ZOLTAN NAGY-BEGE, VICEPREŞEDINTE ANRE: "Guvernul va lua săptămâna aceasta o decizie privind ordonanţa de plafonare a preţurilor din energie"

M.G
Miscellanea / 17 martie 2022

Zoltan Nagy-Bege (Sursă foto: Twitter)

Zoltan Nagy-Bege (Sursă foto: Twitter)

Oficialul ANRE a mai afirmat că România şi-a propus până în 2030 să contruiască 7 GW capacităţi noi de generare în electric

"Cu un cadru adecvat putem să ajungem şi până la 9-11 GW în capacităţi noi de generare până în 2030", a declarat Nagy-Bege .

Guvernul va lua săptămâna aceasta o decizie privind ordonanţa de plafonare a preţurilor din energie, a declarat, astăzi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul conferinţei anuale organizată de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Bege a afirmat: "De la 1 aprilie, ce se va întâmpla: săptămâna aceasta guvernul va lua o decizie. Cât am fost noi implicaţi... Văd că se conturează decizia finală. Mai sunt anumite mici aspecte de stabilit, nu aş vrea să intru în detalii pentru că nu este rolul meu să anunţ ceva. Dar trebuie să găsim rapid nişte soluţii care ştim că vor avea efecte pe termen mediu şi lung. Soluţii prin care să rezolvăm problema noastră de dependenţă şi noi avem o problemă şi dependenţă faţă de import, atât pe energie electrică cât şi gaze naturale".

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în debutul săptămânii noi plafonări şi compensări la facturile de energie şi gaze naturale care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, când se încheie perioada de aplicare pentru măsurile de plafonare şi compensare aflate în vigoare. Noile măsuri ar urma să se aplice pe o perioadă de 1 an de zile.

Astfel, pentru un consum de până la 100 de kwh pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kwh, iar pentru un consum cuprins între 100 şi 300 de kwh, vor plăti 0,8 de lei/kwh. La gaz, preţul practicat pentru gospodării ar urma să fie de 0,31 de lei/kwh.

"Cu excepţia marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile româneşti vor beneficia de un preţ fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, şi 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus", a declarat Nicolae Ciucă.

Hotnews.ro a scris ieri că PSD nu este însă de acord cu varianta propusă de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cere ca preţul la gaze să fie reglementat. Într-o analiză internă a PSD social-democraţii susţin că "mecanismul propus în ordonanţa privind preţurile la energie este de tip suveică cu povară masivă pe buget şi pe populaţia care nu beneficiază de ea (nu se încadrează în plafoane). Este un sistem de tip CARITAS în care populaţia şi statul pierd, în timp ce actorii din piaţa de energie câştigă enorm pe baza unor preţuri speculative".

Social-democraţii îl acuză pe ministrul Energiei, Virgil Popescu că ajută companiile din energie pentru că a modificat, fără a consulta Coaliţia, articolul care prevedea plafonul de supraimpozitare a acestora de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh.

O altă nemulţumire a social-democraţilor se referă la faptul că perioada de sprijin pentru gaze este redusă doar la iarna noiembrie - martie, iar pe timpul verii nu este prevăzută nicio compensare la gaze.

O a treia nemulţumire vizează faptul că mecanismul gândit iniţial ca o schema de compensare si plafonare pe termen scurt se transforma într-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat si gândit pe termen de 1 an.

PSD mai spune în analiza sa că aplicarea ordonanţei în varianta actuală va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. te poti lua de mana cu presedintele ANPC! va bateti joc de romani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb