Casa Unirea

Sorin Roşca Stanescu
Politică / 6 iulie 2023

Sorin Roşca Stanescu

Voi relansa un proiect extrem de generos făcând uz de "materialul clientului". Casa Unirea. Un proiect despre care s-a vorbit insistent în PSD. O reţea naţională de magazine ieftine cu produse alimentare şi care ar putea face concurenţă supermarketurilor.

Dintr-un motiv destul de obscur, s-a întâmplat cu "Casa Unirea" ceea ce s-a întâmplat şi cu alte multe proiecte de interes naţional lansate de PSD sau de alte partide. Un proiect care a eşuat înainte de a fi fost lansat la apă. Oare de ce?

Nu sunt adeptul teoriei conspiraţiei. Totuşi eşecul Casei Unirea ar putea fi pus şi pe seama intereselor deloc obscure ale deţinătorilor de supermarketuri. Din simplul motiv că o reţea naţională de magazine, cu alimente luate direct de la producători fără exces de adaosuri comerciale, ar putea crea o concurenţă extrem de serioasă supermarketurilor. Le-ar readuce pe pământ. Le-ar obliga, pentru a-şi vinde produsele, să scadă preţurile. Renunţând astfel la numeroasele adaosuri comerciale. Şi, implicit, la practicarea unor preţuri exagerate. Poate că au existat interese în sensul abandonării acestui proiect. Sau poate, cine ştie, Casa Unirea a fost sabotată prin indiferenţă sau prostie.

Într-o discuţie pe care am avut-o recent cu domnul Marcel Ciolacu, am evocat împreună experienţa Poloniei şi rezultatele excepţionale obţinute acolo în urma implementării unei reţele de acest fel. Aceste rezultate nu înseamnă doar faptul că vom plăti preţuri mai mici la raft pentru produse româneşti. Înseamnă şi sau mai ales stimularea producţiei. Stimularea fermierilor. Marfa lor nu va mai putrezi pe câmp. Va putea fi rapid şi eficient comercializată. Iar ţăranii vor avea astfel posibilitatea ca, de la an la an, să-şi dezvolte producţia.

Preocuparea pentru acest proiect mi-a atras atenţia şi asupra unei informaţii care aparent a trecut neobservată. În statele africane, desigur, cele care nu s-au scufundat în bezna războaielor, producţia asigurată de micii fermieri a crescut exponenţial în ultima vreme. Ei nu au o "Casă Unirea". Au altceva. O aplicaţie IT făcută, dacă nu mă înşel, de un britanic. Graţie acestei aplicaţii, orice ţăran posesor al unui telefon mobil are posibilitatea să anunţe marfa de care dispune. Marfa pe care o ridică de pe câmp. Aceste informaţii se centralizează în mod automat şi, în timpul cel mai scurt, cineva le ridică, desigur contra cost, producţia. O producţie care în scurt timp a putut fi dinamizată în toate statele africane. Şi noi putem avea aşa ceva.

Premierul Marcel Ciolacu, după discuţia avută cu mine, a susţinut şi o declaraţie publică legată de proiectul Casei Unirea. Să sperăm că el va putea fi implementat. Ar fi nu numai complementar măsurilor luate pentru plafonarea preţurilor la principalele produse alimentare, dar s-ar putea constitui şi într-un stimulent pentru întreaga producţie agricolă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Sereseule, dar poti sa mergi chiar mai departe, si sa ii intrebi pe Ciolacu si pe liescu daca nu ar fi mai bine sa reinfiintam CAP-urile si URSS-ul..

    1. ha ha ha

    Nu-i vb doar de pret, care n-ar fi rau sa fie mai mic, dar am ajuns azi pt prima data anul asta in piata. Pana acum, lidl etc. Bai ce gust mama nici o comparatie , rosii , ardei , castraveti , foarte bune.

    Romanii ar cumpara de la "unirea" pt pur si simplul fapt ca sunt produse local, si mult mai bune decat cele turcesti, etc. Chiar si rosiile "romanesti" din supermarket nu-s prea grozave. Trebuie produse de la ferme mici, ca acelea sunt bune.

    Ca sa functioneze ar trebui ca statul sa fie interesat sa functioneze, nu doar o alta firma de capusat.

    Domnule Stenescu, ziarul asta e despre bursa. Exemplul cu aplicația IT a fost o frauda. Căutați Tingo Group (TIO) pt detalii. Avem așteptări când e legat de bursa …

    1. Stanescu*

      Mersi de informnatie.

      Pt cine vrea mai multe detalii, cautati: 

      Tingo Group: Fake Farmers, Phones, and Financials—The Nigerian Empire That Isn’t

      E destul de actual 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb