Măsura plafonării preţurilor la energia electrică a desfiinţat concurenţa în piaţă şi poate intră în atenţia Consiliului Concurenţei analizarea efectelor acestei decizii, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, informează Agerpres.
"Prin Legea 259 (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 n.r) s-a dispus şi plafonarea preţurilor pentru anumite categorii de consumatori, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale şi alte măsuri de sprijin, care vin în a-i ajuta pe consumatorii expuşi în faţa acestei crize, a acestor creşteri de preţuri. Trebuie spus, din păcate, că această măsură a plafonării a desfiinţat concurenţa în piaţa de energie electrică şi gaze naturale, piaţa cu amănuntul, cel puţin. Este un lucru grav, care, chiar dacă se aplica doar pentru cinci luni este posibil să influenţeze pentru o perioadă mult mai lungă pieţele de energie şi gaze naturale şi poate intră şi în atenţia Consiliului Concurenţei să analizeze aceste efecte din piaţă ale acestor măsuri", a spus Nagy-Bege la conferinţa "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2021", organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.
El şi-a exprimat convingerea că aceste efecte se vor reflecta în cadrul monitorizării pe care autoritatea pentru concurenţă a demarat-o pe piaţa de gaze naturale, imediat după eliminarea preţurilor reglementate.
"Sunt convins că în cadrul monitorizării pe care Consiliul Concurenţei o face deja de anul trecut pe piaţa de gaze naturale, începută imediat după eliminarea preţurilor reglementate, în momentul în care veţi strânge date şi vă vom oferi date relevante în privinţa evoluţiilor din piaţa de gaze, aceste efecte se vor reflecta. Cred că ar fi benefic ca împreună cu experţii din cadrul ANRE să avem o discuţie pe acest subiect", a punctat Nagy-Bege.
Conform Legii 259/2021, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, pentru anumite categorii de consumatori preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, după cum urmează: preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh; preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.
Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse, pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA, iar pentru gaze naturale - preţul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 15:51)
E clar ca astia de la ANRE dorm in papuci! Isi da si domnul asta cu firma in cap... Ce concurenta era inainte???? Concurenta ca la ''benzina'' unde Petrom da semnalul la cresteri sau scaderi de preturi?!
2. Care concurența, ca nu se manifestă ?!
(mesaj trimis de Moise în data de 14.12.2021, 17:28)
Degeaba avem o așa zisă piața libera, ca nu functioneaza.
Avem un capitalism monopolist al firmelor mari, a multinationalelor.
Concurenț a nu stimuleaza raportul productie/ evolutia preturilor la nivel capitalist.
In sec 19 in USA a apărut legislatie anti - momopolista, acum nimic.
Avrm de fapt un asa zis capitalism de forma, dar de fapt un aranjament al bancilor centrale, guvernor si multinationalelor, pe seama marii mase si in folosul multinationalelor si elitelor de stat.
3. Cripto prostia vorbește :
(mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2021, 17:51)
Rezultă din comparația unor țări pe fenomen ...