Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, ieri, ministrului justiţiei, Stelian Ion, aprobarea cererii de urmărire penală a lui Victor Grigorescu, fost ministru al energiei în guvernul Cioloş, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Cererea de urmărire penală a fost înaintată de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Victor Grigorescu este acuzat de fals în formă continuată în declaraţia de avere, în dosarul penal nr. 261/P/2018 instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
Victor Grigorescu a fost în centrul unei controverse încă de la începutul mandatului său din cauza unor venituri de aproape 800.000 de lei pentru un site închiriat unei companii offshore. Este vorba despre site-ul monitoreu.com, despre care Grigorescu a spus că ar fi o platformă online dedicată politicilor europene, care la acel moment nu era funcţional.
Problema a apărut deoarece sumele rezultate din închirierea site-ului au fost obţinute în perioada 2014-2015, când Victor Grigorescu a deţinut funcţia de consilier al ministrului energiei şi apoi pe aceea de membru în Consiliul de Administraţie al Electrica, iar venitul respectiv ar fi trebuit să apară în declaraţiile de avere. Mai mult, în declaraţia de avere semnată pe 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcţia de ministru al energiei, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050 (nu preciza dacă în lei sau euro) din cedarea folosinţei, fără să ofere alte amănunte legate de bunuri şi sursa venitului. Ulterior, în urma sesizărilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaraţie de avere rectificată în care arată că a obţinut 554.500 (fără a specifica din nou în ce monedă) din cedarea folosinţei unui bun mobil către offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declaraţie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. În declaraţia din iunie a menţionat că a cedat folosinţa unui bun mobil către un offshore ( numele a fost acoperit în declaraţie, dar reiese că offshore-ul este din insulele britanice), în perioada 15 ianuarie-15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Nici de această dată nu a trecut în declaraţia de avere ce bun mobil deţine şi a făcut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe lună, în perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.
Ulterior, Victor Grigorescu a declarat: "Platforma a fost un start-up funcţional şi atractiv pentru care am primit mai multe oferte la momentul respectiv. Am acceptat o ofertă de a ceda folosinţa acestei platforme timp de un an contra sumei de 792.000 lei, impozabili, care se regăseşte în declaraţia mea de avere, cu opţiunea ca la finalul contractului să pot dezvolta un proiect de anvergură. O altă tranzacţie nu a mai avut loc. Domeniul online pe care a funcţionat platforma este înregistrat pe numele meu personal, iar tranzacţia a fost făcută de asemenea în nume personal, motiv pentru care ea şi figurează ca atare în declaraţiile de avere. Plata a fost declarată şi, în consecinţă, impozitată în totalitate".
Din informaţiile publicate de Hotnews în urmă cu cinci ani, reiese că potrivit urlrom.com, site-ul lui Victor Grigorescu se afla în anul 2015 pe locul 50.763 în România, cu 14 vizite zilnice, având o valoare estimată de 296 lei. De asemenea, se preciza că site-ul conţinea doar o colecţie de link-uri, fiind un agregator de ştiri.
Din aceste motive, averea sa a fost verificată de Agenţia Naţională pentru Integritate, iar toată starea de lucruri s-a finalizat cu un dosar penal pe numele fostului ministru al Energiei.