Zodia leului, în aprilie: Viclenii şi suspiciuni

IZABELA SÎRBU, GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 aprilie 2010

Zodia leului, în aprilie: Viclenii şi suspiciuni

Cristian Sima: "Cred că deficitul bugetar este mult mai mare decât cel afişat de autorităţi"

Scenariul manipulării cifrelor, precum în Grecia, improbabil

FMI ne-a monitorizat atent

Exportatorii vor un curs între 4,1-4,3 lei pe un euro

Liviu Voinea: "Nefirească nu este deprecierea de acum, ci aprecierea leului la începutul anului"

Stabilitatea cursului de schimb ar fi menţinută artificial, susţin surse din piaţă, potrivit cărora Minis-terul Finanţelor Publice ar fi raportat date cosmetizate privind deficitul bugetar. Deşi n-ar mai fi o premieră ca autorităţile unui stat să măsluias-că raportarea performanţelor economice, totuşi, situaţia este puţin probabilă, ţinând cont de exigenţele Fondului Monetar Internaţional privind ţintele macroeconomice convenite cu Guvernul Româ-niei pentru acordarea tranşelor de împrumut în cadrul acordului Stand By.

Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, nu a putut fi contactat pentru a infirma zvonurile.

Echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional soseşte, din nou, la Bucureşti, pe 26 aprilie.

Cristian Sima, şeful casei de brokeraj WBS România, ne-a spus că este foarte posibil ca datele publicate să fie false, declarând: "Cred că deficitul bugetar este mult mai mare decât cel afişat de autorităţi". Acesta vede cursul apreciindu-se până la un maxim de 4,2 lei/euro, după care, "cel mai probabil, BNR va interveni în piaţă".

Cursul oficial al Băncii Naţionale a României (BNR) a atins, vineri, maximul ultimelor trei luni (4,1429 lei/euro), după ce la jumătatea lunii martie coborâse până la 4,07 lei/euro. Din 21 ianuarie, BNR nu a mai afişat un curs atât de ridicat, când euro era cotat la 4,1397 lei.

Potrivit datelor publicate de autorităţi, bugetul general a trecut pe deficit în luna februarie, dupa ce în ianuarie s-a înregistrat un uşor excedent, dezechilibrul bugetar ajungând la 5,8 miliarde de lei (1,1% din PIB).

Nivelul deficitului este dublu faţă de cel înregistrat în primele două luni ale anului trecut.

În aceste condiţii, există un risc foarte mare ca la sfârşitul lunii martie să nu ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar nominală agreată cu FMI, de 8,2 miliarde de lei, pentru primul trimestru din 2010.

Ce spun patronatele şi analiştii

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), ne-a spus: "Cât timp rata de schimb este încadrată în intervalul 4,1 - 4,3 lei/euro, este foarte bine pentru exportatori". Domnia sa mai spune că îşi doreşte ca marjele actuale să se păstreze până la sfârşitul primului semestru al acestui an, dar şi în a doua parte a anului, aceasta fiind şi o condiţie pentru creşterea exporturilor, de care economia noastră are nevoie.

"Singura ancoră care va ajuta exportul este cursul, iar dacă aceasta dispare, şi anume leul se va aprecia prea tare, ar fi dăunător exporturilor", este de părere Mihai Ionescu, adăugând că, dacă şi cursul va ajuta, exportatorii vor putea recupera o jumătate din pierderile de anul trecut (4,7 miliarde euro).

În schimb, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că evoluţia cursului este una nereală raportată la evoluţia economiei româneşti. "Până în 4,15 lei/euro, economia românească poate să susţină creşterea, iar pe primul trimestru, datele nu sunt pozitive", a adăugat domnul Pârvan.

Preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, ne-a spus că, în acest moment, este normală o apreciere a monedei euro, deoarece aceasta îi ajută şi pe exportatori, dar cel mai important, ajută la reluarea creşterii economice. "Este o evoluţie firească. Însă nefirească a fost aprecierea leului la începutul anului", a spus Liviu Voinea, adăugând că rata de schimb va continua să se aprecieze.

Economistul şef al "Raiffeisen Bank" România, Ionuţ Dumitru, ne-a spus că variaţiile cursului sunt normale, iar evoluţia din ultima perioadă este destul de stabilă. Şi dealerii bancari spun că volatilitatea monedei euro este mică, iar motivul deprecierii leului poate fi presiunea pe cumpărarea de euro.

Analiştii "ING" Bank România au spus, vineri, că cel mai important factor de influenţă în evoluţia pieţelor sunt îngrijorările privind datoria publică a Greciei.

Majoritatea băncilor estimează un curs de schimb de 4,0 lei/euro, la sfârşitul anului acesta. Zvonurile avansate de unii analişti cum că autorităţile noastre ar ascunde deficitul bugetar real, trebuie privite sub rezerva că ei pot fi purtătorii intereselor unor speculatori pe piaţa valutară, după cum nici varianta ca într-adevăr unele realităţi din economia noastră să fie ascunse de autorităţi. Doar timpul va demonstra unde ne aflăm de fapt. Sau FMI...

După o creştere temporară, euro va coborî puternic

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb