"A fost nevoie de un război în Europa ca problema dependenţei de importul de energie să fie luată în serios"

ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTE ANRE: "A fost nevoie de un război în Europa ca problema dependenţei de importul de energie să fie luată în serios"

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Adevărul - prima victimă / 18 martie 2022

"A fost nevoie de un război în Europa ca problema dependenţei de importul de energie să fie luată în serios"

"Am ajuns în momentul în care preţul energiei a crescut de 2-3 ori pe an şi este normal ca eficienţa energetică să devină mai importantă", spune oficialul ANRE

A fost nevoie să avem un război în Europa ca problema dependenţei de importul de energie să fie luată în serios, a declarat, ieri, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul conferinţei anuale organizate de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Oficialul ANRE a mai afirmat că am ajuns în momentul în care preţul energiei a crescut de 2-3 ori pe an şi că este normal ca eficienţa energetică să devină mai importantă.

Bege a afirmat: "Ieşirea din lockdown ne-a arătat că nu suntem pregătiţi pentru tranziţia energetică, deci nu pentru neutralitate climatică.

Modelul de piaţă adoptat de Europa are anumite fisuri şi efecte negative care se pot manifesta foarte-foarte repede, surprinzător de repede şi care sunt surprinzător de dureroase. În toamnă a fost COP26 unde am primit nişte semnale destul de clare că acele ţinte pe care şi le-au propus ţările care şi-au asumat lupta împotriva schimbărilor climatice sunt departe şi nici măcar nu ne apropiem de acele ţinte şi de reducerea încălzirii (globale).

Dar nici după aceasta nu am văzut nişte angajamente şi nişte măsuri concrete de corecţie a direcţiei în care mergem. A fost nevoie să avem un război în Europa ca problema dependenţei Europei de importul de energie să fie luată în serios. Important este ca această dependenţă este o vulnerabilitate şi doar ca urmare a acestui război de 3-4 săptămâni ne-am dat seama că repede-repede trebuie să facem ceva. Repede-repede nu putem să facem nimic, sau putem dar efectele vor fi pe termen lung".

Bege a mai spus că nu ştim în ce direcţie se va duce geopolitica lumii peste 10-20 de ani, dar important este să scădem dependenţa de importuri, în prezent de importurile de gaze din Rusia. Pentru asta există o singură soluţie, sursele regenerabile.

"Cred că indiferent dacă vorbim de Rusia sau de alte ţări, dependenţa Europei trebuie rezolvată şi redusă pe cât posibil. Şi există o singură opţiune, sursele regenerabile. Chiar dacă sunt mulţi contestatari care spun că nu este o sursă predictibilă şi nu este acolo când avem nevoie (...) vedem că există soluţii pentru aceste probleme şi sunt convins că vom râde peste 15-20 de ani ce reţineri şi griji am avut în privinţa regenerabilelor. Soluţiile tehnice sunt deja în faţa noastră. Că nu sunt mature din punct de vedere tehnologic şi că costă mult este adevărat, dar şi acum 15 ani costau mult şi s-au găsit soluţii pentru a sprijini această industrie. Concret vorbim de soluţii de stocare în baterii, hidrogen, energie şi producţie distribuită şi aşa mai departe. Toate sunt la îndemâna noastră şi încet-încet vor deveni parte din toate politicile energetice din Europa", a afirmat vicepreşedintele ANRE.

Oficialul ANRE a mai spus: "Putem obţine nişte economii de consum, în facturi, pentru că orice reducere prin eliminarea risipei se va reflecta în facturile de energie, în emisiile de CO2, în gradul de dependenţă al UE şi în preţ pentru că cererea scade".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Domnul trebuie pus in undiță ca momeală și apoi mers la pescuit rechini...

    Pretul energiei crescuse inainte sa inceapa raboiul...asa ca despre ce vorbim ?

    Poate nu știți, dar în jumatate de țară nu a mai plouat din...noiembrie! Grâul de toamna nu a răsărit, mecanizatorii nu pot întoarce brazdele pt ca pământul e dur ca diamantul, etc.

    Asta cu facturile la gaz o sa ni se para o gluma pe langa prețurile la alimente și asta datorită lipsei irigațiilor și a specialiștilor din agricultura. Adevarata inflație acum începe !  

    1. asa e. As mai adauga ceva e stie toata lumea, Rusia si Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de produse agricole.

      Si ce nu stie asa multa lume: Rusia si Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori de ingrasaminte si ca pentru productia ingrasamintelor este nevoie de mult gaz.

      Seceta + oferta limitata de produse agricole + oferta limitata de ingrasaminte = dezastru!  

    Despre ce razboi in europa vobesti mai papitoiule?

    ANRE -ul a hibernal adânc pe lefurile astronomice .

    ANRE ul trebuie desfiintat si creata o structura la nivelul guvernului care sa reglementeze preturile in mod adevarat si ferm...

    Pana acum nu era bine cu carbune ca polueaza, acum s-au sucit. A disparut cumva poluarea? Asta arata ca tot ce fac e propaganda pentru prosti si schimba lozinca in functie de interese.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb