ZIUA ÎN CARE VIN PEŞTII / IULIAN FOTA: "Problemele interne cu care se confruntă marile puteri sunt mai periculoase decât cele externe"

A.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2015

"Problemele interne cu care se confruntă marile puteri sunt mai periculoase decât cele externe"

Următoarea ierarhie de mare putere în sistemul global va fi generată nu de modul în care unele state gestionează anumite războaie, cum se întâmpla altădată, ci de modul în care toţi marii actori - SUA, Rusia, UE, China - îşi gestionează problemele interne, unele dintre ele chiar adevărate vulnerabilităţi, este de părere fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Fota.

Domnia sa ne-a explicat: "Dacă în alte timpuri competiţia între marile puteri consta, în principal, în gestionarea ameninţărilor, acum, în egală măsură, competiţia include şi gestionarea vulnerabilităţilor interne. În acest moment, atât pentru SUA, cât şi pentru China, UE şi Rusia, problemele interne sunt mult mai mari decât cele externe, acestea din urmă fiind, de multe ori, exagerate sau inexistente. SUA fac eforturi să-şi pună în ordine atât politica, depăşind impasul relaţiei prea rigide dintre republicani şi democraţi, cât şi economia, mai ales ca urmare a imensului deficit pe care americanii l-au înregistrat în urma celor două războaie din Afganistan şi Irak.

China trebuie să treacă de la o economie bazată pe investiţii străine la una bazată pe consum, trebuie să gestioneze o polarizare socială tot mai accentuată, timp în care doreşte să salveze sistemul politic de tip comunist, care reclamă o anumită egalitate socială.

UE, pentru a putea face faţă crizei economice şi provocărilor venite dinspre globalizare, trebuie să treacă printr-un delicat proces de restructurare, în special în zona economică şi socială, în paralel cu gestionarea pericolului de rupere a Uniunii pe axa nord-sud.

În fine, chiar dacă Rusia vorbeşte de ameninţarea Occidentului, exagerând-o, adevăratele sale probleme sunt în interior. Ruşii au o performanţă economică sub cea a URSS, fiind dependenţi de preţul internaţional al materiilor prime, demografia nu mai susţine pretenţiile de mare putere, «fuga creierelor» este la nivelul celei de după revoluţia bolşevică - provocări infinit mai mari decât lărgirea NATO sau a UE spre Est. Folosesc o retorică falsă a ameninţării, pentru ca proprii cetăţeni să nu pună întrebări asupra evoluţiilor negative din interior".

La întrebarea "Cum se explică toată această retorică agresivă a Moscovei faţă de Occident?", Iulian Fota răspunde că este în egală măsură expresia unui sentiment de insecuritate, dar şi a unui fel de şantaj, o modalitate mai ciudată de a cere ajutor.

Domnia sa ne-a declarat: "Nu glumesc, eu cred că ruşii ameninţă Occidentul pentru a fi ajutaţi să iasă din impasul în care sunt. Mongolii sau tătarii foloseau această tactică în epoca medievală, în momentul în care doreau să mai facă rost de bani şi nu aveau intenţia să atace Europa. Trimiteau formaţiuni militare mici, atacau câteva sate de la periferie, după care trimiteau emisari şi cereau bani. Modul în care se termina totul depindea de ipostaza în care era Europa - uneori, când era slabă, accepta şantajul, fiind dispusă să plătească, alteori, simţindu-se tare, prefera să lupte".

Rusia urmăreşte două lucruri, potrivit domnului Fota, care susţine că, pe de o parte, ruşii vor propria sferă de influenţă, ca să aibă un spaţiu tampon, de securitate, iar pe de altă parte speră să continue să obţină asistenţă financiară dinspre Occident.

În opinia lui Iulian Fota, în următoarea perioadă, riscul unui accident militar este mai mare decât înainte.

Domnia sa ne-a precizat: "Pe vremea Războiului Rece, se puseseră la punct anumite proceduri, atunci când americanii şi sovieticii se «hârjoneau», se cunoşteau unii pe alţii mult mai bine, ştiau până unde se pot juca unii cu alţii. Practicile acestea s-au pierdut, s-a pierdut know-how-ul, şi de aceea riscul unor accidente este mai mare decât în timpul războiului rece, pentru că nici piloţii ruşi, nici cei occidentali nu au mai fost antrenaţi în astfel de proceduri, în ultimii ani".

SUA face eforturi să-şi pună în ordine atât politica, depăşind impasul relaţiei prea rigide dintre republicani şi democraţi, cât şi economia, mai ales ca urmare a imensului deficit pe care americanii l-au înregistrat în urma celor două războaie din Afganistan şi Irak.

Iulian Fota: "Ruşii au o performanţă economică sub cea a URSS, fiind dependenţi de preţul internaţional al materiilor prime, demografia nu mai susţine pretenţiile de mare putere, «fuga creierelor» este la nivelul celei de după revoluţia bolşevică - provocări infinit mai mari decât lărgirea NATO sau a UE spre Est".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb