SUA rămân intacţi, respectiv rolul pivotal în sistemul financiar mondial şi economia puternică, flexibilă şi diversificată, care furnizează baza veniturilor", au anunţat oficialii Fitch într-un comunicat. Potrivit agenţiei, flexibilitatea monetară şi a ratei de schimb valutar sporeşte capacitatea economiei americane de a absorbi şocurile şi de a se adapta situaţiilor potrivnice.

Lumea arabă explodează. La propriu

Siria, Libia, Irak şi Pakistan sunt scena unor violenţe fără precedent, dovedind că intervenţia Vestului în zonă a eşuat. Primăvara arabă care promitea democraţie, libertate şi prosperitate popoarelor s-a transformat într-o baie de sânge. Trupele dictatorului libian Muammar Ghadfi au lansat, ieri, pentru prima oară de la izbucnirea revoltelor (acum şase luni) rachete cu rază scurtă de acţiune de tip Scud împotriva rebelilor. Din fericire, racheta de producţie sovietică a ratat ţinta, nimerind în deşert, într-o zonă nelocuită.

CURENTUL

"Faraonul" Sawiris - sponsor mascat pentru campania electorală a lui Radu Mazăre

Într-o declaraţie televizată făcută luni seara, Mazăre a dat amănunte interesante despre sursa viitoarelor fonduri de campanie electorală, dar şi despre modalitatea în care va intra în posesia acestora. "Am un prieten foarte bun, dintr-o familie foarte bogată din Egipt, care şi face investiţii în România, prin compania Orascom. Familia se numeşte Sawiris. Sunt posesorii a 30 şi ceva de miliarde, iar prietenul meu mi-a spus când a fost aici, acum o lună şi jumătate, că s-a hotărât să-şi doneze o treime din avere. Şi mi-a zis aşa: banii ăştia nu sunt convins că vor ajunge către cei amărâţi, iar de la tine vor ajunge sigur. Te rog să mă ajuţi să-mi cheltui aceşti bani, ca să ajungă la oamenii amărâţi. Ceea ce şi va trebui să fac.

Lăzăroiu: sistemul de asistenţă socială, un sistem de mită electorală cu borderou

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că aproape 1.800 de dosare pentru alocaţia de sprijinire a familiei, din 3.977 verificate, erau fraudate, iar 63% dintre ele aparţin Uniunii Social Liberale (USL). "Am o veste bună pentru USL: au 63 la sută în sondaj. Dar am şi o veste proastă: au 63% din totalul fraudelor", a declarat Sebastian Lăzăroiu. El a precizat că, în urma centralizării datelor, s-a constatat că, din cele aproape 1.200 de dosare fraudate, 32% sunt din primării ale PSD, 26% din primării ale PNL, 5% din primării ale PC şi 28% - PDL. Ministrul a mai spus că problema aceasta vine din faptul că Inspecţia Socială nu funcţionează aşa cum ar trebui, fiind mult subdimensionată.

CURIERUL NATIONAL

Ce urme va lăsa noul val al crizei?

A devenit evident că noile turbulenţe economice mondiale nu vor ocoli ţara noastră. România ar putea reintra în recesiune, iar efectele vor fi mai dure decât până acum. Reducerea consumului, finanţarea şi şomajul vor fi doar câteva din problemele companiilor şi autorităţilor. Disensiunile create la nivel global de retrogradarea Statelor Unite ale Americii, criza datoriilor din Europa, cutremurul din Japonia din această primăvară şi suspiciunile legate de rezistenţa economiilor Italiei şi Spaniei au creat un nou "focar de infecţie" al economiei globale. Specialiştii spun că, dacă nu s-a pornit deja, cu siguranţă va fi un nou val de turbulenţe economice în întreaga lume.

Agricultura, singura şansă pentru o creştere economică de 1,5% în 2011

Economia a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru şi prima jumătate a anului. PIB a urcat cu 1,6% comparativ cu primul semestru din 2010. Chidesciuc (ING): Evoluţia poate fi explicată printr-o performanţă foarte bună în agricultură. Economia a înregistrat o creştere cu 0,3% în al doilea trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, faţă de jumătatea lui 2010, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu primul trimestru al acestui an, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,2% (date ajustate sezonier), conform primelor estimări "semnal" publicate de INS.

Ar trebui ca Guvernul SUA să majoreze taxele pentru bogaţi?

Buffett le-a cerut congresmanilor să înceteze să-i mai "răsfeţe" pe bogaţi şi să crească taxele pentru aceştia. Eric Toder, economist: Majorarea taxelor pentru bogaţi ar putea fi o piesă importantă din puzzle. Şi republicanii, şi conservatorii au criticat propunerea, în timp ce preşedintele Obama a aplaudat remarca miliardarului. Într-un editorial apărut în cotidianul American, Buffett spunea că a plătit taxe şi impozite de doar aproape 7 milioane de dolari, adică aproximativ 17% din veniturile sale. Acest procent, spunea el, este cel mai mic, comparativ cu cât au plătit angajaţii lui. Conform proiecţiilor făcute de Comitetul Mixt pentru impozitare, Oficiul pentru Buget al Congresului şi Trezoreria SUA, majorarea impozitelor pe toate cele trei paliere ar genera peste 500 miliarde de dolari în următorii zece ani, adică aproximativ o treime din totalul pe care Comitetul pentru Buget din Congresul American ar trebui să-l reducă.

EVENIMENTUL ZILEI

Dezaxatul care a îngrozit Timişoara: "Aşa mi-a venit!"

Aurel Mândrilă a atacat în cursul unei singure zile trei femei, pe care le-a înjunghiat cu un briceag. Încă nu este clar dacă el a omorât şi o prostituată, în noaptea de duminică spre luni. Cuţitarul care a înnebunit, ieri, Timişoara, pare de pe altă planetă. Individul a hăcuit trei femei în 10 ore, în diferite puncte din oraş, oferind o explicaţie-şoc: "Aşa mi-a venit!". Îl cheamă Aurel Mândrilă, are 33 de ani, este dintr-un sat din Mehedinţi iar poliţiştii au oferit, lapidar, înaintea închiderii ediţiei tipărite, o informaţie lămuritoare: a mai făcut închisoare, comiţând un omor.

Am îngropat recesiunea. Vezi cât a crescut economia în trimestrul doi

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,2% în al doilea trimestru al anului faţă de cel anterior, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din 2010, economia a înregistrat o creştere cu 1,4% pe serie brută şi cu 0,3% pe serie ajustată sezonier, potrivit INS. Rezultatul este conform aşteptărilor analiştilor locali, care estimau pentru trimestrul doi un avans al produsului intern brut cu 0,2 - 0,3% faţă de cele trei luni anterioare. Acesta este al treilea trimestru consecutiv de creştere pentru PIB. În trimestrul unu din 2011, economia a înregistrat un avans de 0,7% faţă de ultimele trei luni din 2010 şi de 1,7% faţă de trimestrul unu 2010.

ACUZAŢII: 2.000.000 de români fură asigurările sociale

Din cei opt milioane de asistaţi social din România, circa două milioane primesc în mod fraudulos ajutoarele, potrivit ministrului Muncii. Primeau ajutoare de la stat "pentru susţinea familiei" cu toate că aveau maşini şi tractoare noi, munceau în străinătate şi deţineau numeroase terenuri. Alţii au beneficiat de sprijin de la primării pentru încălzire fără să prezinte acte din care să rezulte ce venituri au sau fără a fi vreodată vizaţi de anchete sociale. Toate aceste nereguli au fost depistate de inspectorii sociali în numeroase judeţe din ţară. Din cele opt milioane de asistaţi sociali, aproximativ două milioane primesc ajutoare în mod fraudulos, spune ministrul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale, Sebastian Lăzăroiu.

FINANCIARUL

Strategia fiscal-bugetara nu prevede masuri pentru un mediu de afaceri predictibil

.Constatarea apartine mai multor reprezentanti ai Opozitiei, cat si Consiliului Fiscal. Documentul a fost adoptat cu o intarziere de 72 de zile fata de termenul prevazut de legislatia in vigoare. Cabinetul Boc a adoptat strategia fiscal-bugetara (SFB) 2012-2014 cu o intarziere de peste doua luni fata de termenul legal admis. Legea responsabilitatii fiscale prevede ca ,,pana la data de 30 mai a fiecarui an, guvernul, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, va aproba strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii trei ani". Pe 10 august, ministrul de Finante a anuntat ca documentul a fost adoptat, dar nu a aratat din ce cauza decizia a fost luata la 72 de zile de la expirarea termenului.

Noua conducere a FMI nu este de acord cu vechile politici: austeritatea excesiva sufoca economia

Directoarea celui mai mare creditor al Romaniei explica de ce taierile bugetare se pot transforma in vesti proaste pentru pietele de capital. Evolutia slaba a economiei europene in T2 pune o presiune suplimentara asupra crizei datoriilor. Christine Lagarde, directoarea Fon­dului Monetar International, le cere guvernelor statelor dezvoltate sa dubleze masurile de austeritate cu masuri de sprijinire a cresterii economice, pentru a evita perspectivele unui nou val de recesiune. In esenta, mesajul spune ca problema datoriilor suverane nu trebuie sa sufoce cresterea economica.

Analistii: O crestere a PIB sub 3% nu va fi resimtita de populatie

Romania a avut in T2 cel mai slab avans anual din UE. Tara noastra a avut cea mai slaba crestere economica din UE in trimestrul al doilea, raportat la aceeasi perioada a anului trecut, de 0,3%. PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 1,7%, dar si-a incetinit semnificativ dinamica fata de primele trei luni ale anului, potrivit datelor Eurostat. Economia Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,3% in al doilea trimestru comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar in primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, fata de jumatatea lui 2010, potrivit rezultatelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Pe serie bruta, Produsul Intern Brut a fost in al doilea trimestru cu 1,4% mai mare fata de cel din ­aprilie-iunie 2010, usor sub cresterea din primul trimestru, de 1,7%.

Corectiile de la BVB au diminuat cu 53 mil. euro averea SIF-urilor si a FP

SIF-urile se tranzactioneaza la discounturi de pana la 70% fata de valoarea unitara, in timp ce FP este mai ieftin cu 60%. In conditiile in care majoritatea actiu­nilor cotate la Bursa de Valori Bucu­resti (BVB) au inregistrat corectii in luna iulie, activele celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea au inregistrat pierderi pentru a doua luna consecutiv. Cu toate acestea, actiunile SIF si FP sunt in continuare mult subevaluate, in conditiile in care se tranzactioneaza cu discounturi de pana la 70% fata de valoarea unitara a activului net.

Productii uriase la grau si secara, intermediarii au beneficiile cele mai mari

Ministerul Agriculturii recunoaste ca cifrele din teritoriu nu coincid cu cele ale MADR. Productia de grau si secara obtinuta de pe 99% din suprafata recoltata (peste 1.955.000 de hectare) a depasit 7,12 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare fata de estimarile pentru acest an, releva datele centralizate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in 10 august. Randamentul obtinut a depasit 3.645 kg la hectar, fata cele 3.394 kg/ha prognozate de MADR. "Din pacate, trebuie sa spun ca nu fermierii si, in final, consumatorii vor beneficia de aceasta productie buna. Pentru ca produ­catorii nu au spatii de depozitare. Iar astfel de anunturi, cu productii-record, au facut sa creasca chiriile la silozuri cu 20%-30%.

Efectul neasteptat al globalizarii: Marile concerne au fost depasite de companii locale

Pentru prima data, mari branduri occidentale, precum Coca-Cola, Nescafe, Nivea sau Persil, se confrunta cu o reala concurenta. Firme din Brazilia, India, China sau Rusia isi adjudeca tot mai mult din cotele de piata ale celor internationale. Acum, scopul lor este de a se extinde pe pietele vestice. Mult timp, globalizarea a cunoscut o singura directie. Parea ca nimic nu poate opri marsul triumfator al marfurilor occidentale de larg consum in tarile cu economie in curs de dezvoltare. Pe de alta parte, in progresul lor economic, Brazilia, Rusia, India si China, respectiv tarile din asa-numitul grup BRIC, au dorit sa obtina marci de referinta pe segmentul dominat de branduri pre­cum Coca-Cola, Nescafe, Gillette, Danone sau Nivea.

Marii producatori de hartie de ziar anunta cresterea preturilor cu 50 euro/tona

Norske Skog, Stora Enso si Abitibibowater au finalizat primele sase luni cu afaceri pe plus cu pana la 11%. In prima jumatate a anului cererea in Europa s-a majorat cu 30%. Oficialii companiilor americane sustin ca oferta de pe piata a ramas neschimbata inca de anul trecut. Compania norvegiana Norske Skog, unul dintre cei mai mari producatori de hartie de ziar din Europa, a finalizat primele sase luni ale anului cu venituri operationale de 9,13 miliarde de coroane norvegiene, o crestere de doar 1% fata de perioada similara a anului trecut. Veniturile operationale generate din vanzarile de hartie de ziar au avut insa un avans de 10% in primul semestru (S1 2011) fata de perioada similara din 2010, pana la 5,99 miliarde de coroane norve­gi­ene. "Cererea la nivel global pentru har­tia de ziar standard a scazut cu apro­xi­mativ 2% in perioada ianuarie-iunie 2011 in com­paratie cu perioada similara a anului trecut.

JURNALUL NATIONAL

Strategie fără viziune şi buget fără venituri

Este necesar ca strategia fiscal bugetară pentru 2012-2014 să fie prudentă. Abordarea de reducere a cheltuielilor bugetare are temei, dar nu poate sprijini singură bugetul. Strategiei îi lipseşte tocmai strategia, în sensul că nu reflectă nici o viziune de dezvoltare, iar bugetului îi lipsesc veniturile, în sensul că nu este prevăzută nici o măsură solidă de creştere sustenabilă a acestora. Guvernul se luptă cu deficitul bugetului de pensii pe care tot el l-a creat parţial prin introducerea pensiei minime garantate în 2009 şi prin tăierea salariilor (implicit şi a veniturilor din contribuţiile de asigurări sociale) în 2010. Guvernul se luptă cu inflaţia pe care tot el a creat-o prin creşterea TVA. Dar Guvernul nu are nici un instrument credibil de construcţie. FMI ne-a spus că trebuie să tăiem, dar nu ştim ce să punem în loc.

Becali rade patru hectare din pădurea Băneasa pentru a construi un hotel, o biserică şi o bază sportivă

Patronul Stelei, Gigi Becali a anunţat că intenţionează să defrişeze o porţiune importantă din Pădurea Băneasa, unde deţine 10 hectare, pentru a face o bază de pregătire pentru Steaua, dar şi un hotel, o biserică şi un mic spital. Becali a făcut deja primul pas, trimiţând proiectul spre aprobare la Romsilva şi a explicat, la Realitatea TV, că în locul celor patru hectare de pădure pe care le va defrişa va planta 20, deşi, conform legii, ar trebui să planteze o suprafaţă de numai trei ori mai mare, respectiv 12 hectare. Planul lui Becali include şi construirea unui mic spital, a unui hotel, la care o cameră va costa 1.000 de euro pe noapte, dar şi "cea mai frumoasă biserică din România, care va fi placată cu aur. Nu contează cât va costa, 10-20 de milioane de euro".

Emil Boc în China: "Excelenta colaborare politică trebuie să fie fructificată şi în plan economic"

România a făcut un prim pas spre normalizarea relaţiilor bilaterale cu China, un pas care depăşeşte nivelul declaraţiilor protocolar-diplomatice. Vizita de cinci zile a premierului Emil Boc şi a miniştrilor Economiei, Afacerilor Externe şi Transporturilor în China, dincolo de rolul economic declarat, al rezultatelor care au şansele unui orizont de concretizare, rămâne în limitele unui eveniment care, la nivel oficial, de reprezentare, lasă de aşteptat. În condiţiile în care premierul român prezintă, în China, drept succese politice tăierile salariilor şi pensiilor, pentru a salva mediul economic (!?!), ar fi interesant de ştiut care sunt efectele în ţara care nu impozitează nici un venit până la suma de 500 de euro, tocmai pentru a ajuta populaţia.

NATIONAL

Voiculescu vrea taxa pe Antene de la USL

Marian Vanghelie stia ce spune atunci cand acuza "nesimtirea" si "pretentiile exagerate" emise de conservatori in ceea ce priveste candidaturile USL. Mic si deloc voinic in sondaje, PC are in schimb pretentii mari cand vine vorba despre impartirea locurilor pe listele USL. Este inacceptabil ca PC sa nu aiba si el cota parte in cazul primariilor mari (orase municipii de judet - n.r.) si al presedintiilor de Consilii Judetene, considera deputatul conservator Sergiu Andon. "Nu degeaba s-au pus Antenele in slujba lui Antonescu", comenteaza acid vocile rebele din USL. Care adauga si ca este normal ca Voiculescu sa-si ceara acum partea, dar nu din cota pesedistilor, ci din a liberalilor mult promovati pe micile lui ecrane.

Vezi de ce o sa ajungi pensionar fara pensie

Analizele Bancii Mondiale si ale altor foruri financiare, care apreciaza necesara pensionarea la varsta de 70 de ani pentru ca sistemul de asigurari sociale sa mai poata functiona, sunt bazate exact pe tabelele de mortalitate din care cursedeguvernare.ro a extras datele. Oarecum din fericire, cifrele nu prea sunt cunoscute de catre marele public. A cotiza aproape o jumatate de secol pentru a mai primi pensie timp de numai 12 ani -cu doar 77% sanse de a mai fi in viata- nu pare o perspectiva prea roza. Deja, pana la 55 de ani se "pierde" pe drum o zecime din populatia activa si doar o cincime ajunge la 63 de ani.

Obama, in "Turneul mizeriei", cu autobuz de doua milioane de dolari

Cu credibilitatea la pamant si republicanii in carca, Obama a plecat in campanie electorala cu "Autobuzul Nr.1", de peste doua milioane de dolari. Barack Obama a inceput un turneu de trei zile la bordul unui autocar ultradotat. Autobuzul "Bestia neagra", numit astfel dupa limuzina prezidentiala, a fost achizitionat de la compania Hemphill Brothers Coach din Whites Creek, Tennessee, impreuna cu un altul, pentru candidatii republicani din campania prezidentiala din 2012, ca sa nu se simta ofensati.

Romanii ii "inarmeaza" pe americani

Cererea de pistoale mitraliera si pusti semiautomate de pe piata americana tine pe linia de plutire industria romaneasca de armament. Fabricile de armament din Romania reusesc sa castige cateva milioane de euro pe an din exportul catre clientii din Statele Unite, pistoalele mitraliera si pustile semiautomate fiind la mare cautare. Numai in trimestrul trei al anului 2010, exporturile romanesti de arme catre SUA s-au ridicat la 3,48 milioane de euro.

PUTEREA

Cum se fac banii peste noapte

În timp ce unii investitori la bursă încearcă din răsputeri să facă profit în aceste perioade tulburi, politicienii de pe piaţa de capital pot câştiga cu uşurinţă bani frumoşi doar din informaţiile pe care le cunosc sau deciziile pe care le vor lua. Cu toate că ar putea utiliza anumite informaţii privilegiate prin care îşi pot umfla conturile, legislaţia le dă dreptul demnitarilor să joace la Bursă fără probleme. Până în momentul de faţă nu s-a luat nici o măsură în acest sens şi este greu de crezut că situaţia se va schimba. Printre oamenii cu conexiuni politice care sunt implicaţi în bursă prin diverse societăţi îi avem pe Dan Voiculescu, Verestoy Attila,Sorin Blejnar, Vasile Blaga.

Costuri uriaşe la fostele credite cu buletinul

Persoanele nevoite să-şi schimbe frigiderul, maşina de spălat sau televizorul, care nu dispun de economii, trebuie să treacă adevărate teste de rezistenţă pentru a reuşi să facă o achiziţie în rate. La numai doi ani şi jumătate după celebrul credit cu buletinul, clienţii magazinelor de electrocasnice obţin credite în condiţii extrem de anevoioase şi la costuri exorbitante. Comparativ cu perioada în care orice om putea intra într-un magazin de electrocasnice doar cu buletinul şi să plece cu un frigider, un televizor şi o maşină de spălat, situaţia din prezent este total diferită. Astfel, pentru a obţine un credit pentru un frigider, de exemplu, o persoană are nevoie de aproape la fel de multe acte ca pentru un credit imobiliar.

Un milion de euro, evaluarea la CFR Marfă

Strategia guvernamentală de privatizare a companiei CFR Marfă aduce cel puţin un milion de euro în conturile "băieţilor deştepţi" din imobiliare înainte de a genera orice venit pentru Ministerul Transporturilor. Din cei 5,2 milioane de euro alocaţi de Ministerul Transporturilor pentru privatizarea CFR Marfă şi TAROM, aproximativ un milion de euro vor fi cheltuiţi numai pentru evaluarea activelor aflate în subordinea operatorului feroviar de marfă. Aceşti bani se adaugă altor câteva milioane de euro cheltuite în anii trecuţi de Ministerul Transporturilor pentru strategii de privatizare, evaluări şi actualizarea patrimoniului.

ROMANIA LIBERA

Continuă povestea de succes a Germaniei?

În timp ce ţările din sudul Europei se confruntă în continuare cu criza financiară, guvernul de la Berlin se bucură de o vară liniştită - iar populaţia este încrezătoare că bunăstarea va continua şi în anii următori; totuşi, "miracolul" german ar putea fi tulburat de creşterea prea înceată a consumului. Un articol recent din prestigiosul cotidian american The New York Times, intitulat "Deocamdată, Germania zboară deasupra furtunii economice", laudă performanţele ţării aflate nu numai geografic în centrul Europei. Într-adevăr, mulţi indicatori sunt pozitivi; astfel, rata şomajului în luna iulie era de numai 7%, iar doar 9,1% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani nu aveau un loc de muncă - în timp ce media europeană este de 20,5%.

O invazie extraterestră ar salva lumea

Paul Krugman, analist, eseist şi publicist, câştigător al premiului Nobel pentru economie în 2008, a declarat într-o intervenţie televizată că un atac extraterestru ar obliga acum forţele economice suverane să se coalizeze şi să depăşească situaţia economică mondială. "Dacă am descoperi că, de exemplu, extratereştrii plănuiesc să ne atace şi este nevoie de construcţii de apărare pentru a contracara ameninţarea anti-pământeană, iar inflaţia şi deficitul bugetar vor ocupa locul al doilea al preocupărilor noastre, criza s-ar sfârşi în 18 luni," a spus Krugman. Acesta a discutat despre măsurile necesare la nivel mondial pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare împreună cu economistul Ken Rogoff de la Universitatea Harvard în cadrul emisiunii "Fareed Zakaria GPS" pe postul britanic de televiziune CNN.

ZIARUL FINANCIAR

Ce spune analiza detaliată a 60 de companii de pe Bursă? Cumpăraţi acum!

Acţiunile de pe piaţa reglementată a BVB sunt mai ieftine raportat la profiturile pe care le-au făcut în ultimul an în medie cu 22% faţă de acum trei luni, în urma scăderilor puternice ale cotaţiilor din ultimele săptămâni şi rezultatelor în creştere din trimestrul al doilea. Acţiunile de la bursă se tranzacţionează în prezent la multiplii de profit aferenţi ultimelor patru trimestre, de circa 9,1, comparativ cu 11,7, indicatorul PER (n.red. - preţ raportat la profit/acţiune) agregat la nivelul pieţei din urmă cu trei luni, arată datele publicate pe bursă.

Mitul sutelor de mii de joburi aduse de noul Cod al muncii, spulberat de Statistică: Doar 54.000 de noi joburi în mai şi iunie, nu 600.000

Să numeri locurile de muncă doar prin contractele nou semnate şi nu prin diferenţa de sold este ca şi cum o persoană şi-ar măsura economiile numai prin banii câştigaţi, nu şi prin cei cheltuiţi. Cele aproape 600.000 de noi contracte de muncă aduse în două luni de schimbările noului Cod al muncii au stârnit curiozitate, scepticism şi neînţelegeri în rândul angajatorilor, pentru că nicio companie mare nu a anunţat în ultima perioadă că face angajări masive, la fel cum nici economia nu şi-a revenit în aşa fel încât IMM-urile din toată ţara să dea drumul la angajări. ZF mai explică încă o dată modul în care se calculează numărul de salariaţi şi de ce numărul de contracte de muncă nou-încheiate nu reflectă numărul de joburi create efectiv în economie.

Petrom negociază dur cu statul prelungirea căutărilor de petrol din 10 perimetre

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, va afla în mai puţin de o lună dacă mai poate continua căutările după petrol şi gaze pe 10 perimetre, compania fiind în plină negociere cu autorităţile române pentru a obţine un răgaz de trei ani pentru explorări în zonele respective. Activitatea de exploare şi pro­ducţie de hidrocarburi este principalul centru de profit al Petrom, această divizie fiind de altfel şi zona în care s-au concentrat cele mai mari investiţii ale companiei de la privatizarea din 2004, valoarea acestora fiind de peste 4,4 mld. euro.

BNR intervine pe piaţă să calmeze dobânzile la lei

Cinci bănci au împrumutat ieri de la BNR 3,2 mld. lei (762 mil. euro) pentru o săptămână în cadrul celei mai consistente operaţiuni repo (lichidităţi contra titluri de stat) organizate de banca centrală anul acesta. Finanţarea s-a realizat la dobânda de politică monetară de 6,25% pe an. Intervenţia BNR pe piaţa monetară a avut loc în contextul în care dobânzile se situau şi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de ieri peste pragul de 6% indiferent de scadenţă, marcând o creştere de pâ­nă la 0,7 puncte procentuale faţă de începutul lunii. Observatorii pieţei nu se aşteptau ca BNR să injecteze o sumă atât de mare, iar aceasta să fie împărţită de cinci bănci.

Familia Bush se află în spatele a mai mult de jumătate din datoria SUA

Deşi a explodat în ultimii ani, Statele Unite au avut încă de la crearea ţării datorie publică, iar creşterile acesteia pot fi adesea corelate cu războaiele în care s-a implicat ţara. Astfel, SUA s-au îndatorat în timpul Războiului de Inde­pendenţă (1775-83). Creşteri accentuate ale datoriei au fost observate în preajma Războiului din 1812 cu Imperiul Britanic, a Războiului Civil (1861-1865) şi a Primului Război Mondial (1914-1918). Datoria a urcat puternic, de asemenea, din cauza programelor sociale implementate în timpul Marii Depresiuni din anii 1930 şi a implicării SUA în cel de-al Doilea Război Mondial. Actuala datorie a Statelor Unite, de peste 14.300 miliarde dolari, poate fi atribuită în cea mai mare parte perioadelor în care SUA erau conduse de preşedinţi republicani (Ronald Reagan, George H. W. Bush şi George W. Bush - peste 66% din total), conform The New York Times.

Kenneth Rogoff, Harvard University: Este nevoie de o inflaţie de 4-6% vreme de mai mulţi ani pentru a absorbi enormele deficite ale statelor

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard University relansează dezbaterea asupra reducerii datoriilor statelor prin inflaţie, în două articole publicate în ultimele zile în cotidianul economic francez Les Echos şi în Liberation: "Pentru că datoria este problema numărul 1, numărul 2 şi numărul 3 a Statelor Unite ca şi a Europei, fiind obstacolul principal în calea creşterii economice, este nevoie de o inflaţie de 4-6% vreme de mai mulţi ani" pentru a reduce aceste datorii. Această teză contrazice însă dogma băncilor centrale care îşi fixează ca ţinte să nu depăşească anumite limite ale inflaţiei. În aceeaşi vreme, teza ar putea fi seducătoare pentru unii, pentru că majorarea preţurilor ar creşte veniturile statelor prin impozitele indirecte, lucru ce le va permite să-şi ramburseze mai uşor împrumuturile.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb