ZIUA ÎN CARE VIN PEŞTII / LIONĂCHESCU: "Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2015

"Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă"

Din punct de vedere militar, intrăm într-o altă epocă, este de părere Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, care subliniază că "ceea ce era tabu în ultimii 25 de ani nu se mai menţine, acest lucru făcând loc posibilităţii oricărui tip de scenariu".

Domnia sa se referă la Rusia, care ar putea face un pas greşit în contextul economic şi geopolitic mondial.

Doru Lionăchescu ne-a explicat că întărirea dolarului şi scăderea preţului petrolului se dovedesc a fi extrem de dăunătoare economiei ruse: "Pe partea de corelaţie între evoluţia monedelor şi situaţia specifică unor ţări este clar că întărirea dolarului, corelată cu scăderea preţului petrolului afectează în primul rând Rusia. Scumpirea dolarului îi creează problemele de rambursare a creditelor guvernamentale şi ale companiilor, iar scăderea preţului petrolului îi afectează bugetul.

Aceste două elemente sunt total în detrimentul ruşilor, care au o combinaţie destul de toxică între dependenţa mare de petrol la exporturi şi împrumuturile în dolari, din ce în ce mai greu de rambursat".

Rusia ar trebui să recunoască faptul că a greşit în abordarea sa şi să facă pasul înapoi, în opinia analistului, care nu crede, însă, în acest scenariu.

Domnul Lionăchescu ne-a precizat: "Scenariul cel mai neplăcut va fi dacă Rusia va continua în direcţia pe care a pornit, astfel încât, în disperare de cauză, să facă mişcări neaşteptate, respectiv să apeleze la atac. Ar trebui să ne concentrăm pe acest pas, să fim atenţi la paşii necontrolaţi ai ruşilor".

"Rusia a dat de înţeles că nu exclude posibilitatea unei lovituri nucleare limitate"

Este periculos să împingi prea mult un jucător într-un colţ economic, pentru că poate ajunge într-o situaţie în care nu mai are ce să piardă, susţine Doru Lionăchescu, precizând: "Dacă ruşii vor avea de ales între o catastrofă economică şi un mic război ca să atragă atenţia, nu m-ar mira să opteze pentru a doua variantă.

Rusia a dat de înţeles că nu exclude posibilitatea unei lovituri nucleare limitate, ca măsură de intimidare a NATO, iar acesta mi se pare a fi cel mai mare pericol.

În ultimii 25 de ani de Război Rece, promisiunea tacită a ruşilor a fost că nu vor fi niciodată primii care să utilizeze arma nucleară. De circa doi ani, ei au renunţat la înţelegere şi au început să dea de înţeles că nu se mai simt obligaţi de acest angajament informal.

În ultimii zece ani, toate marile manevre militare ale ruşilor au prevăzut o componentă de lovitură nucleară limitată. Ultimul exerciţiu prevedea o lovitură militară limitată asupra Varşoviei".

Specialistul subliniază că situaţia este atât de tensionată pe zonele de interferenţe - în ţările baltice şi în Marea Neagră -, încât există inclusiv pericolul unei greşeli, neintenţionate, de ambele părţi.

"I se pare unuia cu lansatorul de rachete că s-a tras asupra lui", explică Doru Lionăchescu, adăugând că zilele trecute ruşii au anunţat că au făcut exerciţiile din Marea Neagră cu muniţie reală - "un lucru de asemenea neobişnuit".

Domnia sa ne-a precizat: "Toate acest lucruri arată acutizarea perspectivelor geopolitice. Cred că vom trăi o perioadă foarte tensionată, la care se adaugă tensiunile Israel-Iran, isis-ul cu forma nouă de război neconvenţional, poziţia Chinei în Marea Chinei de Sud, Coreea de Nord care face continuu provocări etc. Este un peisaj cu care nu mai suntem obişnuiţi".

După căderea URSS, SUA erau un jandarm mondial, pe care nimeni nu avea curaj să îl conteste, iar acum hegemonia americană este contestată şi de aceea am ajuns aici, ne-a mai explicat Doru Lionăchescu, subliniind că în perioade în care puteri emergente contestă hegemonul apar conflicte.

Noi suntem în siajul NATO şi UE şi vom fi prinşi inevitabil, a completat domnia sa, opinând, însă că, dacă nu eram pe această poziţie (membri ai celor două formaţiuni), eram, probabil, în situaţia Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vorbește fără cifrele la el.

    Păi i le dau eu și apoi vedem noi cine știe ce spune: 

    Analist: "Scumpirea dolarului îi creează problemele de rambursare a creditelor guvernamentale şi ale companiilor" 

     

    Datoriile Federației Ruse (PIB 2100 mld $): 

    - datorii publice: 350 mld $ (320 pe termen lung) 

    - datorii private: 330 mld $ (290 pe termen lung) 

     

    Care este balanța comercială, analistule? Surplus de 15 mld în ian 2015, 13 mld în dec, 13 în nov, 14 în oct.... Le însumez cu ochiul și rezultă cam 90 mld $ pe ultimele 6 luni. SURPLUS, dacă n-am fost bine înțeles. 

    Orice analist ar răspunde că Rusia nu are problemele pe care le amintești. Dar ar putea să aibă mari deranjamente dacă este tăiată din SWIFT, pe motive de ifose americane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb