ZIARUL BURSA

24 iunie 2021
Ediţia din 15.08.2024
O lume într-o cămaşă

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI O lume într-o cămaşă

DAN NICOLAIECultură / 24 iunie 2021

DAN NICOLAIE

Sărbătorind ia, ne sărbătorim pe noi şi tradiţiile noastre. Puţine sunt lucrurile care spun atât de coerent o poveste despre acest neam precum o face această cămaşă, care conţine alb, negru şi când e cazul şi alte culori. Modelul iei este precum cel al vieţii, cu linii drepte, dar şi cu multe curbe, care urcă sau coboară, fiecare fiind unic în felul său.

"Cererile pentru ia românească vin din toate zonele lumii"

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI "Cererile pentru ia românească vin din toate zonele lumii"

A consemnat Emilia OlescuCompanii / 24 iunie 2021

(Interviu cu Cristina Chiriac, fondatoarea "Flori de Ie" şi preşedinta CONAF) 

Reporter : Cu ce sentiment serbează "Flori de ie" Ziua universală a Iei, după mai bine de un an de pandemie şi reguli restrictive?

Cristina Chiriac: Astăzi, mai mult ca oricând, ne bucurăm de...libertate! Au fost momente dificile pentru fiecare dintre noi, însă asta nu ne-a împiedicat să sperăm că lucrurile vor reveni într-o bună zi la normal şi iată-ne acum puşi faţă în faţă cu o nouă normalitate.

"Avem nevoie de o altă viziune pentru abordarea meşteşugului şi artizanilor"

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI / ANDREEA TĂNĂSESCU, FONDATOAREA LA BLOUSE ROUMAINE: "Avem nevoie de o altă viziune pentru abordarea meşteşugului şi artizanilor"

A consemnat Alina VasiescuCompanii / 24 iunie 2021

"Mulţi artizani au plecat din ţară din cauza pandemiei" "Interesul pentru ie este foarte mare, atât în ţară, cât şi în exterior, şi depăşeşte capacitatea noastră de producţie" 

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră ia?

Andreea Tănăsescu: Pentru mine, ia este legătura cu mama, bunica, străbunica şi cu toate femeile românce care au dat lumii această operă de artă.

Reporter: Cum sărbătoriţi în acest an Ziua Universală a Iei, după o perioadă de mai bine de un an marcată de restricţii pe fondul pandemiei?

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI Expoziţie de artă populară la Roma

O.D.Cultură / 24 iunie 2021

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în 48 de ţări, peste 100 de oraşe din întreaga lume. Cu această ocazie, Accademia di Romania in Roma, Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte "Carmen Saculare" - Neamţ, în parteneriat cu Ambasada României la Roma, organizează în perioada 24-26 iunie evenimentul "Ziua Universală a Iei Sărbătorită la Roma".

Tradiţii româneşti şi expoziţie de ii la Casa Timiş din Prahova

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI Tradiţii româneşti şi expoziţie de ii la Casa Timiş din Prahova

O.D.Cultură / 24 iunie 2021

Iubitorii portului popular sunt aşteptaţi să se bucure de Ziua Universală a Iei zi la Casa Timiş, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare să descopere tradiţiile în cadrul unei expoziţii de ii. Organizatorii au rezervat mai multe surprize pentru vizitatori: "Ziua Iei a intrat în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, fiind sărbătorită atât de ambasadele României, cât şi de misiunile di­plomatice din Ro­mânia.

Datoria în marjă din pieţele americane a crescut în mai cu 1,7% şi se îndreaptă către trilionul de dolari

UN NOU RECORD Datoria în marjă din pieţele americane a crescut în mai cu 1,7% şi se îndreaptă către trilionul de dolari

Mihai GongoroiMacroeconomie / 24 iunie 2021

Datoria în marjă din pieţele americane, sumele împrumutate de investitorii de pe Wall Street de la brokeri pentru a specula pe pieţele financiare, a urcat în luna mai cu 1,7%, echivalentul unei creşteri de 14,4 miliarde de dolari, la un nou record absolut de 861,62 miliarde de dolari, de la 847,2 miliarde în aprilie şi 822,6 miliarde de dolari în martie, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare a Industriei Financiare din Statele Unite (FINRA). Aceasta a fost a 14-a lună consecutivă de creştere pentru datoria în marjă, iar iunie se prefigurează a 15-a, în condiţiile în care pentru iunie se înregistrează deja o creştere de 1,2%.

FLORIN DĂNESCU, PREŞEDINTELE EXECUTIV AL ARB: "Băncile vor rămâne principalul finanţator al economiei româneşti"

A.I.Bănci-Asigurări / 24 iunie 2021

"Media europeană a intermedierii financiare ca pondere a activelor în PIB este de peste 200%, în timp ce a noastră este de aproape 50%" 

Industria bancară este şi va rămâne principalul finanţator al economiei romaneşti, 76% din activele financiare ale ţării noastre fiind acoperite de bănci, a spus ieri Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul unui seminar despre intermedierea financiară.

Sânzienele "vin" la Muzeul Satului şi sărbătoresc ia

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI Sânzienele "vin" la Muzeul Satului şi sărbătoresc ia

O.D.Cultură / 24 iunie 2021

Muzeul Satului a pregătit noi surprize plăcute pentru toţi vizitatorii care îi trec porţile. O zi specială cum este cea de Sânziene, în care este sărbătorită şi ia nu putea trece neobservată. "La porţile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului" este evenimentul care va readuce în atenţie tradiţii şi obiceiuri precum "împletirea coroniţei din flori de Sânziene şi aruncarea ei pe casă, dar şi portul unei cămeşi şi descifrarea simbolurilor cusute pe ea".

Sorin Ioniţă, preşedintele think-thank-ului Expert Forum (EFOR): "Avem nevoie de foarte mult ajutor ca să construim capacităţi în societatea noastră, în mediul nostru academic, în ţările noastre în general ca să înţelegem China".

SORIN IONIŢĂ, PREŞEDINTELE EXPERT FORUM: "Trebuie să îmbunătăţim cooperarea cu Taiwan"

Mihai GongoroiMacroeconomie / 24 iunie 2021

România trebuie să îmbunătăţească cooperarea cu Taiwan dacă doreşte să înţeleagă China şi dacă doreşte să aibă o voce relevantă la masa europeană când se vor lua decizii mari cu privire la China, a afirmat Sorin Ioniţă, preşedintele think-thank-ului Expert Forum (EFOR), în cadrul unei conferinţei Europa de Est şi Republica China (Taiwan). Conferinţa a încercat de altfel să aducă aproape oficiali şi experţi din România şi Taiwan. Conform lui Sorin Ioniţă, potenţialul de cooperare între ţările din Europa de Est, respectiv zona Mării Negre, şi Taiwan este subexploatat, iar vizibilitatea aces­tei ţări în regiunea noastră e scăzută.

SPECTATORI "MUŢI" Restricţii multiple la JO

O.D.Sport / 24 iunie 2021

Organizatorii Jocurilor Olim­pice de la Tokyo au început să anunţe măsurile care vor fi luate pentru desfăşurarea competiţiei de luna viitoare. Aşa cum era de aşteptat lista cu restricţii este foarte lungă. Fără festivism, fără alcool, fără îmbrăţişări, fără aclamaţii, fără autografe, au anunţat organizatorii "Jocurilor Olimpice Pandemice", cu o lună înainte de ceremonia de deschidere.

Eveniment automobilistic dedicat exclusiv doamnelor şi domnişoarelor

O.D.Sport / 24 iunie 2021

Glumele cu femei la volan nu îşi au rostul la Campionatul Naţional Women Rally - Bosch Car Service 2021, care debutează în acest weekend cu Trofeul Casa Auto Timişoara. Primul eveniment automobilistic din acest an, dedicat exclusiv doamnelor şi domnişoarelor, a strâns pe lista de start peste 60 de concurente şi 48 de maşini, un număr record pentru etapa Women Rally desfăşurată pentru al treilea an la rând în Timişoara.

Ministrul Energiei din guvernarea Cioloş, urmărit penal

I.Ghe.Anticorupţie / 24 iunie 2021

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, ieri, ministrului justiţiei, Stelian Ion, aprobarea cererii de urmărire penală a lui Victor Grigorescu, fost ministru al energiei în guvernul Cioloş, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Cererea de urmărire penală a fost înaintată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Victor Grigorescu este acuzat de fals în formă continuată în declaraţia de avere, în dosarul penal nr. 261/P/2018 instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Gyula Fabian, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului

Gyula Fabian, avizat favorabil pentru funcţia de Avocat al Poporului

George MarinescuPolitică / 24 iunie 2021

Pentru a deveni Avocat al Poporului, Gyula Fabian trebuie să treacă de votul plenului Parlamentului Gyula Fabian: "Consider că supremaţia Constituţiei se opreşte acolo când intră în contradicţie cu dreptul Uniunii Europene" 

Gyula Fabian, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului a fost avizat, ieri, favorabil, cu majoritate de voturi de comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor.

OPINII Pe cine (mai) sperie valul patru?

Cristian DogaruMiscellanea / 24 iunie 2021

În condiţiile în care numărul de noi infectări s-a redus în România la sub 100 zilnic, iar numărul vaccinărilor cu prima doză a scăzut, la rândul său, la sub 10.000 pe zi, tot mai multe voci încearcă să ne convingă că răul nu a trecut, ba, mai mult, ne pândeşte amplificat sub forma valului patru al pandemiei, după modelul Indian. Iar recrudescenţa cazurilor noi din Marea Britanie sau Rusia ar demonstra acest fapt.

"Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei iraţionale"

MUGUR ISĂRESCU, BNR: "Nu propunem o stimulare a creditării spre zona exuberanţei iraţionale"

A.I.Bănci-Asigurări / 24 iunie 2021

"Avem dobânzi scăzute şi probabil vor rămâne scăzute" 

Banca Naţională a României (BNR) nu doreşte o creştere rapidă a creditării în ţara noastră, care să se încheie cu o explozie a creditelor neperformante şi cu acuze adresate băncilor pentru un aşa-zis comportament înşelător, a precizat ieri Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul unui seminar pe tema intermedierii financiare.

PRIN IMPLEMENTAREA PROIECTULUI "EUROPA VERDE - TEHNOLOGII EFICIENTE PENTRU FABRICAREA DE PRODUSE INOVATOARE ŞI ECOLOGICE" Promateris şi-a crescut cifra de afaceri cu 53%, până la 26 milioane euro

G.M.Companii / 24 iunie 2021

Compania Promateris se apropie de finalizarea proiectului "Europa Verde - Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice", finanţat prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România".

Demarat în anul 2019 în parteneriat cu compania norvegiană BioBag International, pe baza unui contract încheiat cu Innovation Norway privind primirea unui ajutor financiar de 950.000 de euro, proiectul a vizat investiţii în realizarea de pungi compostabile pentru raioanele de fructe şi legume din cadrul supermarketurilor, folii subţiri compostabile pentru scutece şi folie de mulcire folosită în agricultură. De asemenea, proiectul a avut în vedere şi dezvoltarea cooperării de afaceri dintre România şi Norvegia, fiind semnat şi un acord de parteneriat cu compania norvegiană BioBag, în vederea transferului de cunoştinţe şi a exportării de produse compostabile realizate în România.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro a crescut la 4,9259 lei

Julia PandiBănci-Asigurări / 24 iunie 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,06 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9259 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 17:30, un euro era tranzacţionat la 1,1956 dolari, în apreciere cu 0,15%...

 MACRO NEWSLETTER 24 iunie 2021

MACRO NEWSLETTER 24 iunie 2021

Macroeconomie / 24 iunie 2021

Activitatea în sectorul privat din Franţa a înregistrat o expansiune sub aşteptări în iunie 2021, pe fondul temperării creşterii în sectorul industrial. Indicele agregat al activităţii a crescut până la 57,1 puncte, de la 57 de puncte în luna...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo