ZIARUL BURSA FACE VALURI ÎN PARLAMENTUL EUROPEAN Crin Antonescu cere demiterea lui Blănculescu

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 4 aprilie 2014

Crin Antonescu cere demiterea lui Blănculescu

Update 11:17 Antonescu: "Declaraţiile lui Blănculescu sunt absurde"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a cerut, astăzi, premierului Victor Ponta să îl demită pe consilierul onorific Ionel Blănculescu, calificând drept "absurde" declaraţiile domnului Blănculescu acordate ziarului BURSA, referitoare la riscul ca ţara noastră să devină ţinta unui atac militar.

"Domnul Blănculescu deţine calitatea de consilier al prim-ministrului. Din această perspectivă, declaraţiile mi se par extrem de grave. Îl rog pe domnul prim-ministru să îl destituie din funcţie pe domnul Blănculescu. În caz contrar, domnul Victor Ponta dovedeşte că împărtăşeşte acest tip de declaraţii", a spus Antonescu.

Domnia sa a adăugat că toate manevrele militare despre care a vorbit Ionel Blănculescu au fost încuviinţate de autorităţile române.

"Noi nu credem că instalaţiile militare, toate aceste lucruri care sunt făcute în perfectă legalitate, pe care România le susţine, de care România beneficiază, nu sunt de natură să ofere condiţiile necesare unor proiecte economice", a explicat Antonescu.

Liderul liberal a mai spus că Ionel Blănculescu poate să facă "orice formă de protest legală" împotriva NATO, dar nu o poate face în calitate de consilier al premierului fără ca şeful Executivului să reacţioneze în această problemă.

Crin Antonescu a detaliat: "Cerem prim-ministrului Victor Ponta să-l elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier, fără ezitare, imediat, considerând că în caz contrar îşi asumă, împărtăşeşte acest tip de declaraţii. (...) Domnul Blănculescu poate să creadă orice, poate să afirme convingerile sale, poate să intre şi în greva foamei, poate să facă orice formă de protest legală, împotriva manevrelor militare americane de la Deveselu sau din altă parte pe glob. Nu o poate face, însă, în calitate de consilier al primului ministru, fără ca primul ministru să fie implicat în această chestiune".

"Îmi exprim mâhnirea că reacţia prim-ministrului nu a venit imediat după ce declaraţiile au fost făcute publice", a conchis Crin Antonescu.

---

Declaraţiile făcute de Ionel Blănculescu pentru ediţia de miercuri a ziarului BURSA pe marginea suplimentării efectivelor militare de la baza americană Mihail Kogălniceanu, au făcut valuri în Parlamentul European, Sebastian Bodu, europarlamentar, solicitând premierului Victor Ponta să-l demită pe Ionel Blănculescu din funcţia de consilier onorific pe care o deţine.

Într-o scrisoare deschisă trimisă, ieri, primului ministru şi preluată de mass-media, europarlamentarul arată: "Având în vedere recentele declaraţii iresponsabile ale consilierului dumneavoastră onorific, Ionel Blănculescu, referitoare la inoportunitatea consolidării calităţii României de membru al NATO, va solicit în mod public să renunţaţi la serviciile lui. Este inadmisibil ca, odată cu aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO şi în contextul în care stabilitatea zonei noastre este ameninţată militar de o Rusie din ce în ce mai agresivă, un consilier al premierului să facă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa singurului punct de sprijin al securităţii naţionale. Afirmaţia domnului Blănculescu, conform căreia consolidarea calităţii noastre de ţară-membră a NATO ne transformă într-o < ţintă perfectă pentru un atac militar > este de natură să ridice semne de întrebare în cancelariile aliaţilor noştri cu privire la angajamentul dumneavoastră ca premier, şi, implicit, al României, faţă de alianţa politico-militară care ne garantează integritatea frontierelor.

În cazul în care nu veţi da curs acestei solicitări, vă atrag atenţia că implicit validaţi afirmaţiile consilierului dvs., punând România în situaţia de a fi privită ca un membru instabil.

În acest context, va aduc la cunoştinţă că ambasadorului nostru la NATO i-au fost deja solicitate explicaţii care l-au pus într-o poziţie diplomatică mai mult decât jenantă. Nu uitaţi că articolul 5 din Tratatul Nord Atlantic prevede nu doar dreptul unui stat membru de a fi apărat de toate celelalte ci, implicit, şi obligaţia de a participa la apărarea altuia, iar afirmaţiile consilierului dumneavoastră vor fi automat interpretate că o dezangajare a României ce poate periclita solidaritatea care uneşte membrii NATO".

În acest context, menţionăm că Ionel Blănculescu ne-a comentat pe marginea subiectului în calitatea sa de analist economic, aşa cum Ziarul BURSA i-a solicitat, nu de consilier al primului ministru.

Redăm mai jos întreaga declaraţie pe care domnia sa a făcut-o pentru ediţia de miercuri a Ziarului Bursa:

"Două evenimente majore au interferat în ziua de ieri (n.r. marţi), 01.04.2014, într-un mod nefericit, din punct de vedere al interpretării. Sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în NATO şi solicitarea Ambasadei SUA din România, de extindere a numărului de militari locaţi în ţara noastră cu 600 şi a tehnicii aferente cu avioane de luptă, cu certitudine ca reacţie la situaţia din Crimeea/Ucraina/Federaţia Rusă.

Dacă despre apartenenţa României la NATO numai cuvinte de laudă, fiind ministru în Guvernul care a avut privilegiul să conducă ţara noastră în acest elitist club militar şi de securitate, despre suplimentarea efectivelor americane, în acest moment complicat pentru existenţa părţii noastre de lume, comentariile şi poziţiile de fericire şi împlinire naţională mi se par deplasate.

Scutul antirachetă de la Deveselu şi acum escaladarea înarmării ţării noastre, prin prezenţa manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârşirea calităţii de ţintă perfectă pentru România, nelipsită de acum încolo din niciun plan de atac armat, de pe nicio hartă militară.

Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunţul acestei veşti, de parcă SUA ar fi anunţat că în România vor fi desfăşurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă şi prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfăşurare de forţe militare, măcar să o facem în linişte şi cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă şi nu a celei economice, dătătoare de creştere economică, nivel de trai sporit şi de educaţie, desigur nu militară.

Mai multă cumpătare, realism şi judecată nu strică unei naţiuni atât de fracturate şi suferinde".

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. felicitari d-lui Blanculescu!

    Este cea mai pertinenta si realista declaratie. vis a vis de otan ,sua si Romania. 

    1. De ce merita felicitat dl.Blanculescu? Nu stiu care este legatura dansului cu ziarul Bursa dar de cand cu "criza din Crimeea" au aparut in paginile ziarului Bursa o sumedenie de interviuri si de luari de pozitie. Si ca prin intimplare toate sint "filo-ruse". De ce? Din cate stiu suplimentarea numarului de militari americani de pe aeroportul Kogalniceanu nu are nici o legatura cu Rusia ci .... cu retragerea trupelor americane din Iraq prin Romania, retragere care a fost hotarata si aprobata de mai bine de jumatate de an de catre autoritatile romane.

    Din acest moment toti votanti Basisti vor vota cu Presedintele Crin Antonescu ! De fapt, intreaga coalitie de dreapta VA SPULBERA COZILE DE TOPOR PUTINIENE SI ACEST GUVERN MARIONETA AL MOSCOVEI ! Romania nu e Ungaria lui Orban , unde sa zburde in voie Jigodiile Securistice ce isi bat joc de Securitatea Nationala !

    1. Ce te astepti de la Bodu (apropos ,cred ca a invatat sa calculeze T.V.A-ul din totalul sumei platite) si de la Antonescu (nu mai dau exemple)

      Bodu i-a bagat la puscarie pe Mafiotii fotbalului, alde borcea, famiglia becali si restul Bandei...

      Pe dumneata te-a luat plagiatorul national la un baschet ceva ?!? Cu ghita ceva ?!!? 

      Deformatie profesionala: ca inginer ,doar constat Daca n-a aflat lui Bodu pot sa-i dau formula:X+0,24X= S

      ..... si nu a URSS ! 

      Adica, si Basescu si Ponta sunt marionetilii Angelei Merkel si nu ale lui Putin ..... din pacate pentru Romania. 

      Blanculescu are pentru prima oara dreptate: Romania (prin Republica Moldova) si Ucraina, sunt folosite drept SCUT = TINTA ANTI_RACHETA de catre iresponsabila (disperata) NATO. 

    Presedintele PNL da iar cu "bata in balta" probabil la indemnul "opozitiei". Sunt chestii care se fac, nu ne plac si atunci tacem. Nu stiu scopul acestei inversunari. De ce nu este zilnic inversunat ca sunte de atata timp in NATO si UE dar nu avem vize in America. De ce impotriva faptului ca de aproape un an noi nu avem ambasador al SUA la Bucuresti? De ce marele investitor american (Bechtel) ne-a tras teapa? De ce nu primim odata avioanele alea second - second hand F16 mai ales cand acum avem mai mare nevoie de ele? (Mai zboara pe undeva MIG 21?). Si multe alte intrebari. De ce atunci cand cineva are dreptate trebuie sa-i dam in cap?

    1. .... mentinerea unei distante de siguranta (d)intre: 

      1) lider; 

      si 

      2) popor. 

      Pentru ca nu cumva sa se repete istorii de genul: Hitler, Ceausescu, si/sau alti: 

      " Cei mai iubiti Fii ai Poporului ! " 

      .... de cine ne este frica - adica de Rusia - nu ne scapa nici NATO .......... la fel cum au facut si-n `45 ! 

      .... este pace sau razboi ? 

      Si daca NATO nu este nici macar o sperietoare de ciori ? 

    .... ca baronii drogurilor sunt schimbati de CIA, de teama ca nu cumva: 

    MAFIA sa se POCAIASCA-CONVERTEASCA, si sa treaca de partea poporului ! 

    Din pacate pentru noi, omul are dreptate intrucat vestul ne-a adus aceleasi mizerii ca si estul, aceeasi sclavie si saracie, dar mai bine mascate in ambalajul democratiei. Din pacate pentru el nu era momentul potrivit pentru astfel de comentarii. Suntem prea mici pentru a avea pretentia la opinii iar hotia si esecul politic din ultimii 20 ani ne-au facut si mai mici. Intai trebuie sa eliminam hotia, apoi sa construim o economie puternica (forta de munca si resurse inca mai avem) si o societate educata si implicit puternica dupa care putem emite timid opinii atunci cand elefantii isi incordeaza muschii. Nu putem miza la infinit numai pe avantajul pozitiei geostrategice (care implica si o doza insemnata de risc). Scena international este dominata de vanatori, vanat si neutrii. Pozitia geostrategica, resursele si mai ales slabiciunea noastra intretinuta si amplificata in ultimii 20 ani de o clasa politica de proasta factura morala si profesionala ne-au asigurat postura de vanat. Avem nevoie de dezvoltare prin educatie si economie puternica pentru a iesi din aceasta stare si a conta pe scena internationala si ca natiune, nu numai ca teritoriu. Din pacate nu am identificat inca niciun Mihai, Stefan sau Decebal in tagma politica actuala. Esecul politicienilor este esecul nostru.

    1. O opinie echilibrata, realista. Mai putina emotie ajuta unei vederi mai limpezi.

      Doar ca observatie, neutri se scrie cu un singur i. 

      Cititi, daca aveti rabdare, declaratiile lui Blanculescu din ultima vreme, sa spunem de la inceputul lui 2013. Din toata presa, pe toate temele. Majoritatea sunt hiper-colerice, instigatoare. Ceva e in neregula cu acest om, in ultimul timp. Ori sunt frustrari majore, ori a plecat cu pluta. Probabil pentru presa e un deliciu ce spune el, dar trebuie considerat in limitele respective. Adica dezechilibrat.

      RUSII SI NEMTI n-eau crezut si ne cred pitici asa ca daca-i suparam ne trag un sut. . ..Mai ales S .U .A ,dar si Anglia,Franta ne considera handicapati .De aceea n-avem ambasador American de doi ani si un secretar al ambasadei S.U.A isi permite sa dea ordine in ROMANIA. De aceea francezii si englezii rad de noi intr-un fel sau altul.

      ..... ca liderii politici romani sunt constanti in dezechilibrele lor. 

      Oricum, imprevizibilul numai de catre un nebun poate fi surprins. Un om sanatos tun, n-ar putea pre_simti niciodata nimic. 

      ... oportunist. 

      Pai daca prima reactie de avertizare a venit OFICIAL chiar de la Presedintele in exercitiu al tarii, Traian Basescu, cel care a afirmat - inaintea lui Blanculescu - ca, citez: " Amestecul de incompetenta si lacomie - PE FONDUL SITUATIEI INTERNATIONALE - pune in pericol tara ... ", atunci putem spune cu mana pe inima ca Blanculescu a strigat tare ca sa-l auda si seful Ponta, ca lucreaza si nu doarme. 

      ... cel care a ignorat avertismentele consilierului Blanculescu, si nicidecum demisia lui Blanculescu. 

      Prin provocarea din Ucraina impotriva intereselor Rusiei, ca masura de retorsiune visavis de retorsiunea efectuata de Rusia prin ocuparea Crimeei, NATO va servi drept noua provocare-intimidare pentru rusi si integrarea Republicii Moldova in UE. 

      Ceea ce, in cazul reocuparii Transnistriei de catre rusi, va reprezenta o declaratie de razboi pe care NATO s-o astepta ca Romania s-o faca Rusiei ? 

      Cred ca Moldova putea fi realipita Romaniei fara sacrificiu de sange. Tocmai prin NEUTRALITATE. 

      Iar mergem ca sa luptam impotriva rusilor intr-un razboi care nu este al nostru ? 

      Avand in vedere ca Moldova a fost vanduta de doua ori in istorie rusilor, chiar de catre Vest=Occident ? 

      Iar vanzarile s-au facut "curat murdar, coane Fanica", adica chiar cu acordul nostru ? 

      Scuze pt greseala (dealtfel mai sunt si altele - international in loc de internationala etc.). Viteza prea mare si fereastra prea mica sunt de vina plus modificarea automata a cuvintelor dupa cele englezesti.

      Ati putea si va rog cu toata condescendenta de rigoare, sa enumerati cateva dintre declaratiile mele din ultima perioada, hiper-colerice si instigatoare?

      As dori sa le comentam impreuna. 

      Va multumesc,

      Blanculescu 

    ... instantaneu de el. 

    1. stoiane, nu doar de boala obsesiv compulsiva te leaga la spiatalu 9 ci si de ocuparea de pixeli aiurea pe pagina "Bursa"...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb