ZIUA ADEVĂRULUI ÎN PARLAMENT: Criză politică sau guvern stabil

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2020

Criză politică sau guvern stabil

Parlamentul se va reuni, astăzi, începând cu ora 16:00, în şedinţa de plen să îşi exprime opţiunea cu privire la învestirea Cabinetului propus de premierul desemnat Florin Cîţu.

Dezbaterile politice din ultima săptămână, purtate pe fondul înmulţirii cazurilor de coronavirus din ţara noas­tră şi a măsurilor impuse zilnic de autorităţi, s-au axat în necesitatea ca la Palatul Victoria să activeze un guvern cu puteri depline care să gestioneze în parametri optimi situaţia actuală şi starea economico-financiară a ţării.

Liderii Pro România, ALDE, UDMR, USR şi PMP susţin că este nevoie ca astăzi formula executivă propusă de premierul desemnat Florin Cîţu să primeas­că votul de înves­titură şi să înceapă urgent să guverneze. Liderii PSD susţin şi ei că este nevoie de un guvern cu puteri depline dar afirmă că pentru acest lucru este necesar ca liberalii să fie primii care votează pentru învestirea colegilor de partid propuşi pentru demnităţi guvernamentale. Social-democraţii susţin că vor fi prezenţi în sală, pentru a asigura cvorumul de şedinţă, dar că nu vor vota guvernul Cîţu. Ei afirmă că, dacă parlamentarii PNL vor vota pentru acest guvern, împreună cu voturile celor de la PMP, USR, UDMR, ALDE şi Pro România vor avea 265 de voturi, cu 32 mai multe decât minimul de 233 de voturi necesare pentru ca Florin Cîţu să îşi exercite activitatea la Palatul Victoria în calitate de premier, iar Lucian Heiuş să devină ministrul finanţelor publice. În rest, conducerea celorlaltor ministere este aceeaşi ca în guvernul Orban, iar funcţia de vicepremier revine în continuare Ralucăi Turcan.

Un apel recent pentru învestirea Cabinetului Cîţu a fost făcut ieri de liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, preşedintele USR, Cătălin Drulă. Acesta a catalogat un eventual refuz al votării guvernului Cîţu de către parlamentarii liberali drept ""iresponsabilitate în formă agravată".

Cătălin Drulă a scris pe pagina oficială de Facebook: ""Îmi măsor cuvintele cu mare atenţie. În situaţia de faţă, să nu votezi mâine învestirea unui guvern cu puteri depline înseamnă iresponsabilitate. Indiferent din ce partid faci parte. Iar să nu îţi votezi propriul guvern, de dragul unui joc politic mărunt, în condiţiile în care există o majoritate clară de sus­ţinere, ar însemna iresponsabilitate în formă agravată".

Apelul lui Drulă vine pe fondul refuzului liderilor PNL de a spune clar dacă vor vota pentru sau contra instalării guvernului Florin Cîţu.

"România are nevoie acum de un Guvern cu puteri depline. Continuarea instabilităţii şi a interimatului este ires­ponsabilă. Ştiu că sunt parlamentari şi în PSD şi în PNL - şi chiar foarte mulţi - care înţeleg momentul şi vor să voteze învestirea acestui guvern. Problema este la preşedinţii acestor partide. Ludovic Orban, Marcel Ciolacu, opriţi-vă din jocul politic cu ţara! Ajunge!", a mai scris Drulă.

Amintim că, în urma audierilor din comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, doar nouă din cei 16 miniştri propuşi de Florin Cîţu au primit aviz favorabil. Aceştia sunt Bogdan Aurescu - pentru Ministerul Afacerilor Externe, Nicolae Ciucă - Ministerul Apărării Naţionale, Marcel Vela - Ministerul Afacerilor Interne, Virgil Popescu - Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Marcel Boloş - Ministerul Fondurilor Europene, Adrian Oros - Ministerul Agriculturii, Costel Alexe - Ministrul Mediului, Ionuţ Stroe - Ministrul Tineretului şi Sportului, Lucian Bode - Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Au fost avizaţi negativ Cătălin Predoiu - pentru Ministerul Justiţiei, Victor Costache - Ministerul Sănătăţii, Monica Anisie - Ministerul Educaţiei, Violeta Alexandru - Ministerul Muncii, Bogdan Gheorghiu - Ministerul Culturii, Lucian Heiuş - Ministerul Finanţelor Publice şi Ion Ştefan - Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Cu toate acestea, Florin Cîţu a ales să nu facă alte propuneri pentru cei şapte miniştri respinşi de comisii, ci i-a asumat şi, pe baza programului de guvernare pe care îl va prezenta astăzi plenului reunit al Parlamentului, să solicite votul de învestitură pentru Cabinetul constituit de el.

Dacă va fi învestit noul guvern PNL, acest fapt va fi un semnal că liberalii au renunţat la ideea forţării alegerilor parlamentare anticipate. Votul acordat de parlamentarii PNL va fi influenţat de decizia Curţii Constituţionale care, astăzi, înaintea şedinţei de plen a Legislativului, va decide dacă ordonanţa de urgenţă adoptată de guvernul Orban în 4 februarie cu privire la organizarea alegerilor anticipate este constituţională sau nu. O decizie defavorabilă PNL va spori considerabil şansele ca Florin Cîţu să devină şeful Guvernului în locul lui Ludovic Orban.

Viitorul Guvern va avea o agendă încărcată: gestionarea combaterii răspândirii epidemiei de coronavirus, luarea măsurilor de sprijinire a mediului de afaceri în actualul context internaţional, organizarea alegerilor locale, rectificarea bugetară, dublarea alocaţiilor copiilor, plata de la 1 septembrie a salariilor cadrelor didactice la nivelul pe care ar fi trebuit să îl atingă în ianuarie 2022 şi majorarea cu 40% a punctului de pensie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. si cred cva fi, mai avem o schimbare importanta in noul fata de vechiul guvern: un alt prim-ministru. Citu pare a se fi nascut sub semnul norocului. Ceea ce n-ar fi rau pentru mindra tara.

    Daie Domnul sa avem si noi noroc odata! De asta data! 

    N-ar fi prima data cind dintr-o bilbiala sa iasa un lucru bun. 

    Amar hap pentru liberali, mai ales pentru unii, sa-si voteze propriul guvern! 

    Pesedei vor urmari amuzati spectacolul oferit de deruta liberalilor, si, la nevoie, vor da o mina de ajutor pentru investirea guvernului. 

    Cred ca asa va fi continutul si desfasurarea spectacolului.

    Poate cinva crede ca am putea avea un guvern mai bun. Eu nu cred, si mai ales nu cred ca maerita a mai cauta asa ceva. Alegerile generale, la termen, bat la poarta. 

    Votati pentru ANTICIPATE! Votati pentru deblocarea oricarui guvern prin intoarcerea la Popor. Nu ignorati Poporul si nu-l axpuneti la pericole suplimentare caci si pe voi va expuneti odata cu el."Urmariti binele cetatii caci fericirea voastra atarna de fericirea ei" Ier29/7

    1. Alegeri anticipate pentru ce?Tara moare de tatari,treaba bea cu lautari"

    Parlamentarul nu scapă OSUL până-n ultima SECUNDĂ de mandat!!! Îl merită?????

    Dupa ce a sters pe jos de cate ori a avut ocazia cu PSD, impostorul Vasile Catzu si-a dat demisia inainte sa inceapa munca.. ca orice sluga care doar da din gura, refuzand sa-si asume ceva concret.

    Rusine tuturor PNListilor si sustinatorilor PNL si USR din aceasta tara.. V-ati facut, profund, de kkt.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb