PRIN IMPLEMENTAREA PROIECTULUI "EUROPA VERDE - TEHNOLOGII EFICIENTE PENTRU FABRICAREA DE PRODUSE INOVATOARE ŞI ECOLOGICE" Promateris şi-a crescut cifra de afaceri cu 53%, până la 26 milioane euro

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iunie 2021

Compania Promateris se apropie de finalizarea proiectului "Europa Verde - Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice", finanţat prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismele financiare SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creşterea IMM-urilor din România".

Demarat în anul 2019 în parteneriat cu compania norvegiană BioBag International, pe baza unui contract încheiat cu Innovation Norway privind primirea unui ajutor financiar de 950.000 de euro, proiectul a vizat investiţii în realizarea de pungi compostabile pentru raioanele de fructe şi legume din cadrul supermarketurilor, folii subţiri compostabile pentru scutece şi folie de mulcire folosită în agricultură. De asemenea, proiectul a avut în vedere şi dezvoltarea cooperării de afaceri dintre România şi Norvegia, fiind semnat şi un acord de parteneriat cu compania norvegiană BioBag, în vederea transferului de cunoştinţe şi a exportării de produse compostabile realizate în România.

Rezultatele proiectului "Europa Verde - Tehnologii eficiente pentru fabricarea de produse inovatoare şi ecologice" derulat de Promateris în perioada 2019 - 2021 sunt:

- majorarea cu 53% a cifrei de afaceri - de la 16,9 milioane euro în 2019 la 26 milioane euro în 2021

- creşterea profitului cu 518% comparativ cu anul 2019 - de la 367.000 euro la 2,7 milioane de euro;

- 39 de noi angajaţi;

- instalarea unei linii de reciclare a deşeurilor tehnologice care reciclează 1131 de tone într-un an şi atinge procentul de reciclare de 100% stabilit de Promateris;

- decarbonizarea companiei Promateris prin reducerea drastică a producţiei de polietilenă cu 99% faţă de 2018, când producea 2333 de tone/an

- realizarea de ambalaje (sacoşe) ce au la bază resurse regenerabile (amidon de porumb) şi care sunt biodegradabile şi compostabile. Aceste produse au un impact de mediu redus comparativ cu ambalajele din plastic;

- înregistrarea unui nou brand - AquaMateris, un brand de produse biodegradabile marin.

Derulat în perioada pandemiei, proiectul a avut uşoare fluctuaţii în implementare din cauza restricţiilor impuse la nivel european şi global, dar compania Promateris şi partenerii lor de la BioBag International au beneficiat de sprijinul celor la Innovation Norway, care au dat dovadă de flexibilitate pe întreaga durată a implementării.

"Acest proiect s-a desfăşurat între anii 2019 şi 2021, iar la mijlocul lui a apărut pandemia de coronavirus. În acel moment, foarte multe lucruri erau în aer, de la comenzile de echipamente, întârzierile de livrare, care au dus la modificări ale proiectului. Din fericire, Innovation Norway e partenerul care răspunde la telefon şi mail foarte rapid şi găseşte soluţii în termen util. Au fost mai multe tipuri de probleme: modificări de timming, întârziere în livrarea de echipamente, renunţarea la achiziţionarea unor echipamente şi schimbarea lor cu alt tip de echipament sau utilaj, structuri de garanţii. La inceputul unui proiect ai un plan, care poate fi modificat pe parcursul derulării acestuia, în funcţie de condiţiile din piaţă. Cei de la Innovation Norway ne-au permis prin flexibilitate să ne adaptăm la cerinţele pieţei. Am apreciat modalitatea prin care ei au căutat să înţeleagă concret cum creăm plusvaloare, valoare adăugată, fapt care mi-a dat încredere deplină în acest partener", a declarat, ieri, Tudor Georgescu, CEO Promateris, în cadrul conferinţei de presă care a marcat finalizarea proiectului demarat în urmă cu doi ani.

Domnia sa a precizat că, datorită acestui proiect, compania Promateris a devenit lider regional în Europa Centrală şi de Est în zona ambalajelor bio, fiind lider de piaţă în România, Grecia, Bulgaria, Austria şi Ungaria datorită produselor compostabile fabricate în unitatea de producţie de la Buftea.

"Anul acesta, am mai primit o finanţare de 750.000 euro din granturi norvegiene pentru un nou proiect prin care plănuim să integrăm pe verticală partea de producţie, să reducem costurile ecologice şi de producţie. Vrem să facem la baza noastră din Buftea granulele de amidon de porumb şi să reducem importurile acestora. România este un mare producător de porumb, la costuri avantajoase, care permit reducerea costurilor de producţie ale fabricii noastre. Vom integra această producţie şi vom avea un lanţ de producţie mai legat şi cu costuri economice reduse", a mai spus Tudor Georgescu, CEO Promateris.

La rândul său, Frauke Muth, Director Innovation Norway, a precizat că pentru aprobarea unui proiect acesta trebuie să îndeplinească mai multe obiective şi criterii. Două dintre obiectivele urmărite în mod special de compania norvegiană sunt creşterea sustenabilă a IMM-urilor din România prin plusvaloarea creată de fiecare business şi stimularea şi dezvoltarea parteneriatelor pe termen lung între companiile din ţara noastră şi Norvegia, Islanda sau Liechtenstein, parteneriate ce ar trebui să ducă la o creştere a competitivităţii firmelor respective la nivel european. Pe lângă aceste obiective, granturile acordate urmăresc ca proiectele finanţate să fie inovative şi să aibă inclusă o componentă verde, prietenoasă mediului înconjurător.

Kjel Ivar Bache, CEO BioBag International, partenerul în proiect al companiei Promateris, a menţionat că producţia fabricii de la Buftea va creşte în următorii ani, o parte dintre produse urmând a fi comercializată pe piaţa vest-europeană de firma norvegiană, şi că doreşte extinderea parteneriatului actual pentru o perioadă îndelungată.

Promateris este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul bursier PPL şi este specializată în producerea de ambalaje de ultimă generaţie, realizate din materiale regenerabile, biodegradabile şi compostabile, fiind lider regional în producţia de ambalaje bio-based compostabile. Promateris operează trei linii de business: bio-based şi compostabile, în cadrul căreia sunt produse ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare; bioplastic recycling prin care reciclează deşeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producţie; compounduri cabluri electrice, prin care sunt dezvoltate şi fabricate granule destinate producţiei de cabluri electrice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb