Preşedintele american Barack Obama sprijină eforturile cancelarului german Angela Merkel pentru găsirea unei soluţii diplomatice la criza din Ucraina, dar "ulii" de la Washington par hotărâţi să torpileze abordarea Berlinului, scrie Spiegel online, care atrage atenţia că, în acest caz, comandantul NATO în Europa "nu este de ajutor".
Publicaţia germană notează că luptele dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi s-au oprit, în mare parte, după renunţarea la armamentul greu, în urma recentului acord de încetare a focului de la Minsk, care "nu este exploatat perfect". Însă generalul Philip Breedlove, comandantul NATO pentru Europa, afirmă că, acum, situaţia nu se îmbunătăţeşte, ci "se înrăutăţeşte pe zi ce trece".
Publicaţia menţionată scrie că liderii germani sunt uimiţi de această afirmaţie şi nu împărtăşesc viziunea reprezentantului NATO, "neînţelegând ce vrea să spună Breedlove".
Luni de zile, Breedlove a comentat pe marginea activităţilor Rusiei în estul Ucrainei. Guvernul german este alarmat, astfel că apare întrebarea: încearcă americanii să ameninţe eforturile europene de mediere, conduse de Angela Merkel? Surse din Cancelaria de la Berlin spun că afirmaţiile lui Breedlove reprezintă "o propagandă periculoasă", iar ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, consideră, chiar, necesară aducerea afirmaţiilor lui Breedlove în atenţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
Dar Spiegel arată că Breedlove nu este "singura sursă de fricţiuni", europenii începând să vadă şi în alţi oficiali obstacole în încercarea lor de a găsi o soluţie diplomatică la conflictul din Ucraina.
Primul este Victoria Nuland, şef pentru afaceri europene în cadrul Departamentului de Stat din SUA. Conform publicaţiei germane, aceasta şi alţi oficiali americani ar vrea ca Washingtonul să livreze arme Ucrainei, iar ideea este susţinută de republicanii din Congres şi de numeroşi democraţi influenţi.
Spiegel menţionează că, în asemenea condiţii, preşedintele SUA, Barack Obama, pare, într-adevăr, izolat în planul de susţinere a eforturilor diplomatice ale cancelarului Merkel, chiar dacă a făcut prea puţin pentru "liniştirea" celor care vor alimentarea tensiunilor cu Rusia, respectiv livrarea de arme Ucrainei. Conform Spiegel, surse de la Washington spun că afirmaţiile belicoase ale lui Breedlove sunt respinse de Casa Albă şi Pentagon. Sursele declară că generalul Breedlove are rolul de "super uliu", care trebuie să alimenteze presiunile asupra partenerilor trans-atlantici "mai rezervaţi" ai Americii.
Experţii germani în politică externă sunt uniţi în viziunea lor potrivit cărora Breedlove este un "uliu". Niels Annen, parlamentar german social-democrat, declară: "Aş prefera ca declaraţiile lui Breedlove asupra problemelor politice să fie inteligente şi rezervate".
Presiunile asupra lui Obama, din partea republicanilor americani, dar şi din propria tabără politică, sunt intense, scrie publicaţia germană, menţionând: dacă acordul de încetare a focului în estul Ucrainei nu va fi respectat, atunci va fi dificil refuzul în continuare privind solicitarea de "arme defensive" din partea Kievului, ceea ce ar genera o escaladare dramatică a crizei, mai ales că Moscova a emis deja avertismente cu privire la astfel de livrări.
Chiar dacă preşedintele Obama a decis să dea o şansă diplomaţiei europene, "ulii precum Breedlove sau Victoria Nuland" fac tot ce pot ca să deschidă calea livrărilor de arme, mai scrie Spiegel.
La începutul crizei, generalul Breedlove anunţa că ruşii au desfăşurat 40.000 de militari la graniţa Ucrainei şi a avertizat că o invazie ar putea avea loc în orice monent. În opinia sa, situaţia era "extrem de îngrijorătoare". Dar, oficiali de securitate din rândul statelor membre NATO au exclus posibilitatea unei invazii din partea Rusiei.
1. Pai... ce naiba, am luat-o razna cu totii?
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 19.03.2015, 10:51)
Deci, parca ne-a luat Dzeu mintile... Pai, NATO si-a bagat coada in Ucraina cum a fost in '89 si la noi, nu? A facut cateva revolutii, anulate partial de catre rusi, care se aparau, adica isi aparau acea parte a lumii care o fost a lor, nu? Iar intelegerile de dupa cel de-al doilea razboi mondial au mentionat clar asta, nu? Si NATO a vazut pasivitatea UE cu privire la primirea Ucrainei in UE, nu? Ai atunci a apasat pe acceleratie si a obtinut ce-a vrut, nu? Adica probleme in aceasta tara, ca de obtinut altceva n-a obtinut, decat eventual iritare maxima din partea rusilor. Iar Germania, vai de mama ei, ca da cu banii in stanga si-n dreapta, ba la greci, ba la spanioli, ba la italieni, ba la irlandezi, ba peste tot, acum si in Ucraina, doar doar si-o obtine linistea si pietele de consum pe care s-a chinuit atat sa le obtina. Bun, si-acum ce-ati vrea, ca rusii sa nu zica nimic? Pai americanii chiar asta vor, agitatie maxima in zona asta, departe de ei, sa-si mai cheltuie bugetele armatei putin, vezi indicele industriei de razboi, care a cam stagnat, si trebui refacut acum, cu razboiul cu ISIS, cu ucrainenii, cu cine mai stie cine. Dar noi, noi cu ce minte gandim? Aia din spate? Ca parca n-o mai avem nici p-aia, zau...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2015, 15:56)
Barack Obama are doua discursuri, pentru toti cei care sunt doritori sa-l asculte si sa creada! Unul pentru cei care cauta pacea, le varsa minciuna, el este pentru PACE si DEMOCRACY, iar pe alta parte, crudul adevar, pentru militaristii americani cu refulari ale orgoliului sifonat sau cu dorinta de a domina lumea si de a o avea la picioare, are discursul "da-i bataie si dale-n cap, ai liber sa-i anihilam pe rusi"!
2.1. Obama nu are așa mare putere (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 19.03.2015, 16:20)
Eu nu îl creditez pe Obama cu atât de mare putere. Obama nu este și nu a devenit expert în relații internaționale. Dacă te uiți la agenda lui publicată de Casa Albă, are foarte puțin timp liber. Și îl petrece la golf.
Ești președintele pe care îl vor cei din spatele tău (pe care i-ai ales sau care ți-au fost serviți de sistemul de putere). Când vine Nuland și îți propune o agendă de influență în Europa, nu prea văd cum Obama se poate opune argumentat - din păcate nu și-a construit niciun fel de relații interpersonale cu alți lideri mondiali - credibilitatea i-a fost săpată de revelațiile Snowden, de războaiele precedente mincinoase, de minciunile lui Bush, de tentativele siriene de război, etc. La fel și cu Johannis - dar măcar el sună la Berlin și confruntă ce i-au zis ai lui cu nemții.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2015, 01:00)
Cristi de la (...)? Acuma te recunosc, postac din dos si pareri peste tot.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.03.2015, 01:01)
Obama este papagalu de servici si nu mai da cu parerea ca nu stii cine conduce america si in orice caz nu este Obama