După un an în care eroii căzuţi pe frontul de luptă în Primul Război Mondial au fost comemoraţi în tăcere, fără evenimente de amploare, cu autorităţi şi public numeros, mâine, 10 iuni, de Ziua Eroilor, Buzăul pregăteşte un program special. Este vorba despre manifestări ce vor avea loc la Cimitirul Eroilor, cel mai mare de acest fel din ţară, şi care presupun momente inedite atât pentru buzoienii ce sunt aşteptaţi să participle, cât şi pentru autorităţile ce vor fi invitate să rostească lista eroilor căzuţi la datorie.
Calea Eroilor, ce mai modernă stradă din municipiul Buzău, complet refăcută cu aproape jumătate de milion de euro, în 2018 va deveni, din nou, punctul zero al Buzăului şi, pentru prima dată de la declararea pandemiei, publicul buzoian va putea participa la astfel de manifestări care, în trecut, adunau sute de persoane. Întregul program a fost deja stabilit în detaliu, iar organizatoriis au pregătit momente inedite printre care survolul aeronavelor din dotarea Bazelei Aeriene Boboc.
Startul manifestărilor va fi dat la ora 12.00 când clopotele din toate lăcaşele de cult din localitate vor răsuna pentru eroii căzuţi pe frontul de luptă, în Primul Război Mondial. Autorităţile vor asista la acest moment chiar din Cimitirul Eroilor, acolo unde timp de aproape 40 de minute vor avea loc toate manifestările pregătite pentru a marca la Buzău Ziua Eroilor.
Va urma întâmpinarea şi prezentarea onorului persoanelor oficiale, salutarea Drapelului de luptă de către persoanele oficiale şi intonarea Imnului Naţional al României. După oficierea serviciului religios, autorităţile prezente, rând pe rând, vor citi numele eroilor buzoieni căzuţi la datorie. La microfon sunt aşteptaţi, în această ordine, primarul municipiului Buzău, preşedintele Consiliului Judeţean, prefectul judeţului Buzău, comandantul Garnizoanei Buzău precum şi preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "REGINA MARIA" - filiala Buzău.
Festivitatea se va încheia cu depunerea de coroane la "Domul Central" din Cimitirul Eroilor, un scurt moment al fanfarei militare şi survolul aeronavelor IAK-52 şi elicopterele de tip IAR 316B.
Manifestările vor fi însă continuate şi seara, începând cu ora 21.00 când va avea loc un alt serviciu religios pentru ca după intonarea semnalului de trompet "STINGEREA!" să fie aprinse o mie de candele la crucea fiecărui eroi din Cimitirul Eroilor.
Pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, evenimentul va permite şi participarea publicului care însă trebuie să se supună anumitor reguli pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, respectiv purtarea măştii de protecţie şi păstrarea distanţării fizice.
Cimitirului Eroilor din Buzău, inaugurat la 8 octombrie 1931 şi reamenajat în anul 2018, este cel mai mare de acest fel din ţară. Aici se odihnesc rămăşiţele pământeşti a 7.867 de eroi necunoscuţi şi a altor 1786 eroi: 134 români, 753 germani, 744 austro- ungari, 136 ruşi şi bulgari, 14 turci şi cinci italieni.
În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, "cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional", în Ziua Înălţării Domnului.
Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2021, 12:53)
Este un moment emoționant!Buzăului are numeroși eroi, care au luptat pentru independență, unitate și democrație!Alături de domnul primar Toma ,în Buzău este o mare sărbătoare!Cinste Eroilor ROMÂNI!