ZVONURILE DESPRE DEMISIA PREMIERULUI Victor Ponta se tot răzgândeşte

IULIAN MAREŞ
Ziarul BURSA #Politică / 18 septembrie 2015

Victor Ponta se tot răzgândeşte

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată ieri, fiind acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie de săvârşirea a 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, împreună cu senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari la acea vreme, Laurenţiu Ciurel. Potrivit Constituţiei României, premierul nu poate fi nici măcar suspendat din funcţie de către Preşedintele României, deoarece faptele penale pentru care este acuzat nu au fost comise în timpul mandatului de şef al guvernului.

Acţiunea DNA a generat ieri zvonuri privind posibila demisie a lui Victor Ponta din fruntea Guvernului. Unii au susţinut că acesta va pleca în câteva ore, în timp de alţii erau sceptici. Până la închiderea ediţiei, Victor Ponta nu a avut decât o reacţie pe o reţea de socializare, suprapunând deliberat situaţia ţării peste problema personală: "În trei ani România va depăşi economic mai multe ţări europene - spune FMI! Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor şi printr-o guvernare eficientă (şi atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia creşte, salariile şi pensiile la fel, absorbim fonduri europene şi ajutăm Republica Moldova, iar singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră, inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani)!".

Cu doar o zi înainte, senatorul Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a fost numit de Parlamentul României vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi, pentru un mandat de 9 ani. Numirea sa a fost posibilă în pofida faptului că este cercetat penal în dosarul retrocedărilor, disjuns din dosarul în care a fost trimis în judecată Viorel Hrebenciuc, fostul său coleg de partid şi parlament. Legislaţia românească nu consideră a fi o problemă ocuparea unei funcţii importante în cadrul instituţiei care veghează modul de cheltuire a banilor publici, în acelaşi timp în care există suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni.

Victor Ponta şi Ilie Sârbu au un trecut comun, fundamentat pe legătura lor de rudenie şi deţinerea simultană de multiple calităţi în cadrul statului român. Acum au şi un prezent asemănător, cel puţin în raport cu legea penală.

Modul profund vicios în care ambii au privit şi au poftit la averea poporului explică de ce fiecare ţine cu ghearele de câte un scaun public şi speră să lungească, cât de mult posibil, durata de viaţa a speciei obscure de care aparţin.

Este o problemă de supravieţuire, dar nu individuală, ci a unei specii hibride de "guzgani rozalii", născută dinainte de anul 1990, la confluenţa dintre regimul comunist şi capitalismul străinătăţii, şi crescută ulterior prin spolierea, indiferent de mijloace, a resurselor publice administrate de un stat român pe care l-au considerat al nimănui, căci formal nu mai era al lor şi nici "ei" nu simţeau că aparţin acestuia.

"Ei" sunt cei care au creat, timp de 25 de ani, legi care astăzi le facilitează dacă nu perpetuarea, cel puţin retragerea în cotloane precum cele ale Curţii de Conturi, din calea deratizării generale al cărei scop este, în esenţă, redistribuirea resurselor publice către pilonii de securitate ai oricărui stat democratic modern: armată, educaţie, sănătate. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, şobolanii şi urmaşii lor trebuie îndepărtaţi din hambar, iar şoarecilor inerent rămaşi să le fie frică să fure mai mult de câteva boabe.

Plecarea lui Victor Ponta din funcţia de premier nu este o chestiune de "dacă", ci de "când". Eşafodajul pe care a crescut şi care l-a susţinut a fost erodat încet, dar sigur, iar acum Victor Ponta atârnă în sforile ce i-au dictat tot timpul mişcările. Singur nu ştie ce să facă şi devine receptiv la sugestiile prietenului şi camaradului de baschet Sebastian Ghiţă.

Succesorul actualului premier va trebui să aibă abilitatea de a negocia un pact aparent sau parţial cu specia al cărei exponent este Victor Ponta şi, totodată, să adere în secret la campania de deratizare, cu riscul de a-i cădea victimă el însuşi, la un moment dat. Următorul va avea stabilitate dacă va înţelege că aparatul de stat se află într-o tranziţie impusă de greutatea transformărilor prin care a trecut întreaga Românie în ultimul deceniu şi care a fost accelerată progresiv de evoluţiile riscante din proximitatea estică a ţării.

Surse politice susţin că viitorul premier, după posibila plecare a lui Victor Ponta, va fi, pentru câteva luni, Gabriel Oprea, care ar putea fi invitat să preia şi conducerea PSD. În acest scenariu, ulterior, s-ar putea forma un guvern minoritar PNL, care va activa până la alegerile generale de anul viitor.

Iarna se apropie şi, odată cu ea, obişnuitele înzăpeziri de autoturisme, trenuri şi oameni. Poate că la Palatul Victoria se va institui, mai devreme decât venirea propriu-zisă a anotimpului alb, un comandament de criză condus de o persoană energică, cu experienţă în gestionarea situaţiilor grele şi dedicată interesului naţional. Poate, dacă va avea şi girul internaţional.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Ponta nu are nici un motiv sa isi dea demisa, a fost un Prim Ministru excelent pe care daca va candida il voi vota cu siguranta. Un dosar de acum 10 ani facut de Macovei&Blejnar, tras de lege la limite incredibile pentru a putea fi incropit nu este un motiv sa doresc schimbarea lui Ponta cu Predoiu. Daca predoiu si Blejnar au umbrela in fata legii nu insemna ca doresc schimbarea lui Ponta cu orice pret. Ponta sa isi duca la final mandatul , sa implementeze toate relaxarile fiscale pe care le-a bagat in cod si dupa aceea sa fie schimbat, dar nu cu Predoiu. In Romania, ca si in toata Europa, am uitat sa spunem adevarurilor pe nume din cauza corectitudinii politice. De ce sa nu vad ca Blejnar este binemersi, ca Predoiu , membru de frunte al unor guverne de rahat care au adus dezastru si cadere economica fara precedent este un neica nimeni care are nevoie de zeci de proptele ca sa ajunga Prim Ministru. Daca Predoiu candideaza LA VEDERE indiferent pe ce liste, nu il alege nimeni.

    1. Amice, esti idiot!

      A-l sustine acum pe Ponta este nu numai o idiotenie, ci si un gest de tradare nationala.

      Ca si cortegiul de bocitori ai jigodiei V.C. Tudor, care, in inconstienta lor, fac un rau imens Romaniei! 

      Sa le gasesti niste calitati lui Ponta si lui Vadim doar ca sa-ti sustii aberatiile echivaleaza cu a-l gasi plin de umanism pe Hit;er pentru ca ii placea Wagner!

      De fapt cred ca prostia va caracterizeaza nu idiotenia. Poate sunteti prosti, poate cineva va plateste sa atacati orbeste, poate sunteti niste canalii care asa ati inteles sa urcati social dar codul fiscal promovat de Ponta este foarte bun pentru intreaga societate, datoria tarii nu a mai crescut, avem crestere economica. O sa ripostati ca si Predoiu daca ar fi venit ar fi facut rahatul ghem insa Predoiu cand a fost a crescut TVA fara nici o noima si mai explica si cu tupeu ca el are pentru ca munceste! Mesajul este valabil si pentru prostul cu Wagner. Ponta este bun prin comparatie cu ce ni se ofera. Daca PNL ar aduce un candidat de prim-ministru rezonabil as fi de acord insa despre scursuri PDL-iste nu voi raspunde politic corect. Ponta este mult mai bun pentru tara decat Boc, Basescu Predoiu si atat!

      da ponta sa ramana acolo unde este ca oricum opozitia nu are nimic mai bun. deratizarea o face si ponta ca chiar asta deranjeaza pe cei care canta papagaliceste: demisia !

      Mitomanul Ponta a facut codul fiscal tot asa cum a facut si 700 km. de autostrada cu care se lauda!

      Iar sa-i crezi minciunile, este , daca nu prostie, o dovada de mare naivitate. 

      " D-le EU ". Ce poate sa fie mai clar din rechizitoriu prezentat : Ponta si cu Sova au ..FURAT... dela Turceni si Rovinari. Spunemi si mie ce trebuie sa faca justitia in acest caz ?? Sa-l condamne la inchisoare atat pe Sova cat si pe Ponta ...Nu...I Dar hai sa gasim o varianta.. ..dupa ce-l baga pe Ponta la inchisoare... sa i se faca un mic ..birou.. in incinta penitenciarului si sa conduca Guvernul de acolo .. Esti deacord??? astfel impacam asa si "capra" si "varza"... Se poate nu ??? doar vezi ca acuma Ponta conduce numai de pe Facebook ..si asta ar fi o solutie in premiera..pentru noi Romania...si poate ca vor copia acest mod de solutionare si alte tari... si uite asa un prim ministru va putea ..minti,santaja si fura cat vrea ...,Ce zici asa ca sunt tare in propunere.

      Una din "marile realizari" ale lui Ponta este pierderea celor 400 de milioane de euro in favoarea Kazmunaigaz.

      Ponta si cu Sova NU AU FURAT de la Turceni nimic, ceea ce li se imputa este un contract eventual fara obiect la o scara de sute de mii de ori mai mica decat cea la care au furat baietii din energie ai PDL-ului si depre care nu se vorbeste nimic. Se stie ca niste oameni au furat peste un miliard de EURO, ca a fost rezolvata problema furtului prin insolventa dar nimeni nu este vinovat. Rechizitoriul prezentat este frectie cu spirt la picior de lemn pana trece prin judecata. Mie personal acuzatia de spalare de bani mi se pare un exemplu in care un procuror deturneaza sensul unei fapte penale pentru a se potrivi unui client. Este halucinant sa cataloghezi banii spaguiti de Ponta ca spalare de bani si sa nu faci nimic in cazul milioanelor de EURO spalate de camarila PDL-ista de la Monte Carlo, de Cocos prin Dubai, de banii veniti din crima organizata si prostitutie de la cinstita noastra diaspora... Trebuie sa incepem sa spunem din nou adevarul indiferent cat de urat ar suna acesta in urechile interlocutorului. Ponta este un inger in comparatie cu mafia care ii vrea locul !. Ponta eventual a incasat CAND ERA IN OPOZITIE niste bani nemeritati insa mafia care a folosit statul in interes personal este binemersi. Blejnar, autorul acestui dosar se bucura voios si linistit, Basescu se reambaleaza, Predoiuy&Blaga se pregatesc de guvernare, asta vorbind doar de fetzele cunoscute. Am ajuns avocatul lui Ponta.....:=)

      Bine ca le-a castigat Boc. Si la Hidroelectrica, si la CFR si la Posta Romana si la Oltchim.

      Amice, mu esti numai idiot, esti si pesedist, ceea este impardonabil!

      Nu, este pesedist pentru ca e idiot!

      Nu poti fi pesedist decat daca esti hot, sau prost. 

      V-ati ratacit calea spre Romania Libera baieti? Ati facut o particulara la bariera si va credeti intelectuali rasati? Cum v-ati ratacit voi de pe securistu vesel?

      Cum vine asta ...Un contract fara obiect ???...Sau ca Ponta a incasat ceva bani cand era in opozitie... Vezi ca daca mai vorbesti "multe de felul acesta".o .sa te cheme astia dela DNA drept denuntator si-ai "belito"... Chiar daca tu te exprimi cu numele de EU...sa stii ca astia dela Sec. te descopera..

      Ai o logica de vierme prietene....Continuati sa va recitati mantra mincinoasa ca adevar nu este vasile..

      Nici macar pe stadioane nu se schimba o echipa si un antrenor cand joaca bine!!!

    „condus de o persoană energică, cu experienţă în gestionarea situaţiilor grele şi dedicată interesului naţional. ”

    Iulian Mares esti fan Oprea? Daca da, pa! 

    1. Dle. anonim,

      nu ştiţi să recunoaşteţi o ironie? Dacă nu ştiţi, pa! 

    Indiferent ca a facut mai rau sau mai bine ca PM, a gresit, trebuie sa plateasca. Nimeni si nimic nu trebuie sa amane judecata si o hotarare. De ce noi avem obligatia respectului legii si el nu? Suntem egali si in drepturi si in obligatii. Totusi, moral suntem diferiti. Ub barbat moral, aflat in pozitie de demnitate publica si-ar fi prezentat demult demisia. Tine de patriotism si de intelegerea profunda a interesului natianal.

    Ponta si tata socru sunt niste porci. Si drumul porcilor este unul singur: la cutit!

    Porcul Ponta a afirmat deseori ca cele doua institutii care si-au facut cit de cit datoria, temperind iuresul porcilor, Curtea de Conturi si Consililul Fiscal, sunt structuri comuniste.  

    Sa pui un penal in conducerea CC este o nerusinare si acceptarea situatiei de catre poporul roman este o mare rusine. 

    Sa fim bine intelesi: 

    - Ponta este calul troian care a permis jefuirea cu zeci de milioane de euro a societatilor de stat de catre porcul Sova.  

    - In timpul guvernarii Ponta datoria publica a crescut cu zeci de miliarde de euro. Statul plateste mai mult pentru dobinzi decit pentru investitii publice. 

    - In timpul guvernarii Ponta jaful bugetului de stat nu a incetat. 

    Poporul i-a dat lui Ponta o putere enorma, de care acesta si-a batut joc. Putea sa schimbe fata tarii, dar este doar... un porc. Progresul tarii inregistrat in timpul acestei guvernari este doar aparent. Lozinca nu rezista la o analiza profunda.

    Va trece multa apa pe Dunare pina cind poporul va da din nou cuiva o putere care sa faca posibila schimbarea tarii in bine. Pina atunci, ne vom tiri! 

    1. De unde ai aflat de cresterea datoriei pe vremea lui Ponta? Este vreun document secret pe la voi pe la partid?

      jefuirea a fost de cel mult 2-3 milioane €, nu zeci; pastreaza proportiile

      datoria a crescut dar a crescut si pib-ul; nu te astepta la o analiza obiectiva ci doar la lozinci

      “Deşi se laudă cu creştere economică şi cu majorarea încasărilor la buget, din 2012 şi până azi guvernanţii au adăugat la debitele României 10 milioane de euro pe zi, nivelul de îndatorare trecând de pragul de siguranţă de 40% din PIB, conform Capital.ro.

      Într-adevăr, între decembrie 2008, când a fost instalat la Palatul Victoria primul cabinet condus de actualul primar al Clujului, şi aprilie 2012, când guvernul Ungureanu a fost demis după doar două luni de activitate printr-o moţiune de cenzură, datoria publică a României (din care cea a administraţiei centrale reprezintă în jur de 95%) s-a majorat cu 17,2% din PIB conform metodei de calcul interne şi cu 21,6% din PIB conform metodei UE de calcul. În sume absolute, este vorba de circa 128 de miliarde de lei potrivit primului standard şi de circa 142 de miliarde de lei conform celui de-al doilea. Adică undeva între 29 şi 32 de miliarde de euro. 

      …. 

      În ciuda contextului total diferit, datoria guvernamentală a României, care părea să se fi plafonat în ultimele luni ale coaliţiei guvernamentale conduse de PDL, a reînceput să se majoreze sub bagheta USL şi şi-a păstrat ritmul de creştere şi după ce la putere a rămas coaliţia dominată de PSD. Statisticile oficiale ne arată că între aprilie 2012 şi decembrie 2014 datoria publică a României a crescut cu 5,1% din PIB (după metoda internă de calcul) sau cu 4,6% din PIB (după cea europeană). În lei, aveam în plus 60 de miliarde potrivit primei metodologii sau 53 de miliarde potrivit celei a Uniunii Europene. Respectiv 12-13 miliarde de euro împrumutaţi în plus de guvernele conduse de Victor Ponta. 

      …. 

      Dacă luăm în calcul şi ultimele date disponibile (cele de la 31 martie 2015), vedem că lucrurile arată un pic mai bine. Datoria publică a scăzut în primul trimestru cu 5,6 miliarde de lei (metoda UE) sau 11,9 miliarde de lei (metoda internă), respectiv cu 0,6% din PIB pentru primul standard de calcul şi cu nu mai puţin de 3,6% din PIB pentru cel de-al doilea. Nu intrăm în amănunte privind originea acestor diferenţe, însă unul din motivele principale pentru ultima scădere menţionată este că ea se raportează la produsul intren brut pe 2015, care a fost estimat cu generozitate la 700 de miliarde de lei, faţă de 666 de miliarde anul trecut. Dacă se va ajunge cu adevărat la această sumă nu vom şti decât peste circa un an. Până atunci, însă, parcă am fi tentaţi să credem prognozele ceva mai conservatoare ale Uniunii Europene. 

      Una peste alta, la sfârşitul primăverii administraţia publică din România datora creditorilor externi şi interni 283 de miliarde de lei, cu 47 de miliarde de lei (respectiv cu 10,5 miliarde de euro) mai mult decât la momentul în care a fost demis cabinetul Ungureanu. 95% din sumă era datoria publică directă, restul fiind cea indirectă (respectiv cea contracatată de alte entităţi şi garantată de stat).”

    Micul Titulescu a devenit marele Pitulescu! a pitit multe, a furat multe si a/ne-a mintit si mai multe. 

    1. este un conflict intre 2 barbati.daca unul nu reuseste sa-l demita pe celalalt este obligat de onoare sa-si prezinte el insusi demisia.

    Eu l-am votat pe Ponta. Asta nu inseamna ca, desi m-a dezamagit cumplit, trebuie sa-l mai suport.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb